Quantcast
Рекорден брой оздравели, но заразените остават около 40% | СЕГА
facebook
twitter

COVID-19

Рекорден брой оздравели, но заразените остават около 40%

Млад мъж на 36 години почина в Бургас, а 70-годишен мъж в Пловдив след лутане между болници
Обновена
4 219

Рекорден брой оздравели от коронавирусната инфекция отчита Националният оперативен щаб към 0 часа на 22 ноември - 1364 за последното денонощие. Досега най-много излекувани имаше на 18 ноември - 1219, а междувременно стойностите се колебаеха около тези нива. Това се очакваше при рязкото увеличение на заболелите през последните няколко седмици. 

Регистрираните с положителни проби са 2279 през последните 24 часа. Така общият брой заразени у вас достигна 120 697, като от тях активните случаи в момента са 82 125. Както всяка неделя наблюдаваният спад при новозаразените се дължи главно на по-малкия брой направени проверки - 5729 PCR теста. Дялът на положителните тестове си остава все така висок - 40% от изследваните, както беше и вчера.

Новозаразените са най-много в София - 432. Следват Варна - с 200, Бургас - със 179, Добрич - 154 и Пловдив - 150 души. Областите с най-нисък брой нови случаи са Кърджали - 5, Търговище - 8 и Смолян - 15. 

Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 4737 лица-медицински служители. 96 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 26 от тях са установени при лекари, 34 - при медицински сестри, 14 - при санитари, 2 - при фелдшери и 20 - при друг медицински персонал.

В болници се лекуват 6 193 души, от тях в интензивни отделения се намират 408. 

Починалите с коронавирус са 42 души. Сред тях има няколко мъже и жени на възраст между 50 и 60 години., за която в системата все още не са въведени придружаващи заболявания, както и 15-годишно момче с невралгично заболяване.

Млад мъж на 36 години почина в Бургас след часове разкарване по болници. Мъжът е бил с двустранна пневномия, но с отрицателен тест за коронавирус и това е забавило оказването на Спешна помощ. Мъжът е чакал часове наред да бъде приет. В последствие се оказало, че резултатът му е положителен, съобщи БНТ.  36-годишният мъж първоначално е бил на домашно лечение в Обзор, но състоянието му рязко се е влошило. Близо час от Спешна помощ не са се отзовали на сигнала и пациентът е пристигнал в Бургас с личен транспорт. "Като дойдохме тук отидохме направо при личната лекарка. Той вече беше почти посинял със затруднено дишане. Опитаха се да му помогнат. Сложиха му веднага венозно Калциев глюконат, сложиха му Урбазон", разказва Гинка Карапачова, майка на пациента. Снимката е показала бронхопневмония и с готовите документи хората са отишли в спешното на Бургаската болница. Там не ги приели, защото не били затам. Сестрата установила, че кислородът в кръвта е 94 и пациентът е за "туба". Болницата обаче нямала пътека за пневмонии, а тестът за коронавирус излязъл отрицателен. 

В белодробната болница също не го приели, там започва проверка, но болницата се оплаква от липса на легла за други пациенти, които нямат коронавирус. След 4 часа мъжът най-накрая е приет в болницата в "Меден рудник", където е починал. След смъртта на мъжът семейството научава, че третият тест за коронавирус е положителен. 

На следващият ден - неделя, УМБАЛ Бургас публикува официално становище по случая, съобщава БНТ. В него се подчертава, че повече от 4 часа екип от Спешно отделение на УМБАЛ Бургас заедно с реаниматор и реанимационна линейка са правили всичко по силите си, за да бъде пациентът настанен в болница. „Категорично не приемаме упрека за насаждане на вина на лекарите от болницата и търсене на изкупителни жертви сред тях“, пише в становището.   

По-късно бе обявено, че Регионалната здравна инспекция в Бургас е назначила проверка, за да се разбере защо младият мъж с двустранна бронхопневмония е трябвало да обикаля болници в продължение на 7 часа, за да бъде приет, а когато все пак това се е случило - се е оказало фатално късно, за да бъде спасен.

 

 

- Пореден пациент с COVID-19 - 4-и само за дни, e починал след препращане между различни  пловдивски болници, където му е отказан прием. Става дума за 70-годишния Йордан Недев от Стамболийски, за чиято смърт съобщи неговият син Николай в открито писмо до медиите, съобщава в същото време Дир.бг

На 12 ноември баща му, който страдал от сърдечно заболяване, бил откаран в тежко състояние от "Спешна помощ" първо в УМБАЛ "Свети Георги". Оттам го пренасочили към МБАЛ "Пловдив". В бившата Окръжна болница обаче отказали да го хоспитализират въпреки документите, затрудненото му дишане и ниската кислородна сатурация. Върнали го у дома, където състоянието му се влошило.

На другия ден близките му отново извикали линейка, която го закарала в УМБАЛ "Св. Георги". Там този път му поставили диагноза коронавирус и отново го насочили към МБАЛ "Пловдив". По съвет на лекаря от "Спешна помощ" обаче роднините му го закарали до болница "Св. Иван Рилски", където починал.

Само преди дни други трима болни издъхнаха в УМБАЛ "Свети Георги", дори след като там беше създадено специално COVID отделение. Двама от тях са били принудени да чакат дълго време навън и оставени на стълбите в безпомощно състояние. Заради това петима души, сред които лекар, бяха уволнени, а други двама - наказани.

Огнище на COVID-19 е установено в социален дом в Каварненско, съобщава bTV. 94 от 116 настанени в Дома за пълнолетни с умствена изостаналост са с полжителни PCR тестове за коронавирус. Заразени са и десет души от персонала. – 6 санитари, 2 трудотерапевти, една медицинска сестра и директора на социалното заведение.  В момента за хората се грижат 50 души. По-голяма част от заразените са без симптоми. Само една жена е хоспитализирана в МБАЛ Добрич. Последното тестване в дома е било преди около 25 дни и всички са били с отрицателен резултат.

 

Ключови думи:

коронавирус, България

Още

Новите случаи на ковид у нас паднаха под 100

17.06.2021

68
Приятели започнаха да избягват Ерик Клептън

16.06.2021

4337
Ню Йорк отбеляза със заря 70% ваксинирани срещу коронавируса

16.06.2021

Обновена

284