Quantcast
Бустерната доза на „Пфайзер“ е обещаваща срещу омикрон | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Бустерната доза на „Пфайзер“ е обещаваща срещу омикрон

Във Великобритания случаите на този вариант се удвояват на всеки 2-3 дни
Обновена
3 302
 БГНЕС

Учените започват да добиват представа по големия въпрос действат ли съществуващите ваксини срещу новия вариант омикрон. Според Майкъл Райън очакванията са те да дават надеждна защита срещу него, както стана и с предишните варианти. В последните часове обаче от Южна Африка дойде новина, че омикрон частично може да заобиколи защитата на "Пфайзер". Според проф. Алекс Сигал от Африканския институт за здравни изследвания, първите експерименти за неутрализация на омикрон с ваксината на "Пфайзер" показват "голям спад" в сравнение с предишните варианти. От фармацевтичния гигант обаче обориха тезата проф. Сигал, като казаха, че бустерна доза от тяхната ваксина е ''обещаваща срешу новия вариант'', съобщава Би Би Си. Три дози осигуряват същото ниво на антитела срещу омикрон като това на две дози срещу другите варианти.

''Това възможно най-много хора да се ваксинират с първите две дози и бустер остава най-добрият начин на действие за предотвратяване на разпространението на Covid-19'', каза в изявление главният изпълнителен директор на ''Пфайзер'' Алберт Бурла. От компанията отбелязаха, че резултатите са предварителни и  че ще продължат да събират данни, за да ''оценят ефективността на ваксината в реалния свят''. Те добавиха, че разработват специфична за омикрон ваксина, която ще бъде готова за доставка след 100 дни.

Новият вариант на коронавируса - омикрон, е по-заразен, но не протича по-тежко. Като цяло той не изглежда по-опасен от предишните варианти на SARS-CoV-2. Това съобщават учени от Световната здравна организация и САЩ в първи сведения за качествата на новия вариант. Те потвърждават и наблюденията от африканските страни, където този вариант бе установен за пръв път. Учените обаче предупреждават, че са необходими повече изследвания, за да се установи колко тежко заболяване причинява омикрон. Преди няколко дни бе съобщено, че все още не е известен смъртен случай от него.

Омикрон вероятно е по-заразен от предишните варианти, но е "много малко вероятно" напълно да заобикаля защитата на ваксините, коментира Майкъл Райън от СЗО пред "Франс прес". "Предварителните данни не показват той да е по-опасен. Всъщност посоката е към по-лек вариант", казва Райън, който е директор на организацията по извънредните медицински ситуации.

Първите индикации са, че заразяването с новия вариант протича по-леко, но е по-заразен от делта, който в момента доминира по света, коментира и главният ковид експерт на САЩ Антъни Фаучи.

 

ПРОГНОЗА

Разпространението на омикрон във Великобритания е бързо - на всеки 2-3 дни случаите се удвояват. С тази скорост новият вариант вероятно ще доминира на Острова преди Коледа, коментира пред Би Би Си проф. Нийл Фъргюсън от консултативния съвет по извънредните ситуации на британското правителство.

В момента от новия вариант са само 2-3% от случаите, но до седмица-две ще започнем да наблюдаваме сериозно увеличение, прогнозира Фъргюсън. Към момента най-много случаи на омикрон се наблюдават в Лондон и Шотландия. За Лондон това е очаквано, тъй като той съсредоточава основния поток от международния трафик, но за Шотландия е леко изненадващо. Една предполагаема причина е срещата на върха в Глазгоу.

 

НОВА "НЕВИДИМА" ВЕРСИЯ

Междувременно вчера бе съобщено, че е открита и нова версия на омикрон, която трудно се разпознава от съществуващите PCR-тестове (те засичат наличието на вирус, но не и неговата модификация). Тази "невидима" версия има много общи мутации с варианта омикрон, но й липсва специфична генетична промяна, която позволява на лабораторните PCR тестове да я разпознаят, съобщи "Гардиън". Това потенциално означава, че има случаи на новия вариант, които остават неустановени с обичайния арсенал от тестове. Тази нова версия на вируса все пак се засича от всички изследвания, които се ползват в момента.

Засега новата версия е класифицирана като подвариант на омикрон - класическият омикрон е BA.1, а новият - BA.2. Учените обаче не изключват възможността това да се приеме за нов вариант на вируса, тъй като между двата има сериозни генетични разлики. Тепърва ще се установява и какви са "уменията" на новия вариант. Той е установен при 42 или 6% от 709 проби, предадени на геномната база данни GISAID. Пробите са от Южна Африка, Австралия и Канада.

Ключови думи:

омикрон, коронавирус

Още

България с нови правила за влизащи от Сев. Македония, Турция, Сърбия

17.01.2022

987
Над 2000 са новозаразените с коронавирус у нас

17.01.2022

1195
Тео Ушев нарисува очите на лекарите, които го излекуваха от COVID-19

16.01.2022

2938