facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Видео

Правителството вади спирт от резерва заради коронавируса /ВИДЕО/

Нямаме случай на заразен, няма скрито-покрито, успокои премиерът Борисов
Обновена
3 779

Извънредно заседание на Министерския съвет, което се провежда съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране и организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19

Posted by Boyko Borissov on Friday, February 28, 2020

Министерският съвет заседава извънредно заради коронавируса. Заседанието бе съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране и организиране на действията на държавните органи.

„Нямаме доказан случай на коронавирус, няма скрито-покрито”. Това заяви шефът на ВМА и председател на оперативния щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на извънредното заседание на Министерския съвет. „Има редица суспектни лица, своевременно се изследват”, допълни Мутафчийски. По думите му при грипна епидемия могат да починат повече хора отколкото е смъртността от коронавируса.

„Искам да помоля хората да не се поддават на паника”, призова и премиерът Борисов. „Говорят, че крием, че имало коронавирус. Всички държави почти имат, така че нищо срамно няма, ако и в България се появи при този огромен трафик и движение на хора”, коментира премиерът. Той призова ген. Мутафчийски да казва само истината по темата и призова брифингите за коронавируса да се провеждат в 08:00 ч. и 17:00 ч. всеки ден.
„Нямаме никакво основание нито да се скрие информация, нито да не се каже. Щом го има навсякъде, то ще дойде", заяви Борисов.

Заради презапасяването, правителството решава да отвори резерва и да деблокира 100 000 литра спирт. В последните дни по аптеките почти не могат да се намерят дезинфектанти и маски, а където ги има цените им са няколко пъти по-високи от обичайните. Така е и в Европа.

"Казват, че липсват дезинфектанти и спирт, поради огромното количество, което се харчи - обясни Борисов пред камерите в МС. - Разпоредил съм 100 000 л да се деблокират. Министърът на икономиката влиза в щаба, още днес каниш българските производители на спирт и тези артикули на пазара, осигурявате им достъп до спирт и всички свързани с него производни. Свързвате се с производители на маски или ако има такива, които биха могли да си трансформират производството. Това да се задейства по най-бързия начин, така че да няма недостиг, защото иначе като идат в аптеката и видят, че няма и викат "Оле, майко, какво стана". Спирт има, днес могат да взимат колкото им трябва за производството".

Засега препоръката на щаба е да не се отменят масовите прояви, тъй като нямаме потвърден случай на коронавирус в страната. Тези думи на ген. Мутафчийски стават повод Борисов да му каже: "Ей, колко съжаляваш, че няма! Айде да е един, да има, да мирнете и вие! С такова съжаление! Измислете един, че да спрем да съжаляваме всички, че в цяла България няма".

В резерва се съхраняват общо 400 000 литра спирт. Във фонда за бедствия има 77 млн. лв., готови сме да дадем още 50 млн., за да се вземат всички мерки, увери Борисов. Той призова хората да се доверят на лекарите и на експертите.

Столичните болници са готови да посрещат пациенти с коронавирус, докладва началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. "Пирогов" отделя цяла сграда с 40 легла. Александровска ще закрие временно кожната клиника и така ще осигури 70 легла. ВМА закрива временно психиатрията, за да се осигурят още 50 легла.

Не се налага промяна в нито един нормативен акт заради карантина или болничен при коронавирус. Това обясни финансовият министър Владислав Горанов след извънредното заседание на правителството днес. Той увери, че още днес здравното ведомство ще изпрати технически указания към личните лекари за хипотезите за издаване на болнични.

Горанов коментира, че не очаква епидемиологична ситуация, но ако се появи такава, здравните права на гражданите ще са гарантирани. Преди ден премиерът Бойко Борисов изрази опасение, че при епидемия от коронавирус НОИ трудно ще издържи.

„Когато се обяви грипна ваканция преди няколко седмици, вероятно тогава обхватът на проблема е бил в пъти по-голям, отколкото коментарите, които се инспирират напоследък за масови заразявания с този нов щам на коронавирус. Осигурителната система безспорно ще бъде под натиск, но знаете, че в закона за държавния бюджет има текстове, които гарантират баланса на държавното обществено осигуряване. Естествено, всички  права, които възникват на основание на действащото законодателство по отношение на осигурените български граждани са им гарантирани“, увери днес финансовият министър. На практика това означава Държавното обществено осигуряване да бъде подкрепено от бюджета.

 

 

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съботният протест срещу властта преминава вяло

12.09.2020

Обновена

3017 50
ГЕРБ сложи точка на разговора за оставка на правителството

03.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

11565 67
Румен Радев: Експертен кабинет ще бъде марионетка на досегашната власт

02.09.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5920 63

Коментари

ГАМЕНЧЕТО

Започва дивашкото изкупуване в магазините така че паниката е налице

грантоед

 Сгоден случай за ОПГ ГЕРП да опоска и резерва.

Хулиган

Ако изобщо нещо е останало.

Оттам са минали доста реформатори.

Даже Пеевски май беше в министерството на бедствията.

Да видим какво е успял да скъта ГерП за неговите хорица...

http://www.drago.info/index.php/2017/11/28/grwnchani-swvetvat-dwrjavnia-rezerv/

Васик

Проблемът е, че всяка поява на Борисов пред телевизионните камери е като комедия на братя Коен.

nebenebe

Голяма мизерия.

mini96

След Емел Етем остана ли нещо в резерва?

d5555

Дано Господ ни помогне и тая чума не се появи тука.Със сигурност тая пасмина ще избяга по островите и ще ни остави за пукнем като бездомни кучета.

Michael
снимка на Michael

Тия суспектни лица как ли са успявали да се разберат преди да внесат тая думичка

ИвКо

Тези думи на ген. Мутафчийски стават повод Борисов да му каже: "Ей, колко съжаляваш, че няма! Айде да е един, да има, да мирнете и вие! С такова съжаление! Измислете един, че да спрем да съжаляваме всички, че в цяла България няма

*** няма как да не се възползва от убавият случай да се извиси до ореола на спасителят на природонаселение от коронавируса.  Все си мечтаех, а дано Борисов да не се меси в работата на екипа на генерал-хирурга и главният санитар. Забравете за спасение от разпространяването на К-19, ако "политиците" не споделят без възражения методологията на шефа на кризистният щаб и главният санитар. След като е назначен кризисен щаб и си имаме действащ главен санитар нямаме нужда от мнението на минпреда и подобия, ако е чувствал че има потенциал да оглави кризистният щаб, да го е направил, сега да бъде добър да слушка.

Диагностик

И ракийката върши полезна работа: сваля короната на вируса.

Воден прах

Позорно е това отношение на български премиер към български генерал. Спрях видеото в един миг. Срам!

rorik

Имам ракийка с прополис. Ама требе да се разреди малко , че е трудна за пиене , ама вече прополиса се е разтворил

Така че като  спрем обикновения грип , ако ни хване нещо поне ще знаем че е коронката. .

 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Тези думи на ген. Мутафчийски стават повод Борисов да му каже: "Ей, колко съжаляваш, че няма! Айде да е един, да има, да мирнете и вие! С такова съжаление! Измислете един, че да спрем да съжаляваме всички, че в цяла България няма".

Това може да са думи на Бай Ганя из Банки на Женския Пазар, но не би трябвало, не може и няма как това да са думи на министър-председател.Не само на България(член на ЕС), но и на Свазиленд и Лесото дори.

rorik

В Италия расте броят , ама то е защото явно са започнали мащабни  изследвания. Това разпространение  от един китаец и един спортист ли  е тръгнало??

Тия които са изследвани в България са с  грип Б.И той ли  прави вирусна пневмония? 

Guro Gurov

Дано Господ ни помогне и тая чума не се появи тука.Със сигурност тая пасмина ще избяга по островите и ще ни остави за пукнем като бездомни кучета.

Дай Боже, тази "чума" да се появи тук и нататък да стане както предричаш, че от тази "чума" ще се оправим, ама герберастката май ще ни довърши.

bay Dragan

Ревизоро ще дади вода за разреждане а селският министър ще извади туршията и киселото зеле и моабетът ще стане.

rorik

Казват че  вирусът минавал през маската щото бил  микроскопичен . 

Баба едно време ме караше да дишам пушена захар на печката  да ми се отпуши носа,

А пък един път когато  антибиотици не помогнаха носех маска  напоена с ракийка.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Кога? На два месеца?

Guro Gurov

100 000 литра са 250 000 литра "ракия" или "водка" произведена я в "Пещера", я в Карнобат.

Да е честито на печелившите.

Скрудж

Има един пияница в квартала който от години е на спирт. Купува си от аптеката, разрежда го и порка. Завалията сега ще го закъса.

майор Цепеняков

Има си отработен модел за комуникация с матряла:

"Нареждате се всичките лекари, щабисти, генерали на мегдана, с един тъпан и започвате да викате "Нема вирус, вирус нема!" И така по всичките села!"

Здравка
снимка на Здравка

Майор Цепеняков, бъдете жив и здрав, хубаво ме разсмяхте. ?Тъй като сме в разгара на зимните празници за гонене на зли сили, казвам глашатаите да бъдат предшествани от групи кукери с големи хлопатари. Тъй де, повече работа май ще свършат за прогонване на коронования вирус, отколкото кризисния PR, упс, щаб.

Влез или се регистрирай за да коментираш