Quantcast
Почти 11 000 дози ваксини са поставени в неделя в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Почти 11 000 дози ваксини са поставени в неделя в България

"Пирогов" отчете 750 ваксинации, ВМА-1162. От днес в кампанията се включват и личните лекари
Обновена
2 579
 Военномедицинска академия

През последните 24 часа в България са поставени нови 10 998 дози ваксини, а общият брой на лицата, на които са поставени по две дози от ваксините у нас, е 26 973. Това става ясно от информация, публикувана на Единния информационен портал за коронавируса. От "Пирогов" съобщават, че в неделя са ваксинирани 750 души. "С тях общият брой имунизирани за трите дни, в които бяха приемани всички желаещи да си поставят Oxfrod/AstraZeneca, става 1950", написаха от болницата във "Фейсбук". От "Пирогов" уточняват, че ваксинационният център има готовност да ваксинира и след 17.30 ч., когато е краят на работното му време. 

1162 са ваксинираните граждани с препарата на „Астра Зенека” само през неделния ден, допълват от ВМА. "Общо за двата почивни дни първа доза от ваксината срещу COVID-19 са получили близо 1900 човека. Утре имунизацията продължава съгласно Националния ваксинационен план, а центърът във ВМА ще работи от 9.00 до 20.00 часа. Организацията на работа позволява да бъдат ваксинирани по 10 души едновременно", информира болницата.

От УМБАЛ "Иван Рилски", където бе открит първия 24-часов ваксинационен център, снощи около полунощ съобщиха, че и по това време има желаещи да получат ваксина. "Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 във ваксинационния кабинет на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" продължават да идват и в този час. Над 190 човека получиха днес първата си доза от ваксината на "Астра Зенека". Продължаваме и през нощта. Точно, както обещахме", написаха от болницата в социалната мрежа и публикуваха снимка на чакащите (виж снимката).

 Вчера Би Ти Ви съобщи, че в резултат на масовата ваксинация в неделния ден до 17 ч. са имунизирани 8040 души, а до 19 ч. - още 1200 човека (при 4000 вакиснирани за последното денонощие). Здравният министър Костадин Ангелов пък отчете средно по около 1500 поставяни дози на час в страната.

Както "Сега" вече писа, в края на миналата седмици опашки от желаещи да се ваксинират се извиха както пред ВМА и "Пирогов" в столицата, така и в различни градове в цялата страна. Според шефа на "Пирогов" проф. Асен Балтов по-добра организация на работата на ваксинационните центрове може да се очаква след 3 март, когато би трябвало да заработи информационна система. Тя трябва да позволява предварителни записвания. "Аз бях малко скептичен за това, защото виждате, че когато имаме списъци с предварително записани 150 души, а от тях дойдат 30-40, това не е добре за всички ангажирани в процеса на ваксинацията. Именно затова бяха направени тези зелени коридори и, както виждате, ефектът е поразителен. Буквално за 2 дни бяха направени 16 000 ваксинации", коментира Балтов. 

От днес в кампанията трябва да се включат и личните лекари, съобщи вчера държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. "През март очакваме половин милион дози от всички ваксини. Очаква се одобрение на ваксината на "Янсен", което още повече ще облекчи процеса", каза Кунчев, който се срещна с областния кризисен щаб за борба с коронавируса в Пловдив. 

 

Отново в неделя от МЗ разпространиха прессъобщение, от което става ясно, че министърът на здравеопазването е изпратил писмо до 28-те регионални инспекции в страната, в което е разпоредил да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят във временни имунизационни пунктове в лечебните заведения и от РЗИ, както следва - целодневно през почивните дни (събота и неделя), в следобедните часове на работната седмица (от понеделник до петък), както и при необходимост - денонощно, в лечебните заведения в областните градове. 

МВР ще оказва съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането и снабдяването с ваксини срещу COVID-19. За създадената организация, реда и начина на записване на желаещите да бъдат имунизирани лица, населението ще бъде уведомявано чрез средствата за масово осведомяване на регионално ниво. Допълнителни въпроси относно организацията и записването за ваксиниране желаещите могат да задават към съответната РЗИ, гласи съобщението на министерството.

Традиционно за понеделник броят на установените нови случаи на COVID-19 е по-нисък в сравнение с останалите дни. За денонощието 227 души са се заразили с вируса при направени 2792 теста. За същия период са починали 15 души, а 114 са се излекували. В сравнение с миналия понеделник, данните отново сочат увеличение на броя на заразените. Тогава новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас бяха 163 при направени общо 1 852 теста.

Расте броя на активните случаи в страната – към 22.02. те са 26560. 3880 от тях се лекуват в болници, а 321 са настанени в реанимация.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 34; Варна – 28; Велико Търново – 5; Враца – 6; Ловеч – 1; Пазарджик – 2; Перник – 19; Плевен – 17; Пловдив – 17; Разград – 7; Русе - 1, София област – 7; София (град) – 77; Стара Загора – 2.

 

Ключови думи:

коронавирус

Още

След Гърция и Словакия маха карантината за граждани от ЕС

18.04.2021

817
Положителни са под 14% от тестваните за коронавирус

17.04.2021

Обновена

2387
В "Левски" не са плащани заплати от началото на годината

16.04.2021

1472