facebook
twitter

Горещи новини

Шпионският скандал между Австрия и Русия се разраства

Австрийски полковник е шпионирал 20 години в полза на Русия под кодовото име "Юрий". Сега бил разкрит от приятелска разузнавателна централа. Австрийският външен министър отмени визита в Москва
7745
EПА/БГНЕС архив

Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро, предава Фокус като се позовава на австрийския ежедневник Die Presse.
Очаква се канцлерът Себастиан Курц и министърът на отбраната Марио Куназек да направят изявления за аферата.

Според публикацията става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация на руското военно разузнаване. Самият той (самоличността му не се уточнява) е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. Той е работил в контролен център на австрийската армия и веднъж на две седмици е осъществявал контакт с руснак с кодово име „Юрий“. Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи. Малко преди излизането си в пенсия той е започнал да предава доклади и за ситуацията в страната с миграцията, разкрил е също и детайлна информация за високопоставени офицери на австрийската армия. 
От редакцията поясняват, че за шпионската дейност на бившия полковник Виена е била информирана от чуждестранна разузнавателна агенция. Не се конкретизира обаче коя е тази „приятелска“ страна.

Прокуратурата в австрийския град Залцбург потвърди, че е получила известие от Министерството на отбраната във Виена за подозренията срещу 70-годишен пенсиониран полковник, шпионирал в полза на Русия= В документа се mfif'ld.f, че докладът за руския шпионин в редиците на австрийската армия е постъпил от чуждестранна разузнавателна агенция. Коя точно остава неясно и къ; момента. Прокуратурата разглежда случая по линия на „престъпления, свързани с разкриването на държавна тайна" по чл. 252, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Появи се информацията, че вербовката на полковника е станала още от съветските тайни служби в Техеран. Тогава той работел в посолството на страната си в иранската столица. Според изданието къртицата, чието име продължава да не се съобщава, се е опитала да прекрати сътрудничеството си с Москва през 2006 г. Той обаче бил разубеден от работодателите си и продължавал да предава в Москва поверителна информация за австрийската армия до ареста си, който бе обявен днес.

Австрия е получила информация за заподзрения в шпионаж в полза на Русия полковник от спецслужба на страна от Европейския съюз. Това пък заяви на специална пресконференция министърът на отбраната на Австрия Марио Кунасек. „Получихме намек от партньорска европейска служба за изтичане на информация. Започнахме да проверяваме тази информация и идентифицирахме заподозрения. Благодаря на нашите партньори за информацията“, заяви Кунасек на извънредната пресконференция във Виена. 

Министерството на външните работи на Австрия е привикало дипломати от посолството на Руската федерация в страната във връзка със скандала за шпионаж в Бундесхера, предава в същото време TACC. Информацията е била потвърдена и от канцлерът Себастиан Курц. Курц е обявил, че мнистърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсл е отменила планираната за началото на декември визита в Руската федерация заради шпионския скандал в Бундесхера. „Във връзка със скандала последва реакция от министъра на външните работи; тя призова руските представители в МВнР, а също отмени посещението си в Русия“, заявява Курц. Кнайсл трябваше да посети Москва на 2-3 декември за обсъждане на реализацията на австрийско-руски форум, припомня агенцията. 

Последва реакцията на Москва. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров призна, че е „неприятно изненада“ от факта, че Австрия все още не е отправила искане към Москва за изясняване на шпионския скандал в Бундесхера. „Тази информация ме изненада неприятно. От векове насам е прието, че ако една страна има притеснения за действия на друга държава, то, в съответствие с нормите на международното общуване, следва да отправи директно запитване. В последно време нашите западни партньори се водят по правилото да не прибягват до традиционната дипломация, а към мегафоните“, бе коментарът на Лавров във връзка със скандала.

Посланикът на Австрия в Руската федерация също е бил привикан в Министерството на външните работи в Москва във връзка със скандала за шпионаж в Бундесхера.

87

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп номинира дизайнерка на чанти за посланик на САЩ в Южна Африка

15.11.2018

299 7
САЩ са похарчили 6 трилиона долара за войни по света след 11 септември 2001 г.

15.11.2018

518 17
Евродепутатите увеличиха обезщетенията за пътници при закъснение на влакове

15.11.2018

216 5

Коментари

Страници

Пантелей

Браво на тов. Разведчик. Заработал 23,000,000 рублей...

А нещо площадче, фонтанче или градинка имени тов. Разведчика? А?

rover
снимка на rover

будет, не се фрустрирайте.
само имам притеснение едно - масква город бальшой, но нема да стигнат улиците и площадите за всички. та, така.

p.s.

ВВС на родината си

ах, колко прочуФстФено! рИва.

тоз предал родината си. а скрипалчо работил за благото на демокрасито.

order

Сега сигур света ще гракне както за СКРИПАЛ, щото австрийците са го разкрили и може да го попипат с английски НОВИЧОК!!!

Sapienti_sat

Паметникът на Червената армия във Виена го е подбудил. Е, и евро ориентацията му.

 

https://www.google.bg/search?q=%D0%B2%D0%B8%D0%B5%...

SSlavov

За 1000 евро на месец вероятно му е било хоби ,или е чел  "Моята тайна война"

 

urupuchi

Праят циркове за да не ги вкарат в НАТОто. Руснаците пък кво тръгнали да се харчат зарад непобедимите и неустрашими Виенски орди?!...

Banshee
снимка на Banshee

От 20 години? Започнал при Елцин - добрия приятел на запада, значи.  :)) 

Ь

Според публикацията става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало информация на руското военно разузнаване. Самият той (самоличността му не се уточнява) е признал, че е бил вербуван от Москва през 1988 г. 

 

М.К.Т.

Тъкмо излезе без подробности:

Глава МИД Австрии Карин Кнайсль отменила поездку в Россию.

 

Нормално - сега ще се цупим.

SSlavov

Путин ще иде на кръщенето💃и ще им пусне още една тръба

РимскотоVIIилиВиАйАй

Поредното предателство в ГУ?

pasi

Откак свят светува има шпионаж. Но назначаване на Президенти е нямало. През 21 век и до там се стигна.

Banshee
снимка на Banshee

А, трябва да е имало, но по-дискретно някакси и не и в държавата - абсолютен световен хегемон, каквато я знаехме доскоро.  :)

Тъмно пиво

Що да е нямало? Бай ви тодар кой го назначи?

М.К.Т.

И ще мрънкяме:

Представитель России вызван в Министерство иностранных дел Австрии, сообщает РИА Новости со ссылкой на главу ведомства Карин Кнайсль.

https://ru.rt.com/c97y

ИвКо

Допуска се, че той е разкривал секретна информация на Русия за ВВС на родината си, както и за артилерийските й системи. 

Допуска се нали? Е, ако действително се окаже, че е така си е и предател, а останалата му информация спокойно се вписва в журналистическата ниша.

ablepsia

Ред сълзи, ред сополи, вай, вай, щото ноо си сближи Австрия с Русия, сватби едно-друго, пък и курназ, самостоятелна, не ще в НАТО, не ще мюсюлмански нашественици и хоп! - "приятелската" служба тут как тут!

Толкоз е предвидима таз "приятелска" служба, та чак скука наляга човека!

Пантелей

"...Е, ако действително се окаже, че е така си е и предател..."

Разузнавач, другарю, а не предател!!!!!!!!!!!!!!!!!!

аванти дилетанти

Е и ти пък не си ли разбрал, че на света само руснаците (и петите им колони ) са разузнавачи. Всички останали са предатели.

bilbotorbins

Предполагам това се е знаело от години, въпросът е защо сега се вади? 

Дали е  по схемата на час по лъжичка?

 

Иначе, от аферата Скрипалови стана ясно, че да предаваш родината е богоугодно и води до почивка в чужбина.

ablepsia

Предполагам това се е знаело от години, въпросът е защо сега се вади? 

 

Малко по-горе се опитах да обясня това-онова относно тайминга на "дружеската" разузнавателна служба.

аванти дилетанти

 По схемата още един удар през пръстите на Путя, за да си знае мястото.

Manrico
снимка на Manrico

Гледам (набързо), че и под вчерашната новина за площад "Ким Филби" и под тази ги няма обичайните за болшинството заклеймявания и проклятия към предателите на Родината.

аванти дилетанти

За кое болшинство говориш? Дебилите Ha червения професор или русофилите според оная без ци...те все по 80%.

Пантелей

"...и под тази ги няма обичайните за болшинството заклеймявания и проклятия към предателите на Родината..."

Другарю Манрико, за какви предатели иде реч? Мигар сал вам  незнайно е, что наш дом - только Красная площад???

ГАМЕНЧЕТО

Пък си мисля че предатели шпиони има най-много в нашия парламент.

Ь

By end of 2019 TurkStream will be operational: Gazprom

ablepsia

By end of 2019 TurkStream will be operational: Gazprom

 

Анджък де - ще му правят руснаците сечено на "приятелския" отвъдлоквен шистов газ, амаха! На Австрия чавка ли ù е изпила акъла да напиня за руски газ! Нà ù сега предупреждение от "приятелските" служби! 

dissidentbg

Австрийски въоръжени сили. 25,000 войници, 15 изтребители, 56 танка.

Добри пари е взел за да информира какво прави всеки войник.

труфалдин

Да вербуват шпионин в страна оттатък вражеската завеса е ужасно просто.

Да подслушваш съюзник канцлерка е просто ужасно.

А тя, милата, дъжд я вали.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш