facebook
twitter

Горещи новини

Румен Радев не изненада и обяви Иван Гешев за главен прокурор

На държавния глава не му се нарушавало Конституцията и затова подписал указа, но пък имал очаквания и започвал широк дебат за промени в основния закон
6672
Илияна Кирилова

Президентът Румен Радев не изненада и издаде указ, с който назначи Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви самият той в специално изявление, след което не бяха позволени никакви въпроси. Преди това Радев и Гешев проведоха 45-минутна среща.

"В началото на месеца върнах предложението на ВСС за главен прокурор и подчерта, че начина на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнение. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее", обяви след разговора пред журналистите държавният глава. "Няма как обаче да се в слушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундамент на демокрацията. България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал", аргументира се президентът.

Президентът се пробва да обясни как по време на срещата изразил очакванията си към работата на прокуратурата и как щял да направи широк дебат за промени на конституцията. 

"Ясно изразих своите очаквания за справедливост в основата на която е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона. Без оглед на участието във властта. Българите очакват развръзка за скритите офшорни сметки, имоти и придобивки на политици зад граница; за корупцията във властта; за безобразното качество на инфраструктурните проекти и ремонти; за грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор – не селективно посочване на виновни, а всички, престъпили закона, да бъдат наказани", каза още Радев.

"В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес. Затова започвам широк обществен дебат за промени в Конституцията и ще поканя академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации", обяви още Радев.

"От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда. Неведнъж съм заявявал, че бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите", допълни още държавният глава.

Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Това, което каза президентът, съзнавам в голямата си част, е очакване на повечето граждани за повече справедливост. Няма да коментирам какво ще направя, няма да коментирам приоритетите си преди да встъпя в длъжност като главен прокурор", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев след срещата и след изявлението на президента Румен Радев. "Прокуратурата е част от съдебната власт и там й е мястото - това е мнението на почти цялата магистратстка общност. Президентът каза, че ще инициира дебат по темата за промяна на Конституцията, но не съм чул конкретно какво следва да бъде променено, защото президентът не каза, допълни Гешев.

На въпрос дали прокуратурата е работила селективно по делото КТБ, Гешев съобщи, че не смята, че той или екипът по делото е работил селективно. "Това ще стане ясно в хода на делото. Това е моята оценка от юридическа гледна точка – делото е натоварено с политически очаквания, но то не трябва да бъде натоварено с други очаквания извън наказателния процес. Прокуратурата е достатъчно отчетлива, но има накъде да се работи. Не прокуратурата е причина за всички проблеми в тази държава, както някои олигархични политици се опитват да внушат. Прокуратурата има определени проблеми, които трябва да бъдат решени, но фиксацията, че една институция е нещо лошо и трябва да се бориш с нея, е непродуктивно и се използва не в интерес на държавата, институциите, или българските граждани, а се ползва в личен интерес", уточни новоизбраният главен прокурор.

Всеки български гражданин има право да протестира и да изказва мнението си както реши, коментира Гешев по повод протестите срещу и в негова подкрепа.

 

Пълният текст на изявлението на президента може да се види тук.

 

 

 

131

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов "раздаде" 4.5 млрд. лева за икономически мерки

24.03.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

5912 38
Новият медицински съвет веднага се опълчи на щаба за коронавируса

24.03.2020

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

21376 125
Гешев нахока политиците, че реагират бавно на кризата

18.03.2020

3274 25

Коментари

Страници

geo_19

Канал на "Фокс нюз" във Финикс, Аризона излъчи срещата между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп, превръщайки българския министър-председател в лидер на друга държава.

 

"Премиер на Белгия" - това е надписът, който се появява в началото, докато канал "Фокс 10 Финикс" предава коментарите за медиите, които правят Борисов и Тръмп в Овалния кабинет.

Диагностик

Ако Ви прави впечатление, прости хора има не само в САЩ, но дори и тук във форума.

майор

Добре, че се обаждаш.

За малко да не те забележим

MAPOH

Щом ще се среща с него значи го легитимира... Дано не се окажа прав

Диагностик

Путин се захвана с проблемите в спорта:

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/7911189

 

 

Желязко Желев

                  Надявам се след изявлението да стане на всички ясно ,че с избора му народът ни бе подведен.

Няма да бъда разочарован ако Радев откаже да подпише.Но трябват .............!

                       Това,че летиш не значи че имаш.А може и да си/е имал.То при мъжете понякога имаш по рождение после те кастрират или сам се самокастрираш.Варианти много но или си мъж или не.

slaughter
снимка на slaughter

Птичето по-скоро е снесло между ушите му. Птичето е порода Решетник. Вид кукувица - снася в чужди гнезда яйца, от които се излюпват малки Щирлици. Някой чул ли е коментар на Главнокомандващия по отношение действията на ген. Решетников на българска земя? Или по отношение на шпионските игри на Москва у нас? Или реакция на сръбските провокации към България. Колегата му от Сърбия е особено активен по темата. Нашият мълчи оглушително. Не човек а желязо...

С нас Москва е в труд и бой....и в Европейския съюз и в НАТО Москва си е все със нас !

Нафарфор

К'во има да се среща с него? Тези които протестираха срещу избора му едва ли са имали лични срещи. Явно нищо не може да направи, но пък на кого му е нужно това театро?!

momon

Броят на присъствалите на протестите показаха, че си заслужаваме Гешев.

ловkия

Така е, конкретно ти напълно си заслужаваш Гешев.

momon

До 10

Това като заплаха ли да се счита?

slaughter
снимка на slaughter

Момон беше ли на протестите?

Сръчко

Протестите секнаха по команда, както и започнаха.

slaughter
снимка на slaughter

Момоне, освен броя на протестиращите , много важно е качеството на хейтърите. Например като тоя дето коментирам под поста му. Значи позитанските свиркаджии с опорни точки от червената мъгла мълчат и не казват нищо. Месеци минават в борба срещу мафиотската схема "избор на главен прокурор" , от БСП мълчат като утки и когато хората се организират публично да изразят своето несъгласие с мафията , от Пузитано и от Герп им пускат опорката "както внезапно започнаха, така внезапно завършиха". И троловете юруш на барикадата. Мафията не иска някакви си активисти да ги притесняват по площадите. Затова пуска дъвка за "народа" - протестиращите са хаймани и маскари. 

inventus

Малко е вероятно президентът да не подпише но за всеки случай не е зле предварително да го "претегли" и то лично. Тези които са работили с хора /а президентът ни е такъв/ имат развит усет за тези неща.Не допускам да се поставят предварителни условия или дори да има опити за някакви договорки но това никога няма да разберем дали е станало или не.

аванти дилетанти

Генерал... вишист... ти май войник не си ходил. Или летвата ти за вишисти е доста ниска.

HBK

За повечето от нас е ясно, че нито президентът, нито премиерът са фактори в НАЗНАЧАВАНЕТО на г-н Гешев. „Изборът” е предрешен и Гешев е назначен.

 

Единствената въпросителна (за сега) е кой клан от мафията ще подкрепя главпрокурора. Моите предчувствия са, че той ще крепи руско-Българската мафия, за сметка на чисто Българската такава.  

slaughter
снимка на slaughter

НВК , прогнозата ти е логична! Изборът на Гешев е избор на Сава. 

Диагностик

Радев се прави на интересен. ДЛЪЖЕН  е да разпише указа. 

Сега е дълбоко стресиран, че Тръмп не го е поканил, както това се случи с президентите на редица Източно-европейски страни.

 

K308

***

Нафарфор

горещо ти препоръчвам една диагностика ?

slavabg

Щом го вика, значи ще подпише... 

торбаЛан

Един чорап ще преценява друг чорап... Леле!

Тартамут

Честит нов гладен прокурор 

редник

E, а защо да не предположим, че ще го посъветва да се откаже доброволно за успокояване на обществото...

Forza NATO

Интересен, но очакван избор за обновяване на заглавието и подзаглавието.

Румен Радев не изненада и обяви Иван Гешев за главен прокурор

 

На държавният глава не му се нарушавало Конституцията и затова подписал указа

Явно в очите на редакцията Конституцията е въпрос на настроение и лайфстайл.

 

Впрочем, тя и редакцията не изненада с подхода си.

Яна

? Редакцията никога не изненадва с каквото и да било ?. Но тъй като за всички нас законът въобще и в частност е "врата у поле"(освен когато ни засяга лично), защо за редакцията Конституцията да не е въпрос на настроение и лайфстайл? А иначе всички се тюхкаме, защо не сме "законова държава", но според личните ни пристрастия.

Хулиган

Натовският генерал е усвоил политкоректното поведение.

Ха сега да видим КОЙ си го избра?

При толкова заблеяно население, нещата се развиват повече от логично...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-...

 

nobody2

тоа път дрънкаш. бившето сдс избира бмборисов, после реве бацо като им натресе фелдфебел за прокурор. същото и с фандъчката.

редник

П.П.

 Е, президентът ме изненада - някак много лесно подписа...

Очаквах повече... 

Така най-вероятно ще остане само с този мандат.

Жалко...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×