Quantcast
СЗО: Шеста поредна седмица случаите на COVID-19 намаляват | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

СЗО: Шеста поредна седмица случаите на COVID-19 намаляват

Светът се подготвя за нова вълна през пролетта
Обновена
871
 EPA/BGNES
Целта на Германия е случаите на Covid-19 да паднат под 35 на 100 000, за да се отвори страната.

Докато Световната здравна организация отчита глобална шеста поредна седмица на намаляващи случаи на коронавирус по света, локално тревогите от предстояща нова вълна не намаляват. Като главен виновник за опасенията от нови вълни, повечето специалисти сочат новите по-инфекциозни варианти.

Новият, по-зарáзен вариант на коронавируса, открит за първи път във Великобритания, вероятно ще подхрани новата вълната през пролетта, прогнозират някои експерти. Вариантът, наречен B.1.1.7, бе заподозрян, че причинява подновяване на разпространението във Великобритания. Той е наблюдаван и в голяма част от САЩ, установени са 1880 случая в 45 щата. 

Вариантът може да доведе до по-голяма вълна около април или май, каза Тревър Бедфорд от Университета във Вашингтон и Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън. Според някои експерти САЩ могат да предотвратят предполагаемия скок в заболеваемостта, като го изпреварят чрез ваксинации.

Бедфорд, който следи отблизо възхода на новите варианти на коронавируса, прогнозира, че едновременните усилия за ваксиниране и използването на маски и социално дистанциране ще помогнат за предотвратяване на нови вълни. "Все още се надяваме, че нещата ще бъдат поставени под контрол и през лятото ще има много малко циркулиращи вируси", смята той. Възможно е обаче, че през есента да започне ново нарастване, казва Бедфорд.

Д-р Джош Шифър, специалист по инфекциозни болести в Центъра за изследване на рака Фред Хътчинсън, също не е голям оптимист: „Мисля, че с новите по-инфекциозни варианти ще бъде трудно да се предотврати четвърта вълна".

Междувременно компаниите Пфайзер и Бионтех обявиха днес, че ще започнат изпитвания, за да определят дали трета доза от тяхната ваксина неутрализира новите варианти на коронавируса, съобщава телевизия CNBC. Компаниите заявиха, че ще тестват хора от две възрастови групи, които вече са получили по две дози от тяхната ваксинан - лица а възраст 18–55 години, и на възраст 65–85 години.

Фирмите добавиха, че не са открили доказателства, че новите варианти на коронавируса са довели до "загуба на защитата, осигурена от нашата ваксина", но добавиха, че ще продължат да изследват и нови версии на тяхната ваксина, ако оригиналната се окаже неефективна срещу други варианти на Covid инфекцията.

В САЩ два отделни екипа от изследователи заявиха тази седмица, че са открили тревожен нов вариант на коронавирус в Ню Йорк и в североизточната част на страна, който носи мутации, помагат да избегне естествения имунен отговор на организма - както и ефектите от лечението с моноклонални антитела, съобщава Си Ен Ен.

На Западното крайбрежие също е установен нов, все по-често срещан вариант на вируса. Откривателите му са учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF), тествали проби от скорошни огнища в щата. С уточнението, че изследването е още в много ранен етап, те твърдят, че вариантът има различен модел мутация от тези, наблюдавани за първи път в Обединеното кралство и Южна Африка. Една от разликите е в тази част, с която се вирусът се прикрепя към клетките и е възможно това да увеличава неговата инфекциозност. 

Антителата от предишна инфекция могат значително да намалят риска от повторно заразяване, според мащабно изследване, включващо над 3,2 милиона души в САЩ, преминали тест за антитела миналата година, публикувано в сряда в списание JAMA Internal Medicine.

 "Резултатите от проучването сочат 10-кратно намаление, но още не можем да бъдем категорични, каза д-р Дъглас Лоуил зам.-директор на Националния институт за ракови заболявания, който е автор на изследването. „За главното послание е - има намаление“, каза той.  "Основният извод е, че позитивността на антитела след естествена инфекция е свързана с частична защита срещу нова инфекция“. Но, за да се определи колко дълго може да продължи защитата от антитела и какъв е рискът от реинфекция от нови варианти, са необходими повече изследвания.

Ваксината на Johnson & Johnson срещу Covid-19 отговаря на изискванията, обяви американската  Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) и разреши употребата ѝ при спешни обстоятелства. Комисията ще заседава в петък на следващите стъпки. 

Израел си е поставил за цел да отвори икономиката си до 5 април, след като е ваксинирал срещу коронавируса всички свои граждани над 16 години. Това обяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

За пълното отваряне, разбира се, всичко зависи от процента заболели. Но ако спазваме правилата, ще го постигнем", каза Нетаняху. Израел преговаря за откриване на две предприятия на „Пфайзер“ и на „Модерна“ в страната. Парламентът на Израел разреши на министерството на здравеопазването да съобщава на други институции лични данни на хората, които не са ваксинирани. Целта е съответните органи да насърчават гражданите да се ваксинират, обръщайки се директно към тях.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди за трета вълна на инфекции Covid-19, ако мерките бъдат свалени погрешно.

 „Сега трябва да действаме разумно и внимателно, така че една трета вълна да не наложи ново пълно затваряне в цяла Германия“, каза Меркел в интервю за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung. Канцлерът предупреди да не се отваря страната твърде бързо, тъй като британската мутация, за която се смята, че е по-заразна от оригиналния вирус, се разпространява в Германия.

Институтът Робърт Кох (RKI), регистрира допълнителни 11 869 случая през последните 24 часа в страната, като общият брой заразени  достигна 2 414 687, а смъртните случаи в Германия с Covid-19 са 69 125.  В момента честотата на заразените е 61,7 случая на 100 000 жители, а целта е да се достигне ниво от  35 на 100 000, за да отворим страната, каза Меркел.

Ключови думи:

коронавирус, САЩ, Германия

Още

В "Левски" не са плащани заплати от началото на годината

16.04.2021

972
Във Великобритания е открит по-опасен индийски щам на COVID-19

16.04.2021

Обновена

4493
Новите случаи на COVID-19 бавно вървят надолу

16.04.2021

Обновена

1462