Quantcast
Перничани не вярват, че топлофикацията ще гори само биомаса | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Перничани не вярват, че топлофикацията ще гори само биомаса

707
БГНЕС

Намеренията на "Топлофикация Перник" да ползва биомаса като допълнително гориво създават огромно напрежение сред местното население. Хората се опасяват, че всъщност ще бъдат зареждани опасни отпадъци. 

На фона на граждански протести през септември част от мощностите на предприятието бяха спрени временно -  след като бе установено използване на неразрешен вид гориво. А ръководството оттегли инвестиционно намерение за горене на алтернативи като биомаса, шисти и RDF отпадъци и внесе нов вариант - само за биомаса. Но и новата "оферта" е засипана с критики - има 126 възражения от граждани и организации.

 

"Предишния път имаше инвестиционно намерение, което планираше изгаряне на RDF отпадъци, докато в техния двор беше складиран насипен боклук. Наскоро беше хванат в Италия също такъв насипен боклук, който предполагам тук ще влезе като RDF. Сега твърдейки, че ще изгарят биомаса, ние не можем да бъдем сигурни, че наистина ще изгарят биомаса и покрай нея няма да изгарят и нещо друго", обясни пред БНР Ивайло Велинов, председател на "Дишай Перник". Гражданското сдружение настоява инвестиционното намерение да премине през ОВОС - оценка на въздействието върху околната среда.   

 

Директорът на "Топлофикация Перник" Любомир Спасов твърди, че въвеждането на биогориво е предвидено в националния план за инвестиции и е в крак с евродирективите за разширяване на схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове. 

 

Очаква се решението на екоинспекцията в Перник.

 

Още

Съпротивата срещу новия завод за боклук на Вълка расте

13.03.2022

ДИЯН ИВАНОВ

3842
Борислав Сандов обяви, че ще върне проекта за нов завод на Вълка

02.02.2022

Обновена

11022
Обвинението за боклука срещу братя Бобокови катастрофира в съда

09.12.2021

7332