facebook
twitter

Горещи новини

Прокуратурата най-после проверява случая с либийския танкер

1068
Pixabay

Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство по случая с либийския танкер „Бадр“. То е срещу частен съдебен изпълнител за незаконосъобразния действия по публичната продажба на кораба, приключила с възлагането му на българско дружество, съобщи БНР.

Според държавното обвинение частният съдебен изпълнител е превишил правата си с цел да набави за частна фирма имотна облага като е извършена незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер. Случаят е свързан с изпълнително производство, образувано в Районен съд в Бургас по искане на българско дружество, претендиращо за обезпечаване на свой дълг в размер на близо 10 милиона долара. Българската фирма твърди, че тези дългове са натрупани от търговско дружество, собственост на либийската държава.

Спорът по изпълнителното дело е бил с искане за промяна на собствеността на танкера. Изпълнителното дело обаче е спряно със съдебен акт. Въпреки това частен съдебен изпълнител от Бургас е извършил незаконосъобразно действия по публичната продажба на кораба в полза на българската фирма.

По случая все още няма повдигнати обвинения, казаха от Окръжната прокуратура. Танкерът в момента не се намира в български териториални води.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пикът на грипната епидемия у нас все още не достигнат

20.01.2019

137
Комисията по досиета: Разузнаванията и църквата не дават списъци за проверка

20.01.2019

1327 45
ГЕРБ влиза в предизборна кампания

20.01.2019

635 6

Коментари

FuFighter

Той танкерът вече си смени собствеността, всичко е пито и платено, ще го хванат за...

blue_fish

Не, ако се докаже измама - няма мърдане, колкото и да си е сменял собствеността ще бъде арестуван където и да отиде. Няма нормален корабособственик, който би затворил милиони в проблемен кораб. И не случайно още "виси" извън 12-милната зона, но срещу Бургас. От това, което чета по темата, изглежда либийците държат силните карти и рано или късно ще си върнат кораба или стойността му, заедно със загубите до момента. Ако това стане, означава че българският данъкоплатец ще извади едни между 15 и 35 милиона долара заради гяволъка и/или некомпетентността на някои хора.

Тодор1

Институцията на Частните съдебни изпълнители е създадена с цел легална подкрепа на мафията 

Само ,че тук удариха на камък .

А ИАМА и МВР какво -няма ли да отговарят?

От цялата работа ще си изпати първо мучо-сигурен съм че нещастният украински  екипаж ще бъде освободен без да му се плати пък и няма да се учудя ако екипажът започне да бедства без храна,вида и гориво.

pasi

Неясна работа. Нима ЧСИ е действал без изпълнителен титул  издаден след решение на Окръжен съд ? Как се е задействала Морска администрация и Брегова охрана без писмено искане от ЧСИ? Нима няма предварително искане на ЧСИ за доброволно изпълнение от фирмата длъжник?

Биволите разриха тая случка с рогите напред, ама в нея има доста неясноти:

1. Има ли вземане , и то не е ли погасено по давност от  1995-6година срещу Либийската компания?

2. Цедирано ли е то към гражданското дружество взискател, кога и при какви условия и цени?

3. Уведомен ли е надлежно длъжника за новия кредитор;

4. Кредитора очевидно е водил дела срещу длъжника, който знае за непогасеното задължение!

5. Биволите съобщават и за спорна ипотека върху танкера направена при гръцки нотариус, който отрича да има подобно нещо и се води следствие за измама... Относно ипотеката, възможно ли е ипотеката да се направи в Гърция, като флагът и собствеността са Малтийски, т.е. фигурира в Малтийския морски регистър?

6. Как става за един ден смяна на собствеността/чрез възлагане от ЧСИ/ без процедури за оценка, обжалвания и публична продан?

7. Как е сменен флагът на танкера и какъв е той понастоящем- малтийски,български, либерийски, или друг?

Предстои да получим тепърва отговори...ако въобще научим нещо.

 

авакум 78

 

 

 

                    Гладните , ненаяли се пернишки боклукчии .

PlaNed
снимка на PlaNed

Някъде нещо друго се е случило!

След като дълго време държавата и правоохранителните органи се правеха на "ни чул, ни видял", как така изведнъж се задействаха?

Вчера Роско Костинбродски обясняваше, че това са отношения между частни субекти?

То и Глосов и форумния бахурляк твърдяха, че проблеми с лилетките няма, но се появиха вече публикации за странни анекси към договора с Капиш...

https://m.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria...

Stern

Да му мисли екипажът на първия български кораб, който акостира в либийско пристанище.

Хич няма и да се замислят либийците, пък и от случая със сестрите вече са наясно колко милеят българските власти за попаднали на случка българи в чужбина.

Ад мин

Не му бери грижа. Домуз Ага ги е пребоядисал сичките и им е турил чужди флагове. Пък и екипажите не са български вече.

Яна

Флагът в случая няма значение. И този кораб е бил под малтийски флаг, но е собственост на дъщерна фирма на либийско държавно дружество. А се говори, че Либия се е обърнала за съдействие и към страните от арабската лига. Ако това е така, в нито една от тези държави няма да може да акостира български кораб, независимо дали е с български или чужд флаг. 

авакум 78

 

 

 

 

                        Някъде нещо друго се е случило!

 

                     Случило се е , че Турция отказва да го пусне в нейни тер. води и сега седи запрян в Черно море и е в безисходица . Великите Български Комбинатори !

Желязко Желев

Що окръжна а не специализираната?Мафията нацели греда с глава

Танкера е застрахован в Лойдс

Друг въпрос е как вземания за10ки милиони от държавни станаха часни

Как така съвпадна по време съд.решение за обезщетение на една от сестрите ,отвличането на танкера и обработката на общ

мнение за нова цесия на вземането на сестрите.Поредното малоумие на мафия/държава

Скандала който предстои е с размерите на стрелбата срещу папата.Както се вижда държава/мафия не бърза да го потуши.Хранят надежди за келепир

Няма такива идиоти като нашите нийде по света.

 

Starboard

Има един - Сашо Меритайма - maritrime.bg, та той се е кръстил "морски портал" и в интерес на истината , доста подробно описва сагата почти цяла година. На който му се чете, да отвори maritime.bg. Иначе основното е че държавни институции нямат право да задържат кораб за частни претенции. Могат за публични претенции. Ако  Булгаргеомин беше старата държавна фирма - ок, но сега правоприемник е някакво ДЗЗД, даже не е юридическо лице. Ето линк към последното решение на ВАС:

https://vladimirovlaw.com/images/%D0%91%D0%90%D0%9...

protor

Как е сменен флагът на танкера и какъв е той понастоящем

Бял череп и кости на черен фон. 

Влез или се регистрирай за да коментираш