Quantcast
Проблеми спъват ваксинацията при личните лекари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Проблеми спъват ваксинацията при личните лекари

Някои джипита не получават дози, други се тревожат как ще се справят сами при остра реакция
Обновена
2 174
 Илияна Кирилова

Към ударното ваксиниране, което премиерът Борисов изненадващо разпореди този уикенд, от вчера се включиха и част от личните лекари у нас. И въпреки, че софтуерният проблем, който възпрепятстваше работата им досега, вече е решен почти навсякъде, не всички успяха да започнат процеса по ваксиниране по различни причини - най-вече липса на достатъчно ваксини и неуредици в организацията.

Все още няма официални данни колко от 4300-те общопрактикуващи лекари действително са се включили в имунизацията. Дори в София има медици, които не успяха да получат нито една доза от РЗИ, показа репортаж на бTV. "Даваме по малко на всички. Има презапасяване в някои от центровете и това рефлектира в дефицит на някои места. Но вече пренасочваме ваксините от едно място на друго", обясни шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

От 50 семейни лекари в 12 ДКЦ в София близо половината са се отказали сами да поставят ваксини - ще разчитат на имунизационния пункт в сградата, съобщи БНТ. Останалите не бяха получили флакони, освен това едва вчера са започнали да инсталират програмата, нужна за отчитане на проведените ваксинации пред здравната каса. За щастие, към края на деня от съсловието коментираха, че техническите неуредици са изчистени.

"Медицинската част е лесна, проблемът бе софтуерен", коментира пред "Сега" д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. Вчера сутринта д-р Миндов бе доста притеснен, тъй като МЗ и НЗОК са дали заданието доста късно, а е трябвало, по думите му, това да стане 1-2 седмици по-рано. Надвечер обаче той свидетелства, че е успял да имунизира планираните за деня пациенти. "Един-двама не дойдоха, но осигурихме бройката до 10 от резерви", заяви той. По думите му все още не може да се каже дали желащите за ваксинация са нараснали, каквото впечатление се създаде в последните дни.

"Ние ще отчетем ваксинациите, но има все още неясноти. Не знаем откъде ще вземем ваксините, как точно ще ги транспортираме", коментира пред "Сега" и друг лекар от столицата. При него желание за имунизация са заявили около 100 души. "Някои хора се отказват, защото не искат с "Астра Зенека", а друга ваксина засега няма", казва още медикът.

Масово личните лекари сами са организирали транспортирането на ваксините до кабинетите си, след като в събота вечер са информирани от регионалните здравни инспекции, че могат да получат дози, или пък са разбрали случайно, че те ще работят и в неделя. Заради тези неясноти много лични лекари не бяха запасени с ваксини в понеделник.

 

В СТРАНАТА

В Русе вчера е имало 95 флакона с ваксината на "Астра Зенека" за 90 лични лекари. Затова всеки лекар е получил максимум два, съобщи още БНТ. Във Варна общопрактикуващите лекари се оплакват, че твърде дълго чакат, за да получат ваксините. "Имаме проблеми в организацията и комуникацията. И аз мисля, че това не е толкова на местно ниво. Мисля, че заповедите от София идват в последната минута и се казва от днес за утре реагирайте", коментира управителят на ДКЦ 5 във Варна д-р Галина Павлова.

Друг лекар от Варна бе още по-категоричен: "За сведение на всички, твърдящи че в общопрактикуващите лекари не искали да ваксинират. Днес в РЗИ Варна имаше опашка от колеги с хладилни чанти. След доволно количество неразбории и разправии, администрацията отпускаше минимални количества ваксини и то не на всички явили се лекари. На мен от заявени преди седмица 160 пациенти (вече 200 в актуалния списък) ми отпуснаха 2 флакона с 20 дози и то само защото колежка ми отстъпи любезно от своите. Същото е положението и в цялата страна, съдейки по сигналите, които се получават в нашите групи. Видно е че всички налични количества се насочват към имунизационните центрове по болници и ДКЦ-та. Явно администрацията счита за по-ефективно да се редите като добитък на опашки в студа, отколкото да се ваксинирате с предварително записан час в отопления кабинет на общопрактикуващия ви лекар", написа лекар във фейсбук.

И в Ямбол се оказва, че лекарите ще получат по-малко от заявеното, защото броят на желаещите да се ваксинират изненадал здравната инспекция. "Преди малко имахме конферентна връзка с министерството. Седмица за седмица ще ги зареждаме с ваксина, така че хората трябва да се въоръжат с търпение", казва главният секретар на РЗИ-Ямбол Донка Желева.

В област Кюстендил също има недостиг на ваксини в здравните инспекции. "От там ни казаха, че количествата са пропорционално разпределени спрямо населението. Те са абсолютно недостатъчни. Сутринта няколко колеги се обадиха и казаха, че са получили само 30 дози. На мен ми казаха само 10 дози", каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендил д-р Румен Алексов.

Във Видин личните лекари също не са готови да се включат в кампанията заради неясноти в процедурата.

РЗИ-Бургас пък вчера е раздала над 1000 дози на личните лекари в града, които също би трябвало да имат готовност да започнат имунизация на пациентите си.

 

ОЩЕ ПРИТЕСНЕНИЯ 

Част от джипитата в малките населени места се притесняват и, че няма да се справят сами в случай на остра странична реакция след ваксинация. "Нашите възможности са ограничени. Не разполагаме с такова оборудване, с такива възможности, нито с екипи. Това, което може да направим, е най-първото - един-два медикамента, които се прилагат като спешна помощ", коментира пред Нова тв доц. Любомир Киров, председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари. От МЗ обаче заявиха, че са дали всички необходими инструкции на личните лекари.

 

УСПОКОЕНИЕ

Пред БНТ директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев обяви, че през март ще достигнем момента, в който всеки един български гражданин ще може да се ваксинира, с която ваксина той пожелае. "Логистични проблеми, свързани с ваксините, в София няма. Към момента в инспекцията има над 5000 дози от "АстраЗенека". В четвъртък се очакват 12 000 дози "Модерна", а до края на седмицата около 53 000 "АстраЗенека". Основните количества, които ще влязат в България през март, са над половин милион дози от различните видове. Тогава е напълно възможно да достигнем до момента, в който всеки един гражданин на България би могъл да избере ваксината, с която да бъде ваксиниран. В момента ваксинираме с налични количества. Ние получаваме количества и видове ваксини, в зависимост от договорените отношения на Европейския съюз и Европейската комисия с производителя. И в други части на Европа има редукция на количества, забавяне на доставки, това не зависи от нас. Нормално е да има опашки в първите дни, когато не е достигната хармония, желаещите ще бъдат разпределени правилно. Не можем да говорим за неорганизираност, ние не можем да решим с вълшебна пръчка всички проблеми", обясни още Пенчев.

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Възрастните и хронично болните ще чакат ваксинация през март

26.02.2021

Обновена

2861 27
Профилът на искащите ваксина: Висшисти, над 40 г., от София

24.02.2021

3777 48
Хоспитализираните с COVID-19 надвишиха 4000 за първи път от 45 дни

24.02.2021

4198 102

Коментари

Костадин Николов

Част от джипитата в малките населени места се притесняват и, че няма да се справят сами в случай на остра странична реакция след ваксинация.

 Специално при ваксината на АстраЗенека, острите алергични реакции в момента на инжектирането са почти невъзможни. А даже и да се случат (досега не е съобщено за нито една!) вероятно ще се овладяват с проста инжекция антихистаминно средство.

 

Възможни са припадъци, поради неврологично падане на кръвното при убождане с игла – някои хора просто си припадат. Но такива случаи се овладяват лесно и нямат отрицателни последствия.

 

Така че, въпросните джипита са или некомпетентни или прекалено страхливи и нерешителни – и двете качества са непростими за професията лекар и са много опасни за пациентите му!

 

Льо Клер

Само аз ли виждам някаква зависимост между "неудачите с ваксините" на личните лекари и хаотичното ваксиниране по заповед на щуката. Да не забравяме, че Иванушка Глупака е бил дарен с възможността да действа "ПО ЩУЧЬЕМУ ВЕЛЕНИЮ, ПО МОЕМУ ХОТЕНИЮ". Имам някакъв спомен, че ваксинационния план 😂 предвиждаше четвъртата фаза да е бодване на уязвимите и възрастните? По "новия план" те са изместени от най-активните и дейните! 💉🐒

............

 

В Русе вчера е имало 95 флакона с ваксината на "Астра Зенека" за 90 лични лекари. Затова всеки лекар е получил максимум два, съобщи още БНТ.

 

А тая сметка сигурно я е правил математика на НОЩ?

bay Dragan

Охххххххх,

а като ГО слушаш по ТВ-то, сичко е тип-топ.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Номерът е, че ваксините се дават с предимство на болниците, ДКЦ и др., които организират ваксинационни пунктове и където се ваксинират предимно млади хора. За сметка на ОПЛ, които бяха накарани да правят списъци на хора над 65 и с рискови хронични заболявания. Така ваксините с предимство се правят на младите, което е за сметка на ваксинирането на рисковите групи.

чевермехайвер

......Някои джипита не получават дози, други се тревожат как ще се справят сами при остра реакция.....

 

Георгиева, джипитата бият ваксини на 6 месечни бебета - що не ги питаш как се справят с реакциите. Не се научиха журналята да питат за важните въпроси, а са като ветропоказатели. Да не плачат като вдовици за ........., а да си изпълняват задълженията или парите им са малко.

ПероВТ

Личните ще вземат по 10 лв за доза. Някой да знае дали останалите ваксиниращи получават същите пари или работят за едната заплата?  При 1000-1200 лв брутна заплата на лекари с по 1-2 специалности в държавните и общински (че и доста частни) болници, даващи нощни  и съботни-неделни дежурства, знаете ли, че при 2000 записани един личен получава само от капитация (1.00-150 на записан) по2500-3000 месечно? Отделно профилактика - по 12 годишно на записан, хронично болни - между 5 и 7 месечно в зависимост от броя заболявания, ваксинации - по 5. При това пациентите с хронични заболявания ги ползват само като разпределителен пункт към специалисти, ако са останали направления, разбира се. Без прегледите им се събирт около 10 000, а доста от тях нямат и специалност. Всъщност парите от реалната им дейност - прегледите, са им само за семки и бомбонки. Не е ли крайно време нещо да се направи по въпроса и то - не непременно се намалят доходите на личните, а тези специалистите да се вдигнат поне до една пета от техните.

Льо Клер

Кой, къде вижда проблемите! "Разни хора, разни идеали". 🐾

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Перо, има сумати свободни практики. От 2-3 дни в Ахтопол са без доктор, хващай се и им ставай ЖиПи, щом е толкова проста работата. И ти ще изкарваш по 10 000 "без да работиш". 

Льо Клер

Познавам д-р Марков, защото съм водил при него една от внучките, заради някакъв обрив. Голяма капия! Срещу кабинета му е сергията му с книги на старо. Заприлича ми на доктора от Анчурия, от "Кралете и зелето" на О'Хенри, който започнеше ли историята си за трапанация на черепа, нямаше отдих за слушателя. Но ето д-р Марков се пенсионирал и сега липсва на ахтополци. Та мястото наистина е свободно, но не е за всеки! 😁

Energyx2

Да ти светна-не получават капитация на записан, а на здравноосигурен. Има голяма разлика в двете, здравноосигурените са променливо число. Ако разделиш 7 млн. население на броя GP-4300, ще получиш средна бройка 1630, от това число сам извади процента неосигурени /поне 20 %/. Профилактиката не е на записан, а на здравноосигурен явил се на профилактичен преглед. На 10-те лв. на които завидя, 40% са данъци и осигуровки и отделно разходи-прави сметка колко пъти трябва да се ходи само за 2-3 флакона  в някои случаи /РЗИ Кюстендил-GP гр. Рила-140 км в двете посоки/....Ако ти е късно да учиш за доктор, изучи децата си за доктори и да взимат по 10 000 лв. както ти смяташ , аз не възразявам...

 

nebenebe

Усещам някакво разколебаване/мандахерцане на доверието във вожда ТБЗБХ. Ще го разтревожите. Какво искате още? Нали заповяда всичко да стане. Ми той има и други грижи.

Въпрос

Какъвто вождът, такова и стадото. Или обратното: каквото стадото- такъв и вожда. Същите, дето плачат сега, че нямало ваксини, до вчера твърдяха, че нямало желаещи да се ваксинират, а преди това твърдяха, че ваксините са вредни и ни правят опитни зайчета. Така, че в най-добрия случай ти си като: " присмял се хърбел на щърбел"

AliBabah

Че Той нали каза, че с ваксинирането се справяме най-добре в Европа?

Какви са тези гадове, които искат да Му вдигнат кръвното?

Влез или се регистрирай за да коментираш