facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ

Сърбия бута паметници на "завоеватели, военни престъпници и терористи"

4466

Съгласно новоприетия Закон за военните паметници, всички мемориали на завоеватели, военни престъпници и терористи ще бъдат демонтирани, най-вероятно, до края на есента, предава белградското радио „Б-92, цитирано от "Фокус“. От сега нататък държавата, а не отделни хора ще решава на кого може да се строят паметници, пише белградският ежедневник „Вечерни новости“. Сред мемориалите, които най-вероятно ще бъдат демонтирани е плоча в Нови Пазар, посветена на Аджиф Ефенди (Хаджиахметович, по прякор Блюта) и паметникът на т.нар. Армия за освобождение на Прешево, Буяноваац и Медведие, поставен в град Прешево. Инициативата за издигане на мемориали, накърняващи религиозните и националните чувства, историческите постижения и възвеличаващи фашистки и сепаратистки идеали повече няма да бъдат приемани. Вестникът отбелязва, че списъка с неприемливите паметници в Сърбия е „доста дълъг“ и повечето от тях се намират в южната част на страната, както и в северната – в автономния регион Войводина. Всички те ще влязат в дневния ред на новосъздадения Съвет за култивация на традициите на освободителните войни, който ще бъде основан не по-късно от средата на август, съгласно предписанията на Закона за военните паметници. „Съветът ще решава за издигането на нови и демонтирането на стари военни мемориали“, заяви държавният секретар в Министерството на труда, заетостта, ветераните и социалната политика Негован Станкович пред ежедневникът. Той добави, че членовете на това тяло ще бъдат доказани експерти в областта и ще включва представители на държавните университети и сръбската академия на науките и изкуствата, както и четирима представители на държавната администрация. Повечето от неподходящите паметници са издигнати с благословията на местни лидери, които, „поръсени“ с чуждестранни дарения от по няколко хиляди евро, изпълняват желанията на посланиците и почитат различни завоеватели и престъпници, пише „Вечерни новости“. Сега членовете на Съвета ще одобряват паметниците, взимайки предвид вида им, надписите и дали личностите, на които са посветени, заслужават да бъдат възвеличени по този начин, заяви Станкович.

Агенция „Фокус“: Въпросният Аджиф Хаджиахметович (р. 1887 г. – 21 януари 1945 година), известен също като Аджиф Блута или Аджиф Ефенди, е политик, действал в регион Санджак на Кралство Югославия в междувоенния период и по време на Втората световна война. Преди войната е кмет на Нови Пазар (административния център на провинция Санджак) и заместник-председател на Джемийет (партията на мюсюлманското население в КСХС) след изборите през 1923 година. След окупацията на страната от силите на Оста през април 1941 година, той е назначен за кмет на Нови Пазар от германските окупационни власти, а през 1934-44 година е представител на Митровица (Косовска Митровица) в албанския парламент. Член е на Централния комитет на Втората призренска лига. В края на войната е екзекутиран от югославските партизани за колаборация с нацистите и военни престъпления срещу сърби и убийства на албанци, несъгласни с неговото управление. В края на 2000-ите години „Националния съвет на бошняците в Сърбия подема инициатива за историческата му реабилитация в Сърбия. Обявен е за „герой на бошняшкия народ. Кампанията кулминира с издигането на мемориал, посветен на Хаджиахметович на 3 август 2012 година в Нови Пазар. Церемонията по откриването му е посетена от Сюлейман Углянин (министър без портфейл в сръбското правителство), Есад Джуджевич (предсеадател на Националния съвет на бошняците) и Ахмедин Шкрийел (заместник-кмет на Нови Пазар). В Санджак има и такива, които отричат дейността на Аджиф Ефенди заради желанието му да албанизира местното бошняшко население и да включи региона в проекта „Велика Албания. Известен е с това, че праща редица комунисти от Нови Пазар в концентрационните лагери, занимава се с изтребление на евреи, цигани и сърби. Получава Железен кръст от Нацистка Германия.

Има 145 коментара

Влез или се регистрирай за да коментираш

volog2

Чудна работа как въобще са му построили паметник

4il4irik
снимка на 4il4irik

Какво му е чудното?  Как у нас има паметник на американските летци бомбили София.

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

🦆

Бат Димо

Бомбардирането на цивилно население винаги е било военно престъпление. (коментарът е следващият любител на мирикански летци)

българче
снимка на българче

У нас, драги ми ****,  има военен паметник на загинали американски войници по време на бойни действия.  Точно както има и военни паметници на български войници в други държави. 

 

angelny

По същата логика да построим и  паметници  на турците  загинали приз Руско-Турската война.Това също е станало през военно време.

Butch
снимка на Butch

Да се смята отговор на 5

Каква хубавичка манипулация? Англосаксите са загинали не при бойни действия. Бомбардировките над граждански обекти, винаги е било военно престъпление. Сигурно не си чувал, че София на няколко пъти е бомбардирана и разрушена и над 1000 загинали. Те са били българчета. Ти не си, защото си забравил това.

Български и немски летци са загивали като са защитавали Родината. Те са герои. Другите са военни престъпници. Това е! Простичко е, но не трябва да си заслепен. Да си им правят паметници във военното гробище в Арлингтън. Тук е гавра.

българче
снимка на българче

Както се спомена, родината е била фашистка по това време... според известна част от феновете на соца. Та, англичаните и американците срещу фашизма ли са се борили и съответно, като част от антихитлеристката коалиция загиналите войници имат право на военни паметници или са били нещо друго ?

Butch
снимка на Butch

Англосаксите са се борили срещу хитлеристите при Ардените, при Дюнкерк, при дебаркирането на "Omaha beach". В София са бомбардирали цивилни. Ние не говорим за войнишки паметници на американци във Франция, говорим за летци загинали над София.

В центъра на София, какви военни обекти?

Трябва да се прави разлика. 

българче
снимка на българче

аха .. значи бомбардирайки София като столица на Фашистка България с която са във война, те са извършвали военни престъпления...колко интересна логика.  Да разбирам ли, че стотици хилядите изнасилени германки от съветските войници не е военно престъпление а изконно съветско право ?

А как се нарича когато една държава (СССР) поддържайки дипломатически отношения с друга (България) подготвя терористични групи (шумкари а.к.а. партизани) и ги поддържа финансово, ресурсно и логистично ?  

Butch
снимка на Butch

Изместваш предмета на разговора. Тук не пишехме за терористите от различни разцветки. Пишем за безсмисленото и престъпно избиване на цивилни българи. Нали можеше твоят дядо да е загинал в София. Или щом не е твоят дядо, няма военно престъпление?

българче
снимка на българче

Моя дядо го убиха комунягите след 1950 г. Защото дядо ми не можа да понесе разликата между идеалите на комунизма и реалността на съветската окупация с марионетно комуноидно правителство. Това е съвсем друга тема и не е предмет на обсъждане или каквито и да е спекулации. 

Темата е паметниците. Аз твърдя, че военни паметници имат смисъл и значение и трябва да бъдат поддържани независимо от националността на войника. 

Мъртвият вражески войник вече не е враг а човек оставил костите си за една или друга кауза. 

Съветски войник обаче на българска територия не е загинал и следователно, няма никакво основание да има съветски военни паметници на българска територия. От което следва, че наличните монументи на съветския окупатор на наша територия е жалко, срамно и следва да бъдат затрити. Тези паметници са символ на камшика на един обикновен поробител и нямат никаква историческа или друга стойност. Точно както сърбите смятат да направят с паметниците на техните окупатори. 

 

 

paragraph39

Ти, май, НЕ правиш разлика между "военни паметници" и "военни ГРОБИЩА"!?

в София е паметник/ е НЕ гробница/- на загинали военни летци на САЩ!

Паметниците са за възхвала, признателност, увековечаване, поклон!

Гробищата са за скърбене и "вечен покой"!

Апропо, причината да бъде бомбардирана София тогава е била, че българските ВВС са сваляли сащски и британски бомбардировачи, които са прелитали/транзит!/ над България, за да бомбардират нефтените рафинерии в Плоещ-Румъния, които са произвеждали и са снабдявали с гориво/ и с това са подпомагали!/ хитлеристката армия във военните ѝ действия на Източния и на Западния фронт! Т.е., ако царските ВВС на Царство България НЕ пречеха на сащските и британските бомбардировачи да бомбардират Плоещ, може би София нямаше да бъде бомбардирана!?

Асол
снимка на Асол

Темата е за паметниците в Сърбия, обаче, вие новопръкналият се форумен спецялист я пришихте на България и се заехте да ни обяснявате фамилната си историография, което е доста мило донякъде, при условие че доста добре сте запознат с форумната история, а пък досега нищо не сме знаели за Ваща фамилия, както и този Ви никнейм. Найс, а? На Женския пазар е по-интересно. Искам да Ви напомня, че България е изключително малка страна и подобни героични фамилни историйки няма начин да се прикрият на практика. Остават форумите за да разгазваме личните си легенди. Апропо, аз Вашия ник не го знам, как така стана, че се появихте и задръстихте поне няколко теми в новия форум? Не се заблуждавам, защото съм тук от началото на сайта, а пиша тук от 2003 г. Та, кой сте Вие - герой на нашето време?🚬

 

Параграфе, наведи се!

onzi

Изместваш предмета на разговора. 

 

той затова е тук, разговорът е успешно пренасочен и по статията никой не коментира. класическо тролене.

dissidentbg

Article 25: The attack or bombardment, by whatever means, of towns, villages, dwellings, or buildings which are undefended is prohibited.

 

Не се казва, че имаш право да бомбардираш фашистки столици.

Butch
снимка на Butch

Връщайте старият форум!

dissidentbg

Не предполагах, че българчетата са толкова прости.

Казах ти го. БОМБАРДИРАНЕ НА ЦИВИЛНИ Е ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

Американците не са воювали в България, а само са бомбардирали.

 

В началото на войната немската авиация бомбардира само летища в Англия. Но англичаните започват да бомбардират градове в Германия (Това историците отчитат като правилен ход, защото немците намаляват бомбенето на летища). След като немски градове биват бомбардирани, след прочутата реч на Хитлер, започва бомбардиране на английски градове. 

Butch
снимка на Butch

Много е зле сайта! Правя отговор на 5. Излиза отговор на следващ пост, който няма нищо общо с моя коментар.

 

Бат Димо

Бомбардирането на цивилно население винаги е било военно престъпление.

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

Следват примера на тов. Назърбаев, по чиято заповед се бутат паметниците на комунистически престъпници и изроди:

 

Декомунизацията започна и в Казакстан – в страната масово свалят съветски паметници

По указание на Нурсултан Назарбаев в Казакстан започна масова декомунизация: свалят съветски паметници, преименуват населени места, улици и площади.

В Есил е бил свален монумент на съветския вожд Владимир Илич Ленин.

В същото време в Актоб е демонтиран паметникът на първия ръководител на Казакстан, когато страната е част от СССР – Левон Мирзоян, участвал активно в репресиите през 1937 година.

Кремълските медии, естествено, не без съдействието на Външно министерство на РФ, създават огромна истерията по повод нежеланието на Казакстан да бъде част от „руския свят”, тоест от съветската идеология.

Декомунизацията в Казахстан

D4D5
снимка на D4D5

Жълтото е чудно на тоя бял фон. 👍 😂

ablepsia

силите на Оста

 

 

Това явно  е новата мода - да се заобикаля ясното и точно "хитлеристка Германия/нацистките окупатори" и т.н. (щото не се е чуло и видяло през ВВС  в Югославия да са нахлували японци) с горното определение. Вече на няколко места го срещам напоследък. Не върви на добре Европа, не върви.

българче
снимка на българче

Ей такъв закон ни трябва и в България. След което всичките паметници на съветския окупатор да бъдат демонтирани, натрошени на чакъл и потенциално да се използва за бетон за обществени тоалетни.

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

👏🏿👍👌

.

🖕➡️🗿

Mavrodinov

👍

Боце

Май с новия форум целта бе филтрация на всички ония досадни копейкаджии и полезни идиоти. Ей, много бях😉а, вредни бяха, това е едно добро начало сега! 

Сгугню
снимка на Сгугню

Ей такъв закон ни трябва и в България. След което всичките паметници на съветския окупатор да бъдат демонтирани, натрошени на чакъл и потенциално да се използва за бетон за обществени тоалетни.

Отлична идея. 👍

OGI_59 2

***

muro04

Че то има ли паметник, който да не е на завоевател, военнопрестъпник или терорист?

българче
снимка на българче

В случая със съветските паметници в България би трябвало да замениш ИЛИ с И... така ще е съвсем точно и исторически вярно.

провинциалист 2

Защо най-горното квадратче е празно? Не трябва ли там да е дописката?

Или това ще стане в последствие?

Сгуги, аватара ти обезсмисля великата ти мисла.😊

Не си разбрал, Сгуги, те в сръбско понасложили паметници на бивши фашистки величия, местни разбира се, а сега вадят закон за събарянето на същите.

Кво ли е довело до това генерално прозрение, постигнало сърбите??😢

Н16
снимка на Н16

До коментар нр. 5 и нр. 8: с малката, незначителна разлика, че Съветската армия не е бомбардирала жилищни квартали. Както и е оставила оръжието на българската царска армия. А е освободила царство България от фашистите, присъединили държавата към фашистка Германия. От което като резултат - американците са бомбили от въздуха царство България. Ако българските фашаги около Царя са били независими, то и американските летци евтл. е нямало да летят над България. За което са си вдигнали (американците) и паметник в София, след преврата срещу бай Тошо 1989 г. 

българче
снимка на българче

Съветската армия е бомбардирала български градове и села през ВСВ въпреки, че поддържаме официални дипломатически отношения до 5.9.1944 г и не сме във война до тази дата. В България фашисти не е имало на власт. Нещо повече, СССР финансира и подкрепя терористични организации на територията на България и преди Хитлер и Сталин да скъсат договора за дружба. Въпрос за 1 милион рубли - как се нарича това ? 

Американски летци са летели над вражеска за тях страна в този момент и при обявена официално война. Военни паметници на загинали войници са съвсем нормално нещо. 

За сметка на това, съветски войник не е умирал на българска територия ако не броим жертвите на алкохола.

Ohubohu
снимка на Ohubohu

Може и да си изнамерил некъде, нещо за бомбардировки от СА, не знам. Твоя работа!

 

Само да уточня, че моята баба е загинала от американска бомба, пусната от американски летец!

Така че, хайде 💨 да си играеш!

българче
снимка на българче

 Да разбирам ли, че някак си трябва да се чувствам виновен за нещо ?!  

Колкото за това къде и какво да правя, опитай се да не раздаваш неискани съвети. Не е възпитано.

 

Ohubohu
снимка на Ohubohu

Намери се кой да говори за възпитание ...💨

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

4️⃣5️⃣📆🚼

🥀➡️⚰️

Асол
снимка на Асол

Сръбската държава или по-точно нейните граждани си решават какво да правят с паметниците си. Струва ми се, че темата е за делата на нашите съседи, а не за паметника на Съветската армия у нас. Вероятно наши съмсем "нови колеги" са объркали статията🚬

българче
снимка на българче

Нима е лошо да се заимстват добрите практики от съседни държави за лошите практики в нашата ?! 

Асол
снимка на Асол

Добрите практики са си добри практики, но ми се струва, че дописката във вестник СЕГА за паметниците в Сърбия, не е формата за тяхното обсъждане. Обърнете се към съответните институции в нашата държава да Ви съдействат за промотирането на идеите ви в международен план, ако преценят. Тук проблемът ви няма да бъде решен, колкото и поста за паметника на СА да напишете

българче
снимка на българче

На мен ми се струва, че се опитвате да ми давате наклон на ***. Оплачете се на арменския поп ако решите. Нито съм ви молил за съвет, нито имам нужда някой да ми определя какво да коментирам и как точно да го правя. 

Ако все пак вътрешното ви желание е толкова голямо, можете да се пробвате за цензор в Северна корея или Рашка.

Асол
снимка на Асол

В такъв случай се постарайте да не ме репликирате!

българче
снимка на българче

Възпитанието ми ме задължава когато някой ми отговори да му отговоря и аз. Ако не желаете отговорите ми, не натискайте ОТГОВОР под постинга ми. Н е много сложно за вас, надявам се.

hamel

"Възпитанието ми ме задължава когато някой ми отговори да му отговоря и аз." - Възпитано.

Н16
снимка на Н16

До коментар 18. Да се чувстваш виновен за какво - че дядо ти е бил в управлението на фашистка България, или че е бил осъден от Народния съд? Такава е историята, не можеш я промени. Но и е хубаво да се знае, историята.
 
А до нр. 16 - и къде по-точно, е бомбардирала, с какво и кога?

българче
снимка на българче

Дядо ми беше комунист, който след 1944 г е захвърлил книжката си за което съответно е бил убит от комуноидните уроди.  

Бомбардирла е с бомби пренасяни от самолети, кога :

 

натисни тук за информация относно съветските бомбардировки

Асол
снимка на Асол

.

Bacho Кольо

Некъф ентусиазт иска да троши паметници и да прави чакъл.

Да се качи на Бунарджика,  да смъкне левия ботуш на Альоша.

Да троши на воля.

българче
снимка на българче

Като спомена Альоша, т'ва ли е паметника с документирана джендърска целувка ? 

Bacho Кольо

🐑

българче
снимка на българче

натисни тук за снимка

 

Не знам от кой точно съветски паметник е. Не ги посещавам и не съм много наясно, простете за невежеството ми

Hateras
снимка на Hateras

👬🌈

 

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

😀

 

 

 

Pegpec3aEC

Да напомниме на сгугитата и аркадаша му,  че става дума за завоеватели, терористи и ВОЕННИ ПРЕСТЪПНИЦИ. Мириканските летци като са мириканци това не ги оневинява, че съвсем целенасочено и преднамерено са бомбардирали цивилни обекти, което за неосгугнените е военно престъпление.

българче
снимка на българче

Точно такава е съветската армия за България.

Pegpec3aEC

Щот освобождението от фашизъма е военно престъпление,  нале? Иди се скарай на Курц да бутне паметника на Савецката армия във Виена тогава. 

българче
снимка на българче

Кога в България е имало фашизъм ?! Дали сте запознат с историята или се опирате изцяло на кремълска пропаганда ?

hamel

От юни 23-та, до септември 44-та .

българче
снимка на българче

Грешите.  Фашизъм има след 1944 г до 1989 г.

hamel

Ми хубу. Начи толко Ви е таковата

Вълкодав

Кога е имало фашизъм в България? Ми народния съд какъв е?У Типично фашистки. Без съд и присъда

Pegpec3aEC

Не бе,  то фашистката армия у нас е донесла евроатлантизъма, нале? 

4ик4ирик
снимка на 4ик4ирик

Сигурно когато дядо ти е бил комуниз.... То много криманилисти тогава са попадали на хора и ставали.... комунизи, а после когато не им оттървало повече да бъдат комунизи, ставали са такива каквито са  били преди-. Справка сегашните отрочета , първи управници на страната ни.

българче
снимка на българче

Дядо ми е бил комунист по убеждение пред 1944 г. След съветската окупация и дикатурата на кремълските марионетки, дядо ми си е хвърлил книжката - това не е било неговият идеал. 

buratinob

Има и сега.

Луков марш парад на джендърите ли е?

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

ние пък си натрошихме осмоъгълния пето🖕

провинциалист 2

„Нима е лошо да се заимстват добрите практики от съседни държави за лошите практики в нашата ?! „

 

Подкрепям.

Кой прочел-прочел, кой разбрал-разбрал.

Защо имам чувството, че някои колеги обсъждат само заглавието, без да са прочели съдържанието на дописката?😊

Щото, ако в Сърбия вадят закон за сваляне на паметниците на фашистите, добра идея, да го приложим и в България.

Колкото до паметника на американските летци, те са се били срещу фашистите.

Begemot
снимка на Begemot

Чакам с интерес да видя какво ще прави Франция с гробницата на Наполеон в Инвалидите.

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

Ако си посещавал сия гробница, нямаше да чакаш с такъв интерес. Очевидно не си.

Begemot
снимка на Begemot

Не бива да се бърза с предположенията. 

Н16
снимка на Н16

До нр. 32). На внучетата на царския фашизъм - Съветската армия е допринесла за техния провал. Дедите им са заложили на неправилната карта. И сега се опитват да се отиграят.)

ИвКо

Щом като е допуснато един паметник да се направи, значи е имало някакъв смисъл от него. Отделно от това има значение на каква територия е направен паметникът, както и на какво обществено място е направен. На някои паметници не им подхожда да са на централно място и ако има желаещи да заплатят преместването няма лошо да се прецени и им се даде разрешение. Никога няма да съм за за събарянето и унищожаването на паметници на когото и да било. Паметниците според мен са едни мостове между минало, настояще и бъдеще,  а мостовете не трябва да се разрушават.

българче
снимка на българче

Интересна логика. Ако я приложим за конц. лагери в България, щом е допуснато да се създадат, значи е имало смисъл от тях. Това са едни мостове между миналото, настоящето и бъдещето а мостовете не трябва да се разрушават, нали ?

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

Питай някой португалец дали в Португалия е останал дори един паметник на Салазар.🚌

генек

Мале що скандинавец е налазило тук...

------

http://[url=genekinfoblog.wordpress.com][blue]Блогът на Генек [/url]

Н16
снимка на Н16

Българско американче, няма страшно). Вие американофилите може и да си мислите, че паметника на американските летци засяга само тях. Но той е и за българските летци, застанали на техния път.

българче
снимка на българче

Да разбираме ли, че българските военни паметници почитащи български войници застанали на пътя на местните войници трябва да бъдат разрушени ?

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

🏊🏿‍♂️🐟

SvSophia
снимка на SvSophia

Ако я приложим за конц. лагери в България

С нетърпение очакваме разказа за концлагерите до септември 1944 🎬

/Иначе - впечатляващо правописание, чакълесто някак си/

българче
снимка на българче

Разказа за конц. лагери след 1944 е дълъг, кървав и пълен с убийства на българи в мирно време.

SvSophia
снимка на SvSophia

И за нефашизма 1923-25.

И за непретрепаните без съд и присъда Гео, Хербст, Страшимиров, Румянцев, Ясенов и другите.

българче
снимка на българче

Уважаема, твърдите, че е имало фашизъм цели 2 години в България. Друг ваш събрат по вяра [hamel] твърди, че е имало до 1944 г. Според Ж. Желев, фашизъм е имало реално след 1944 г. 

 

Освен това, дали случайно не бъркате фашизъм и нацизъм ?! Наясно ли сте с атрибутите дефиниращи власт като фашистка или нацистка и съответно можете ли да докажете наличието на такава в България до 1944 г ? 

SvSophia
снимка на SvSophia

И за неразстреляния с 12 куршума Николчо на годинка и седем месеца.

българче
снимка на българче

Сещам се за 100тина хиляди избити таврийски и бесарабски българи в страната на вашият идол - Сталинко. Както и за стотици хиляди избити българи в България след 1944 г заради неправилно мислене. Което не е фашизъм, ако се доверим на вашата преценка за нещата. 

Ако ми позволите, правописа ви не е чакълест. По скоро прилича на медуза някак си... сополиво и лъзгаво създание с липсващ мозък.

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

Идеите на официалната историография се движеха от краен нихилизъм до ултра-патриотизъм. Идеологията също оказа своето влияние — действията на цар Ивайло (1277–1280) станаха първото антифеодално въстание в света. Какъв обществен строй е установил Ивайло (капиталистически или социалистически), историците се побояха все пак да „установят“, но въстанието така си вървеше, а и сега май си върви така в някои учебници за средния курс — първото антифеодално въстание. Мимоходом искам да отбележа, че все гледахме да бъдем първи в световната история, та и Септемврийското въстание от 1923 г. бе обявено за първото антифашистко въстание в света. Никой не се и замисли, че така се сподобивахме с твърде съмнителната слава на първа фашистка държава в света. Щото и Мусолини в тази година още не бе взел твърдо цялата власт в Италия в свои ръце, а Хитлер още си пиеше пивото в мюнхенските бирарии.

 

https://chitanka.info/text/9703-12-mita-v-bylgarskata-istorija

Ганий

*

SvSophia
снимка на SvSophia

 

 

Освен това, дали случайно не бъркате фашизъм и нацизъм ?! Наясно ли сте с атрибутите дефиниращи власт като фашистка или нацистка и съответно можете ли да докажете наличието на такава в България до 1944 г ? 

Първо за Николчо. За Гео, Хербст, Румянцев, Ясенов. И за концлагерите до 1944. За ЗЗД и ЗЗН.

Дефиниращото атрибутиране си го дебатирайте в "Червената къща", след като си платите наема.

Малко ликбез за въпросните дебати https://slovo.bg/showwork.php3?AuID=142&WorkID=15231&Level=2

българче
снимка на българче

Разбирам, вие сте по празните лозунги и недоказани твърдения. Доказателствата са неудобни теми и чиста загуба на време. 

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

Ми хубу. Да си спомним за Николчо тогаз

 

А Николчо все расъл и расъл. Гюловата ракийка, която била изпиена от него в градината, имала такова чудно влияние на неговата натура, щото после тоя знаменит ден той добил воля да продължи захванатото дело с особена енергия и да докаже насвоите родители, че техните спестени капитали няма да му преседнат... Най-напред Николчо се постарал да си намери другари, защото даже и казанлъшката гюлова ракия изисква весели компании и сладки беседи. Но аз ви казах вече, че Николчо е имал голямо сходство с родителите си, които са държели главите си високо, които са говорили с по сиромасите от тях високомерно и които са презирали голаците и босаците. Това твърде важно дело доволно често туряло нашия херой в затруднително положение.

"Стояновият син обича да заповяда, а Христовото хлапе не ми е по годините - мислил Николчо. - Аз трябва да си намеря такъв другаарин, който би изпълнял моите желания и който би бил така също чорбаджийски син".

 

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=179&WorkID=5758&Level=2

Bacho Кольо

Сещам се за един паметник, който трябва да смъкнем.

Без гръм и трясък,  тихо и кротко. 

Лучников - не е терорист , нито завоевател. Май и престъпник не е. 

Беше само вреден.

SvSophia
снимка на SvSophia

Разбирам, вие сте по празните лозунги и недоказани твърдения

Кое е "празен лозунг" и "недоказано твърдение":

1. ЗЗД?

2. ЗЗН?

3. Черепът на Гео, разцепен с тояга от челото до тила откъм здравата част на главата, намерен и разпознат безпогрешно по стъкленото око в яма с умрели кучета в Илиенци?

4. Концлагерите до 1944?

5. Жълтите звезди на реверите?

6. Изпратените в Треблинка под ръководството на Белев над 11 хиляди евреи?

7...

Вий изобщо знаете ли значението на думата лозунг? А на безспорни факти като доказателство?

 

Ади пишете си, пишете си. Даже в тоз форум има един-двама, дето си/Ви вярват. Едва ли не.

българче
снимка на българче

http://www.168chasa.bg/article/5784005

 

Специално за вас... не, че има смисъл .... 

 

И да, знам значението на думата 'лозунг'. Всичкото време преди 1989 г като част от съзнателния ми живот беше време на празни лозунги. 

Вие знаете ли значението на определянето на комунистическия режим като престъпен ? 

Android

Госпожо София, изброените от Вас злодеяния определено не са нещо, с което ние, българите, не можем да се гордеем като народ и нация. Но могат ли и редно ли е, според вас, те да служат за оправдание на зверствата и издевателствата на комунистическия режим над собствения си народ? Като например избиването на над 30 000 българи без съд и присъда от комунистите след 9.9.1944 г., в условията на съветска окупация? Или създаването на комунистически концлагери за "въдворяване" без съд на несъгласни с режима, като тези край Ловеч, Белене и на много други места?

radoslav07

Правилно, а ние, българите построихме паметник на мръсните американски летци убили над 2800 цивилни  - невинни мъже, жени и деца през периода 1943-44 г. и свалени от българските летци, защитавали родината си !

българче
снимка на българче

Освен това построихме и паметници на съветския окупатор затрил стотици хиляди българи през мирно време. 

Лазо

Хахаха

Лазо

Ама виж "българчето" как ги защитава американските летци.

българче
снимка на българче

Аз ли грешно пиша, ти ли не можеш да четеш или вече си на черешата след стабилно количество лосиони, не зная.

Хайде прочети пак постинга ми и кажи как точно защитавам някого и дали не коментирам срамното и жалко постижение да сме нацвъкали паметници на окупатора ни из цяла България ?!

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

защитавали родината си !

 

Родината, родината, ама все пак първата фашистка държава - от 1923 до 1944 г. - са защитавали!❗️Нъл тъй беше?👊

Butch
снимка на Butch

Родината, родината, ама все пак първата фашистка държава - от 1923 до 1944 г. - са защитавали!❗️Нъл тъй беше?

Не е така! Летците не са защитавали правителството. Съвсем конкретно са пречели да се избиват цивилни българи в София при бомбардировките. 

За защита на правителството е имало жандармерия, полиция и Гешев. 

Не мога да се начудя на себе си. В съботната нощ да отговарям на безумните твърдения, на пишман доктор.

Плащат ли ви да пишете глупости или ви бори реститутско заслепение? Пораснете!

 

Mavrodinov

А българските войнишки паметници там?

ПГеоргиев

Доказано България не можа да изгради комунизъм и комунистическо общество. 

Т.е. "Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен" е нонсенс и близалка за тези, които определено не са "комунистически идиоти". Повтарям: не са комунистически.

Но наши идиоти, които се самообявяваха за стожери на демокрацията и антикомунизма, стигнаха до абсурдността да заменят едни привилегии с други. Най-големите "критици" на привилегиите на АБПФК дадоха привилегии на "репресирани"след 9 септември 44 г. И мнозинството от тези критикари бяха деца и внуци на същите тези активни борци, отгледани с привилегиите им. Но Panta rhei.

Хубаво е да има подобен закон в България. Тогава паметниците на маса турски терористи, изградени из смесените райони, ще бъдат махнати. На терористите от гара Буново, хотела в Сливен, членове на тогавашното  терористично "Турско националноосвободително движение".

А историята го е казала ясно. След девети България е управлявана не от СССР и РККА, а от Съюзническата контролна комисия, създадена от членовете на Антихитлеристката коалиция.

А по света никой не маха паметници на Антихитлеристката коалиция.

 

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

Доказано България не можа да изгради комунизъм и комунистическо общество.

 

Не можа, но това не означава, че не е имало комунистически режим, който именно е обявен за престъпен!😡

Асол
снимка на Асол

Извинявам се за оф топика, но очевадно се забрави каква беше темата, а тя не е за паметниците в България. Вярно е, че умишлено и активно беше насочена в тази посока, но по- странното е, че за толкова години някои интелигентни форумци не се научиха да игнорират определено поведение

ПГеоргиев

Така е, ама четеш, търпиш и в един момент ти писва от глупости.

Bacho Кольо

Не можа, но това не означава, че не е имало комунистически режим, който именно е обявен за престъпен!

Няма такова нещо! Периодът 1944-1989, с всичките си положителни и отрицателни черти,  тепърва ще получи своята историческа оценка.

Това че 100 полуграмотни политикана, водени от подбуди чисто конюктурни   са гласували някакъв текст, е събитие без никакво значение.

българче
снимка на българче

Четох, че Хитлер бил спасил коте от глад. Което очевидно е доказателство, че Хитлер е не само лош човек, но си има и своите положителни качества, които не могат да се пренебрегнат и еднозначно да бива обяваван за антихрист от някои среди.

Гласът

Съгласно новоприетия Закон за военните паметници, всички мемориали на завоеватели, военни престъпници и терористи

 

Това включва ли сръбските завоеватели, военни престъпници и терористи? Че току виж сърбите останали без паметници...

 

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

тепърва ще получи своята историческа оценка.

 

Защо тепърва? Кой по-добре от нас, живелите през този мрачен и мизерен 🚾период, може по-добре да оцени престъпността му?🚮

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

Някои ще подскаже ли как при новия сайт мога да прочета тази статия? Никъде не се появява.

Благодаря.

just_member
дренски

Сърбите са умни люде.

провинциалист 2

Статията ти се явява, след като напишеш коментар.

Така аз първо коментирах заглавието, после прочетох статията, и допълвах в крачка.😊

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

Позитаник кога ще си прибере тоалетната чиния от БЪЛГАРСКИЯ  връх Бузлуджа ? ...а ?

ИвКо

След девети България е управлявана не от СССР и РККА, а от Съюзническата контролна комисия, създадена от членовете на Антихитлеристката коалиция.

Може би само първите 10-15 години.

Bacho Кольо

Пет., 06/07/2018 - 18:05

Д-р Тормозчиян

Защо тепърва? Кой по-добре от нас, живелите през този мрачен и мизерен 🚾период, може по-добре да оцени престъпността му?

 

Опазил Господ историята да се пише от такива почтенни и добросъвестни свидетели, като твоя милУс

Bacho Кольо

 

HBK

Потвърждавам убеждението си, че паметниците, вече построени (каквито и да са подбудите за издигането им) трябва да бъдат запазени, а не разрушавани. Само, че с едно много важно условие – на малка паметна полоча отстрани до паметника да се поставят имената на инициаторите и парите (източниците), с които те са били построени. Историята и идващите поколения ще оценят стореното от инициаторите. Желателно е също така паметниците да не се оскверняват. Достатъчно е оценките – благодарност или попръжка, да се адресират до инициаторите. Форумите, като настоящия са добра форма за популяризиране на „оценките“.

 

P.S. Категорична подкрепа за всичко казано от „Българче“.

Jules

Моя дядо го убиха комунягите след 1950 г.

 

Айде още един. Много станахте, бе. Не остана ни един неубит дядо в тая държава.

Гретел

Вие, Jules, ме провокирахте да се включа и да Ви попитам за Вашия дядо. Той какъв е бил? С какво се е борил? С тиквите на бостана ли, с някоя несправедливост общочовешка ли...

 

 

 

провинциалист 2

😊😊😊

Емотиконите! Емотиконите!

Липсват.

Bradatko
снимка на Bradatko

Моя дядо го убиха комунягите след 1950 г.

 

Бойко,

Ти ли си бе?

Е-й! Доживяхме да пишеш и ти в тоз форум!!!

Delius
снимка на Delius

"Jules

111

Пет., 06/07/2018 - 16:31

 

Айде още един. Много станахте, бе. Не остана ни един неубит дядо в тая държава."

 

👍 😁

 

 

burglarian

Коментирах. Изчезна.

burglarian

Относно трепнатия дядо. Почувствал убеждение да става комунист след 9.9.44., а 50-та комунягите го трепнали. Значи наистина не е бил за изтърпяване.

D4D5
снимка на D4D5

"У нас, драги ми ****,  има военен паметник на загинали американски войници по време на бойни действия."

 

Бе то има(ше?) паметник на терористите, дето взривиха вагон за майки с деца, та на американските войници няма да има... 

 

снимка

D4D5
снимка на D4D5

И Рейгън в Южния. Много е направил за България тоз чиляк!

Гретел

Как тук се пише, цитира и дава отговор към съответен пост не е ясно, но към ник българче е този пост - Вие направо разбунихте кошера. Толкова уютно име беше, всички  в синхрон, нямаше различни мнения, можеше да се чете само срещу "Козяк" и  "козяци" и в прослава на Съветската армия и Путин. Господ и Путин до него, даже на мястото на Господ са сложили Путин.Сега колко обиди ще четете, че даже чакам сектор "Помощ" да стане актуален с доносите им.  Аз съм отвреме на време четяща, преди много години за малко пишеща тук, но порядките тук съм ги опознала добре.

българче
снимка на българче

Въобще не се съмнявам. Старите малоумни комуноидни похвати да оплюят личността за да дискредитират мнението е старо но не забравено. 

Ще видим колко време ще отделя за да им вкарам малко хаос в подредената кочинка... :)

Засега се забавлявам.

D4D5
снимка на D4D5

"аха .. значи бомбардирайки София като столица на Фашистка България с която са във война, те са извършвали военни престъпления...колко интересна логика.  "

 

Във войната има правила.

 

Военните престъпления са престъпления по време на война, които са наказуеми, според международното право. Те включват нарушения на законите за водене на война, извършени както от военни, така и от цивилни лица. Всички нарушения на законите за водене на война в междудържавни конфликти са военни престъпления, докато нарушенията при вътрешни конфликти обикновено попадат под местната юрисдикция. Военните престъпления са дефинирани първоначално с Хагската конвенция от 1899.

Член 8 от Римския статут дефинира военните престъпления като тежки нарушения на Женевските конвенции (Женевска конвенция за отношението към военнопленниците, Женевска конвенция за защита на гражданските лица по време на война) от 12 август 1949 г.

Според Статута военните престъпления включват, но без да се ограничават до:

“преднамерено убийство“ (член 8)(2)(а)(i)

“мъчение“ (член 8)(2)(а)(ii-1)

“нечовешко отношение“ (член 8)(2)(а)(ii-2)

“включване в биологични експерименти“ (член 8)(2)(а)(ii-3)

“умишлено причиняване на големи страдания“ (член 8)(2)(а)(iii)

“разрушаване и присвояване на имущество“ (член 8)(2)(а)(iv)

“отказ на честен съдебен процес“ (член 8)(2)(а)(vi )

“незаконна депортация и преместване“ (член 8)(2)(а)(vii ) -1)

“незаконно затваряне“ (член 8)(2)(а)(viii )-2)

“вземане на заложници“ (член 8)(2)(а)(viii )

“нападение на цивилни“ (член 8)(2)(b)(i)

“нападение на цивилни обекти“ (член 8)(2)(b)(ii)

“прекомерни смърт, нараняване и щети при инциденти“ (член 8)(2)(b)(iv)

“нападение срещу незащитени места“ (член 8)(2)(b)(v)

“убийство или нараняване на лице извън боя“ (член 8)(2)(b)(vi)

“осакатяване“ (член 8)(2)(b)(x)-1)

“унищожаване или завладяване на собственост на противника“ (член 8)(2)(b)(xiii)

“лишаване от права на хора от националността на противника“ (член 8)(2)(b)(xiv)

“използване на отрови и отровни оръжия“ (член 8)(2)(b)(xvii)

“използване на забранени куршуми“ (член 8)(2)(b)(xix)

“оскърбяване на личното достойнство“ (член 8)(2)(b)(xxi)

“използване на глад като метод за война“ (член 8)(2)(b)(xxv)

“убийство“ (член 8)(2)(c)(i) ?1)

“жестоко отношение“ (член 8)(2)(c)(i)-3)

българче
снимка на българче

Драги, нападение над цивилни и цивилни обекти се извършва от абсолютно всички участници във ВСВ без изключение. Включително и от българите.

 

Куриозното е, че СССР извършва такова в България без да е във война с нас. Директно и индиректно.

Директно, чрез вече споменатите бомбардировки и индиректно, чрез подготовка, въоръжаване и изпращане на шумкари в България. Та, темата за военните престъпления става безмислена след като всеки един участник във ВСВ ги е вършил.

 

Та, тук някои ореваха орталъка за малка паметна плоча в чест на загинали летци и не виждат гредата в окото - милионите паметници на съветския окупатор който не е дал и една жертва на българска територия. Изключваме ония в Бургас пукнали от злоупотреба с метилов алкохол. Вярвам, няма толкова нагли да ги обявят за паднали в името на свободата на Ббългария, нали ?

Butch
снимка на Butch

българче, 

Не разбра ли, че сайта който донася за съветски бомбардировки над БГ е фейк?

Снимката на самолета там е американски. Но ти не знаеш, че US самолети тогава имат бяла звезда?

Това за милионите съветски паметници е "малко" пресилено. Но ти не се притеснявай! Пиши си глупостите! Някой може и да им се хване. Като няма "игнор" ще продължава да те има. Good for you!

 

 

българче
снимка на българче

Фейк ще е я... как може някой да си помисли, че ония съветски сатрапи извършват военни престъпления?! Преди седмица откриха нови масови гробове на хиляди поляци в руско. Естествено, погнаха човека показал истината и се опитаха да го обявят за луд. 

Руска му работа ...

D4D5
снимка на D4D5

Бе... има малка разлика. 

снимка

 

Тва е варварщина. 

българче
снимка на българче

Да разбирам ли, че има градации в военните престъпления - малки, големи, по-големи и липсващи (когато участва СССР) ?

D4D5
снимка на D4D5
Android

Българче, поздравления! (не виждам палче нагоре сред новите емотикони)

dissidentbg

Българчето, сам казва, че е комунистическа издънка. От недоволните комунисти. Тези дето останаха в периферията и сега най-силно лаят против комунистите успяли да вземат властта.

 

В моето семейство НЯМА НИТО ЕДИН комунисти. Но никога не ми минава през ум да пиша простащини, както го прави българчето, което не може да различи между СССР и Русия.

 

buratinob

Директно и индиректно.

Директно, чрез вече споменатите бомбардировки и индиректно, чрез подготовка, въоръжаване и изпращане на шумкари в България.

 

А днес, 80 години по-късно е вече добре да въоръжаваш главорези в Сирия.

Ма там може!

Хеле пък щом НАЩЕ ги въоръжават.

dissidentbg

Партизаните в България НЕ СА ИЗПРАЩАНИ от СССР.

Има случай с парашутисти и подводничари, но те са изловени и нямат нищо общо с партизанското движение.

Butch
снимка на Butch

Стою Неделчев (Чочоолу) не е изловен и е партизански командир. Парашутист, преди това конекрадец, след това избягал в СССР (че го търсила полицията) е станал това което станал. Генерал.

Никой не му отрича смелостта и точната стрелба, като скача с парашут и се измъква от полицията.

 

PS Живееше на чудесна къщичка (национализирана от някоя буржоа) на най - хубаво място. Още преди промените

 1989 къщата стана детска градина, после явно реститути я взеха и има друго построено там.

Just the facts.

 

Другите наистина са изловени и повечето осъдени заедно с Никола Вапцаров. По спомен. Цвятко Радойнов, Антон Иванов...

 

Dorcas

Наистина някои партизани са изпращани от чужбина. Например майор Франк Томпсън и неговите колеги сержант Кенет Скот, сержант Джон Уокър и сержант Ник Мървин.

Странно, не ми приличат на руснаци!

vvatkov

   Чакам ги сърбите в ЕС, та да дойде мачка за погачка. Те ще го оправят това образувание. Предстои възстановяване на СПРАВЕДЛИВОСТТА!

noooo
снимка на noooo

Стою Неделчев (Чочоолу)

...

Помня го с оня случай в Пловдив, когато имахме държава.