Quantcast
Русе и Кюстендил бойкотират здравния министър за COVID-болниците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Русе и Кюстендил бойкотират здравния министър за COVID-болниците

За целта няма здрави лекари, откровен е щабът в дунавския град
2 386
 Фейсбук

Два областни щаба обявиха, че няма да разкрият самостоятелни COVID-болници. Инициативата за създаването им е на здравния министър Костадин Ангелов. Преди три дни той разпореди във всеки областен град да бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с коронавирус и поне една за пациенти без вируса. До края на настоящата седмица областните управители трябва да му отговорят кои точно заведения са избрали.

В Русенска област е невъзможно да се обособи болница за лекуване само на пациенти с коронавирусна инфекция, стана ясно обаче днес на заседание на областния щаб. И двете университетски болници нямат нужните лекари за целта. „В "Канев" над 20%, в "Медика" над 10% - болни и под карантина медицински персонал. Невъзможно е прехвърлянето на медицински кадри, това е ясно. Взехме решение да няма  чиста COVID-болница, но ще имаме две половин болници с COVID“, заяви откровено зам. областният управител Свилен Иванов, цитиран от БНР. И поясни, че в момента лечебните заведения в областта разполагат по лимит с 329 легла, но лекуват 405 пациенти.

Аналогична новина долетя и от Кюстендил. Областният кризисен щаб реши, че трите многопрофилни болници в областта продължават да работят в същия режим, както досега. Няма да се прави реорганизация на мрежата с цел обособяване на COVID-болница. Решението е взето единодушно от щаба и е съобразено с капацитета и спецификата на здравната система в областта.

 

ОТ ДОМА

Пловдивският кмет Здравко Димитров ще продължи да умува от дома върху преобразуването на "Свети Мина". Днес той излезе от болница след лечение на коронавирус. Ще продължи да се грижи за състоянието си от къщи. Очевидци съобщиха, че е отслабнал с 20 около килограма. Миналата седмица на стълбите пред болница "Пълмед", където се лекуваше, премиерът Борисов му спретна свиждане - оперативка. На нея двамата обещаха градът да разкрие бързо COVID-болница, като за целта се преструктурира именно "Свети Мина". Липсата на персонал обаче бави и тази идея.

Още по темата: 

 

Още

Ангелов: Не сме се водили от фирми, а от видове ваксини

18.01.2021

1028
Министър Ангелов: Общинари се прередиха при ваксинирането в Сандански

11.01.2021

Обновена

3298
Костадин Ангелов: Чакаме другите ваксини с камиони на производителя

27.12.2020

2021