Quantcast
Проф. Кантарджиев прогнозира затишие на ковид през лятото | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Проф. Кантарджиев прогнозира затишие на ковид през лятото

100% от починалите за последните 24 часа не са били ваксинирани
2 582
 Илияна Кирилова
Проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

''Към края на пролетта ще имаме рязко намаляване на случаите, дори в нашата страната. Лятото ще имаме затишие“, прогнозира проф. Тодор Кантарджиев пред БНР. Той допълни, че здравната система ще супява лесно да ограничава отделни взривове на заболяемостта наесен.

 Професорът коментира, че положителната тенденция при новия вариант Омикрон е, че много нисък процент влизат в болница и много нисък процент са с тежки прояви на заболяването. ''В нашата страна има сигурно доказателство, че заболяването преминава по-леко'', заяви той и даде пример с резултати, според които от секвенирани проби едва 7 души от 227 с Омикрон са на болнично лечение. За хората без ваксина и без досег с предишни варианти на коронавирус обаче, опасността да попаднат в болница остава голяма, предупреди той и допълни, че трябва да се предвидят още болнични легла за деца, защото при последната вълна расте броят на най-малките пациенти.

Мерките не трябва да са много строги и ограничителни, но трябва да са навременни, зави проф. Кантарджиев. Според него ефектът на въвежданите мерки трябва да е видим след две седмици, в противен случай се губи мотивацията на населението. 

Данните за последното денонощие

Новите случаи на коронавирус у нас за денонощие са 2847. Над 21% от направените 13 268 теста са се оказали положителни. 28 души са починали, показва статистиката на Единния Информационен портал. 100% от починалите през последното денонощие не са били ваксинирани. Излекувани са 1376. 

През последните 24 часа в болници са постъпили 207 души, с което общият им брой в момента е 5309. От тях в интензивни отделения са настанени 550 болни.

Поставени са нови 1938 дози ваксини, а броят хората у нас със завършен имунизационен цикъл вече е почти 2 милиона. Бустерна доза са си поставили 569 133 ваксинирани.

Ключови думи:

коронавирус, COVID-19, ваксини

Още

Омикрон, преодоляващ ваксините, е открит в Гърция

20.05.2022

3452
Почина Вангелис – един от бащите на електронната музика

19.05.2022

Обновена

5036
Япония отваря за чуждестранни туристи

17.05.2022

225