Quantcast
САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

Американският министър на отбраната иска обяснение от Анкара за заплахата да спре достъпа до двете стратегически американски бази
17092
БГНЕС

САЩ искат обяснение от Турция за заплахата да спре достъпа им до две стратегически военни бази, използвани от тях, заяви американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от БНР. „Ще затворим базата Инджирлик, ако е необходимо. Ще затворим и радарната база Кюреджик, ако е необходимо. Ако санкциите бъдат приложени, ние ще дадем отговор по правилото на реципрочността“, каза турският президент Реджеп Ердоган в телевизионно интервю само преди дни.

Американските военновъздушни сили използват базата в Инджирлик за атаки срещу позиции на Ислямска държава в Сирия, а в другата база се намира основна радарна станция на НАТО.

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че е разбрал за заплахата от вестниците и поиска да говори с турския военен министър Хулуси Акар. „Трябва да говоря с моя колега от Турция и да разбера какво точно имат предвид и колко са сериозни“, каза той.

Наличието на американски ядрени бомби в Турция никога не е било признавано официално от Пентагона, но се счита, че във военновъздушната база Инджирлик има 50 гравитационни ядрени бомби Б-61, които са считани за тактическо оръжие и се изстрелват от летателен апарат, а не с ракета. Теоретично САЩ имат контрол върху ядрените оръжия, но няма система за сигурност, която да е непробиваема, особено на чужда територия. През октомври вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Пентагонът преразглежда дали ядрените бомби в Турция да бъдат преместени, но не е ясно дали това вече е направено, разказва още БНР. 

Американският министър на отбраната Марк Еспър отказа да коментира американските оръжия в Турция, но отправи ясно послание, че ако тази заплаха е сериозна, това се превръща в проблем за НАТО и за ангажимента на Турция към Алианса. „Няма да коментирам къде Съединените щати имат разположени оръжия. Мисля, че тук въпросът отново е каква е посоката на Турция по отношение на НАТО и редицата действия, предприети от Анкара, независимо дали е покупката на С-400, задържането на натовските планове за отбрана на Европа и други.

 

 

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

СЗО: шеста поредна седмица случаите на COVID-19 намаляват

25.02.2021

298 11
Бъдещият шеф на ЦРУ вижда Китай като "страховит противник"

24.02.2021

2031 29
Посолството на САЩ подкрепи бития от полицаи Димитър Кенаров

24.02.2021

2184 28

Коментари

Умберто Жеко

а у булгаристан кво  има в 4те бази Безплатни?

а онез над 3000  "служителя" на Козяк? те градинари?

Кире

Е те тва вече е феерично (ЗИП)! Дори и да ги вземат няма да могат да ги ползват в идните месеци. И въобще не се съмнявайте дали Турция ще бъде бомбена... Дано не с ЯО...

Аладар
А договор за неразпространение на ядрени оръжия няма ли ? Ако Русия, Ким и т.н. почнат да си разселват Я.О. кво праим. Руснаците си махнаха Я.О. от Куба, а американците се ослушват за Турция. Утре Ким ще даде няколко бомби на Иран, Саудитска Арабия и т.н. и скакалците ще ни залеят.
mi6osp.

Този път блъфирането на Тръмп не мина .

нвк , как са нещата за протокола? 

Boris65

Товарищ ЗИП предупреждаваше отдавна !

А ние грантаджиите му се смееме , Понеже ние сме хубавите, умните, знаещите . Оказа се, че САЩ се водят по акъла на товарищ ЗИП , а не слушат нас грантаджиите ? Това е удар за мене.

Boris65

Теоретично САЩ имат контрол върху ядрените оръжия, но няма система за сигурност, която да е непробиваема, особено на чужда територия. 

Хакерите на Кремъл и Високата порта отдавна са пробили тотално защитата със старите си скапани ХР лампови кампютри на релета с двоичен машинен код. Срещу примитивния двоичен машинен руски код няма спасение ! 

segal

Двоичният цифров код не е руски. 
Въобще цифровата електроника е измислена от един американец, някой си Джон. Казал, че точността на аналоговите компютри зависи от точността на изработка на механичните им части и затова е ограничена и трябва нов начин на смятане. Решил, че Булевата алгебра ще свърши работа и в една кръчма, докато пиел виски, начертал на салфетки схемата на машината, която да смята по новия начин с безгранична точност. По-късно нарекли машината цифров електронен компютър. А 60 г. по-късно шефът на IBM признал, че оня Джони оставил чертежи и формули, по които да работят още поне 70 г., докато довършат цялата машина. 

Stern

Паси да не се ослушва, а да праща хабер на Тръмп, че в България бомбите са добре дошли.

Boris65

Бомбите заедно с турците които ще ги охраняват от Вова Путин ? 

venstar

Значи, не е проблем една държава от НАТО да налага санкции и други ограничения към друга държава от НАТО (което си е икономическа и политическа война), но е проблем, ако втората се опита да отговори по начин, по който да засегне първата??!!!

Кире

Винаги е проблем, когато вековният ни поробител се дърви на християнска държава. 

Бухта

Християнска, ама в евангелисткия смисъл, ако въобще е... Тъй че е добре вековният потобител да се дърви, според мен

Бухта

Християнска, ама в евангелисткия смисъл, ако въобще е... Тъй че е добре вековният потобител да се дърви, според мен

Boris65

Вековния ни приятел заедно с християнските империи - Англия, Францияч, Австро Унгария ни пазеше от православните кагебешници руснаци.

mi6osp.

В  САЩ християните вече са малцинство, партнер.

Колкото до дървенето, то си е начин на държане на  американските президенти. 

И Тръмп се дърви, я на Ким, я на Иран, я на Си, я на Мадуро, я на Ердоган. 

Но всички дървения излизат блъф. 

Дървенето  завършва с отстъпление с подвита опашка  - това е реалността за съвременните САЩ. 

segal

Изпитваш ли някъде премаляване, омекване в коленете, позив да се наведеш, докато мечтаеш за надървен поробител? 

н16
снимка на н16

На американските бомби може и да им е минал вече срока на годност.

segal

Изтече срокът на годност на руските атомни бомби, нямаха пари да си ги обновят и затова загубиха Студената война и освободиха окупираните територии в Европа, Азия и по останалия свят. 
Още през 1956 г. руските ядрени физици предупредиха, че социалистическият начин на икономика ще доведе до загуба на ядрения паритет към края на XX в. Защото ядреният материал се разпада, трябва да се обновява, това струва скъпо и ще срине социалистическата икономическа система. 
В България Тодор Живков каза "Разбрахме, че социализъмът е едно недоносче, една недоизмислена теория. И започнахме да търсим начин да се включим в нормалното световно стопанство."

inventus

Единственото разумно мнение Н16 ! Дали им е минал срока или не ние не знаем но лошото е че оставени без поддръжка тези бомби могат да направят проблеми.А на турците едва ли е даден достъп до поддръжката им. Не знам дали осъзнават какво ще им се струпа на главата ако лишат американските специалисти от достъп до поддръжката.Освен ако въпросните бомби вече не са преместени другаде и за това турците да са толкоз курназ.

segal

Програмата за ядрено споделяне на НАТО показа, че американците имат съюзници, на които да поверят ядрени бомби, а руснаците нямаха такива. 

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Хич не беше умно Еспър бейлербегбаши да се отбива в Атина на път за Анкара - 偏偏 ;-)))

 

 

 

Дъбест

И като ги налегнА едно притеснение ... напраО си отекоха у канала. Където им е мястото всъщност

н16
снимка на н16

Американските военновъздушни сили използват базата в Инджирлик за атаки позиции на Ислямска държава в Сирия

А на всички е ясно, че оттам са летели, за да си снабдяват наемниците - си с оръжие и боеприпаси. Да ама тоя номер с Ислямската държава вече мина и замина.)

paragraph39

Руското супероръжие вече е на бойно дежурство

Руските власти уверяват, че този тип оръжие може да „пробие” който и да е от съществуващите сега противоракетни щитове

27 декември

...В съобщение на руското министерство на отбраната се казва, че министърът на отбраната Сергей Шойгу е доложил на президента Владимир Путин, че в 10 ч. днес московско време на бойно дежурство е застъпил първият ракетен полк, въоръжен с новите ракетни комплекси със стратегическо предназначение и с хиперзвукови планиращи крилати бойни блокове „Авангард”...

https://www.vesti.bg/sviat/ruskoto-superoryzhie-veche-e-na-bojno-dezhurstvo-6103736

Man.ol

Само 50?

Тия определено са го ударили на галопиращо миролюбие?

н16
снимка на н16

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби

 

Колкото повече в САЩ се притесняват, мръзнат и гладуват - толкова по-добре за света.

Влез или се регистрирай за да коментираш