Quantcast
След 2 часа спорове депутатите отхвърлиха вноса на Спутник V | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

След 2 часа спорове депутатите отхвърлиха вноса на Спутник V

Обновена
3 008
 БГНЕС

След два часа спорове на тема Русия, геополитика, пандемия, маски и пр. депутатите отхвърлиха предложение на БСП правителството да бъде задължено да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина "Спутник V". В подкрепа на решението гласуваха 83 депутати, 69 бяха против, а 56 се въздържаха.

Дори да беше прието, предложението вероятно щеше да остане без последствия. Възприетите в ЕС процедури по отношение на COVID ваксините са централизирани и България се придържа към тях, т.е. разчита на Европейската агенция по лекарствата. Не прави и собствени договорки за внос. Изключения са възможни - Унгария и Словакия внесоха "Спутник", но въвеждането на ваксината в употреба не зависи от парламента и правителството, а от Изпълнителната агенция по лекарствата. Оттам вече обявиха, че нямат капацитет да направят преглед на ваксината, за да разрешат употребата й у нас.

Очаквано, БСП използва в аргументацията си добре известното ни последно място по ваксинация в ЕС. Това обаче вече не се дължи на недостиг на ваксини - в последните дни доставките към България най-сетне се увеличиха. Този месец всеки понеделник пристигат по 274 000 дози от „Пфайзер“, а на 31 май ще бъде доставено първото двойно по-голямо количество – 410 000 ваксини. По 36 000 ваксини пристигат всяка седмица и от „Модерна“. Разчетите на МС показват, че ще имаме достатъчно ваксини да поставяме по 50 000 дози на ден, а от юни - по 55 000. Именно това прави вноса на "Спутник" напълно излишен на този етап.

Ако нашата агенция няма самочувствието да поеме отговорност, защо ни е въобще, попита в залата Андрей Чорбанов от "Има такъв народ". Защо спирате със "Спутник", а не преговаряме и за други ваксини, попита Даниел Митов от ГЕРБ. Това е чиста проба лобизъм, атакува колегите си Даниела Дариткова и предизвика възгласи от залата.

Дариткова напомни и че подобно решение вече бе взето под давление на БСП по-рано тази година, но с различна редакция - Министерският съвет да проведе консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини срещу COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство. "Сега БСП внася оригиналното си предложение заедно с неговите граматически и други грешки", изтъкна Дариткова.

Водещата заседанието Татяна Дончева разкритикува депутатката на ГЕРБ, че подвежда аудиторията, защото в новото решение липсва условие да се пита Европейската комисия. В отговор Дариткова поиска на Дончева да й бъде отнето воденето на заседанието за погрешно тълкуване на правилника, но Дончева не се даде.

"България е с лош международен имидж заради Русия. Външната политика не е за вътрешнополитическа консумация", каза Георг Георгиев (ГЕРБ). Изказването му с акцент геополитика предизвика шеги да се донесе термометърът от входа на НС, за да се измери температурата на депутата.

В емоционална реч Манол Пейков от "Демократична България" направи преглед на всички съмнения към руската ваксина. Той припомни съобщенията от Словакия, че внесеният там препарат се различава от ваксините, продадени на други държави. Той се различава и от пробите, на които авторитетното списание "The Lancet" даде добра оценка - това не попречи на Александър Симов да цитира същото списание в подкрепа на ваксината. Тъкмо помислих, че нещо хубаво става при вас и като стане дума за Русия, вие полудявате, обърна се към колегите си от ДБ Симов. Друг съмнителен факт за руската ваксина също бе съобщен в залата - че дозите, внесени в Словакия, са произведени в различни фабрики и се различават дори помежду си.

Корнелия Нинова пък успя да извърти въпроса към евроатлантическата ориентация на България, като попита опонентите си още ли са членове на ЕНП и цитира данни, че Австрия, Макрон и Меркел преговаряли с Москва. Христо Гаджев от ГЕРБ веднага я поправи, че Австрия ще внася руска ваксина само след решение на Европейската агенция по лекарствата. Нинова се измъкна, че другите  - за разлика от нас - преговаряли и ваксините вече били на границата, а ние скоро ще трябва да ги молим да дадат и на нас.

"Не бъркайте русофилството с путинофилството. Айде да седнем на маса, да викнем един руски оркестър и аз ще пея. И да видим дали сте чели толкова руски книги, колкото аз съм издал", репликира левите Манол Пейков, който е издател. "Има хора, които искат да пият амфетамини. Ние длъжни ли сме да им ги осигурим", попита депутатът на ДБ.

Росица Кирова от ГЕРБ определи случващото се като "перфидна идиотщина", насочвайки стрелите към депутати, които са известни отрицатели на COVID-19. Станахме за смях с всичко, което правихме през последния месец, коментира депутатката.

СРАМ И ПОЗОР

Периодично разправиите за ваксината се прекъсваха от скандали за депутати, които не носят маски. Първо се оплака Даниела Дариткова, а след това и Вежди Рашидов, който на всяко заседание настоява да се вземат мерки срещу "безсмъртните", както нарича той нарушителите. Сред тях някои го правят особено демонстративно - например най-големият радетел на "Спутник" Георги Михайлов и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри, вън!". "Заразихте една камара хора на протестите, сега ми говорите за ваксини. Стига бабаитлък!", възмути се Вежди Рашидов. "Депутати от ГЕРБ идваха под карантина в пленарна зала и още не сте ми отговорили на писмения въпрос кои са те", отвърна на обвиненията Георг Свиленски (БСП). След второ напомняне Хаджигенов сложи за кратко маска, след което отново я свали. Татяна Дончева обаче отказа да го изгони, тъй като нямало такава точка в парламентарния правилник.
 

Още

София маха депутатския паркинг зад парламента

24.06.2021

2901
Китай постави 1 млрд. ваксини срещу COVID

20.06.2021

1059
Брус Спрингстийн склони да пее пред ваксинирани с AstraZeneca

20.06.2021

Обновена

3210