Quantcast
СЗО: Идва трета covid вълна | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

СЗО: Идва трета covid вълна

Обновена
9 662
Ханс Клуге

Европа е изправена пред шест тежки месеца, тъй като отново е епицентър на пандемията от коронавирус, предупреждава Ханс Клуге, европейският директор на Световната здравна организация (СЗО).

Има светлина в тунела, смята Клуге и напомня, че новите заразявания намаяват заради влезлия в сила локдаун в много страни в ЕС след набирането на сила на втората вълна от пандемията през октомври.

Светлина в тунела дават и разработките на ваксини срещу коронавирус, смята той, но въпреки това подчертава, че в близките шест месеца ще бъде трудно.

Скорошният напредък в разработките е обещаващ, но "поне в началото доставките ще бъдат ограничени". Затова социалната дистанция и носенето на маски остава най-добрите начини да се ограничи разпространението на вируса, напомня Клуге.

Има опасност от трета вълна на коронавируса в Европа, като щяла да ни връхлети в началото на 2021 г. Това прогнозира специалният пратеник на Световната здравна организация Дейвид Набаро в интервю за швейцарската медийна компания CH Media.
Според Набаро европейските държави не са успели да предотвратят втората вълна на коронавируса, след като са успели да поемат контрола над първата.
"Европейският отговор беше непълен. Те пропуснаха възможността да изградят необходимата инфраструктура през летните месеци, след като поеха контрола над първата вълна. И сега се срещат с втора вълна. Ако не изградят необходимата инфраструктура сега, ще имат трета вълна в началото на следващата година", каза Набаро.
 

Ключови думи:

СЗО, коронавирус
43

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Делът на положителните корона проби слезе под 40%
Атина удължи националната карантина до 7 декември

27.11.2020

Обновена

343 1
Оперният ас Камен Чанев почина от коронавирус

26.11.2020

5393 9

Коментари

Страници

Азбукарче

     Защо упорито наричат физическата дистанция "социална"?

hamel

Щото не моем да се гушкаме (хугваме), което пречи на социализацията ни. Затова.😎

Luis Man Gaal

Щото звучи по-претенциозно, по-европейски, маниерно някакси. Абе големи простотии.

 

Еееее, бай Дончо, бай Дончо, що ги незакри тЕя?!

скът

Да де... ама социалната дистанция, за разлика от физическата, не се измерва в метри. Тя се мери в интензивността на социалните контакти. А те могат да са и от голямо физическо разстояние - като във форума на СЕГА например. Друг вариант би бил "грешката да е вярна" и скоро да очакваме забрана на Интернет в засегнатите страни... Телевизиите, за щастие, са "еднопосочни" и там рзпространение на заразата не може да има. ;-)

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

А когато спазваме дистанция от някой, с който не желаем да се социализираме? Тогава поне може ли да използваме термина "физическа дистанция"? 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Доста точно са го изчислили. До 6 месеца почти всички ще сме го преболедували ковида. Язък, че повечето ваксини ще артисат. Но пък са вече платени. Така че и фармациите няма да са на загуба.

Johnny2965

И като го преболедуваме, какво? Познавам хора, които боледуват за втори път тази година.

Gusin

Ще артисат, ама като накарат всички да се ваксинират, че иначе няма работа, пътувания и т.н. дали пак ще хартисат, а?

kaily
снимка на kaily

Засега пикът е преминат и вълната спада в редица европейски държави. СЗО откъде ще го пуска вируса, че толкова знае как се завръща?

зелен_хайвер

Ей този, ухиленият на снимката, каза тази пролет, че щяло да има осма вълна на пандемията. Дали помни?!

скът

"Този ухиленият" мир не ми даваше - откъде ми е познат? ;-)

Юлиан Вергов в "Черни котараци" на Миленита!

( https://www.youtube.com/watch?v=TADJ1gmFKvE )

зелен_хайвер

😁😁Аз не знам коя е Миленита и какво е "Черни котараци", но вярно, че много прилича на Вергов.

зелен_хайвер

Ооооо, сетих се! Хубава песничка и да, Вергов и онзи горе са си почти като две капки вода👍👍.

pi_ta

Шесте месеца може да се превърнат в четири много тежки години за СЗО ако федералните съдии решат делата в полза на Тръмп. Засега СЗО се ухилила предоволно. Съчетанието на пандемия с острия ум на Байдън ще им доведе неочаквани резултати ! п.п. Абре, от Тайланд до Лондон продължават ли да питат за опита на най-мъдрият сред ръководителите ? Защото при първата вълна ахкаха от възхита на мъдростта Му

Баш Патканът на...

Чакат ВИ, е искал да каже.
Баце, ако ви каже чака НИ гладна зима, ще го разбера по същия начин- чака ВИ.

 

сип

До 6 месеца почти всички ще сме го преболедували ковида.

 

 

Ще сме го преболедували за първи път. Боя се, че това нещо повтаря.

скът

Няма как да знаеш дали се повтаря! Няма надеждни данни за това! PCR-ът не е специфичен и може да става дума за различни разновидности на вируса при случаите на "повторно заразяване".

После - как въобще някои се осмеляват да правят прогнози, когато все още моделите на разпространение  са изключително неточни. Ами ние дори нямаме началните условия! Какво, ако вируса се е пръкнал не през Декември'19, а година по-рано... В България да речем. И когато е стигнал до китайския прилеп ВЕЧЕ е минала първата вълна и 5-те процента, които наблюдавахме пролетта-лятото са опашката й? Единственият начин да знаем със сигурност кога се  появил един вирус е този - да е създаден изкуствено. Но, тъй като ние не сме конспиратори, приемаме, че е открит случайно - като всички останали открития на човечеството.

зелен_хайвер

А дали е същото - това, което повтаря?

сип

"PCR-ът не е специфичен и може да става дума за различни разновидности на вируса при случаите на "повторно заразяване".  "

 

 

Защо мислите, че не е специфичен? И той е само един елемент от диагностиката на ковид. Винаги водещи са симптоматиката, комплекса от лабораторни изследвания  и на първо място заключението на лекуващия лекар.Той поставя диагнозата, а не PCR теста, лаборанта, или някой друг. При част от тежко протичащите случай на ковид PCR тестът е негативен, просто защото вирусът вече е напуснал назофарнкса и се открива в алвеоларния епител. Тук се гледат образните изследвания на белия дроб- пневнония тип "матово стъкло" и други параклинични показатели. Ако държите ,да го изолирате от тези болни, ще се наложи да правите лаваж на белия дроб. Що се отнася , до изходни данни и прогнози, има разлика между прогноза и предположение. 

скът

сип

... и това всичкото го има в България? Страната с най-много починали "от" КОВИД19 в Европа? 'Ми че ние дори нямаме лицензцирана лаборатория за провеждане на PCR... Джипитата отказват прегледи, симптоматиката е едно към едно със сезонния грип и т.н. А не е специфичен PCR-a, защото дава 70% грешни резултати (както в "+", така и в "- ") най-често вследсвие на примеси в пробите от РНК-сегменти, без те да са част от някакъв вирус.

Отделно това с "напускането на назофаринкса" звучи като от човек, който досега не е живял в материалния свят, а в някаква компютърна анимация.

Su38

Не само това. Напр. SYBR Green I може да даде фалшиво положителен резултат, когато се свърже с друга ДНК верига в пробата.

сип

нямаме лицензцирана лаборатория за провеждане на PCR.

 

Наистина ли смятате, че лабораториите провеждат изследвания без лиценз? :)

 

 

А не е специфичен PCR-a, защото дава 70% грешни резултати (както в "+", така и в "- ")

 

Това е доста спорно. Интересно, от къде идват данните, защото тук, нещо друго казват. Специфичност над 95%.

https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30453-7/fulltext#

 

Отделно това с "напускането на назофаринкса" звучи като от човек, който досега не е живял в материалния свят, а в някаква компютърна анимация.

 

Хубавo щеше да е, да беше така, за съжаление съм в реалността много повече, отколкото ми се иска, особено в този момент..

 

редник

Вероятно тази трета вълна ще е следствие на "обичайните" зимни грипове - значителна част от хората ще се заразят и ще са с отслабнал имунитет, което ще улесни проникването на Ковид 19 - та, добре ще е да се пазим от всякакви грипове и да си носим новите маски...   ;)

hamel

Де го ЗИП-ът?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Има опасност от трета вълна на коронавируса в Европа, като щяла да ни връхлети в началото на 2021 г. Това прогнозира специалният пратеник на Световната здравна организация Дейвид Набаро в интервю за швейцарската медийна компания CH Media. Според Набаро европейските държави не са успели да предотвратят втората вълна на коронавируса, след като са успели да поемат контрола над първата.

Тия пичове броят за нова вълна всеки подем, който настъпва след намаляне или сваляне на ограниченията, карантините и локдауните. А това е най-нормалното нещо. Не знам какво друго очакват да се случи, че ги повтарят тези щуротии.

редник

hamel

Де го ЗИП-ът?

 

И аз се чудя, и няколко пъти питах, но отговор няма...

В предишния форум, като цъкнеш на името - се виждаше дали е наказан, този така и не го оправиха...

Не е ли време за нов?

----------------------

П.П.

В Арената какво мазало е - почти като тук...   ;-)

Кайзер Сoзе

зопа е в "Гласове" на Дачков.А инак- ще изчакам деветия вал.

hamel

Слава богу, че е жив и здрав. Начи там разкроява Вселената 😎

Кайзер Сoзе

Раз-два....феерия

Алиса в странат...

Прескочих до гласове.

Там е още по голямо опело от тук.

Всички хлипат за страдащият арменски народ.

Този страдащ народ е добре от време на време да получава и по някой урок .

И да мислят какви политици избират.

Мда. Темата на деня ме подведе.

Тук трябва да пишем за други тарикати.

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш