facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ

Тръмп: Мога да изведа САЩ от НАТО, но засега не е нужно

2523
ЕПА/БГНЕС

Мога да изведа САЩ от НАТО, но засега не е нужно, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. Той даде пресконференция в щабквартирата на НАТО в Брюксел, където тази сутрин успя да промени дневния ред на срещата на върха и да върне лидерите на пакта на темата за бюджета, която бе приключена завчера вечерта.

Дипломати съобщиха по-рано, че Тръмп е заговорил отново за нуждата от повишаване на вноските на съюзниците в бюджета на организацията и дори е заплашил да изведе САЩ от НАТО, ако вноските на страните-членки не се увеличат дори над договорените 2 на сто от БВП. В някои медии се появиха събщения, че Тръмп е поискал 4 на сто от БВП за отбрана от съюзниците, както написа в туитър малко по-рано. Това наложи промяна в дневния ред, били прекратени дебатите с лидерите на евроинституциите и на Грузия, Украйна и Афганистан. В залата останали само лидерите на 29-те съюзници, за да обсъдят ултиматума на Тръмп, съобщи Политико.

По-късно, на пресконференцията в отговор на въпрос ще напуснат ли САЩ НАТО, Тръмп отговори, че би могъл да го стори, но засега не е необходимо, защото останалите лидери поели ангажименти, каквито не били поемали досега. Според Тръмп става дума за допълнителни 33 до 40 млрд. долара в бюджета на пакта.

Вчера казах на колегите, че съм изключително недоволен от случващото се, от вноските им в НАТО и днес те значително повишиха ангажиментите си.  Затова днес сме много доволни и НАТО днес е много по-силна, отколкото преди два дни, заяви Тръмп на пресконференцията. Към нас не се отнасяха справедливо, но нещата вече се промениха, защото лидерите на останалите страни поеха ангажименти за увеличаване на вноските, уточни той в отговор на журналистически въпрос. Преди това той подчерта, че около 90 на сто от финансирането на алианса се осигурява от САЩ и че само 5 страни-съюзници са достигнали до разходи за отбрана в размер на договорените в пакта 2 на сто от БВП.

Срещата на върха на НАТО приключи с пресконференция на генсека на организацията Йенс Столтенберг, който обаче не даде точен отговор на въпроса какво са се договорили точно лидерите за увеличаване на разходите за отбрана. Той подчерта, че след договореното увеличение на разходите за отбрана до 2 на сто от БВП до 2024 г. и след призивите на президента Доналд Тръмп още от предишната среща на върха, пактът вече е постигнал ръст с 33 млрд. долара. Ще очакваме към 41 млрд. допълнително, но ще има и още увеличение, каза Столтенберг. Той добави, че лидерите са се договорили да удвоят усилията за постигането на целта, договорена още в Уелс. Въпреки че бе запитан неколкократно от журналисти какъв ръст в разходите за отбрана е договорен в крайна сметка, той не каза нищо по-конкретно. Няма и друг заключителен документ от срещата с изключение на двете декларации, договорени и подписани от лидерите на 29-те съюзници още в сряда вечер. Там се говори единствено за потвърждаване на поетите ангажименти за ръст от 2 на сто от БВП до 2024 г. Това бе потвърдено и от френския президент Еманюел Макрон. Той каза, че лидерите не са обсъждали 4 на сто от БВП за отбрана, както бе предложил в туитър часове по-рано Тръмп. Макрон подчерта, че значение има единствено записаното в заключителната декларация от срещата.

Има 108 коментара

Влез или се регистрирай за да коментираш

Втора смяна

мдаа, Дончо напуска ОТАН, а Меркел - ЕС. Цирка ще е пълен.

Асол
снимка на Асол

Този е по-добър и от  Баце

😁

 

Pegpec3aEC

И колело на тав ЗИП и евроклакьорките на НАТО може да купи. Ама по-веороятно е те д акупят американски скрап за милиарди от него. И ако не правите разлика между преговори със заплахи в мафиотски стил, мястото ви не е в политиакта или медиите, даже и в хоремака хората не са толкоз глупави...Ооо, то било пропаганда.

ablepsia

Този е по-добър и от  Баце

 

Няма база за сравнение - Тръмп, такъв-инакъв, е патриот на САЩ и се грижи само и единствено за интересите на САЩ. А Баце ви се грижи само за чуждите интереси (с просто око е видно за чии), а покрай тях - за личните си такива.

Асол
снимка на Асол

Човекът е отишъл да скръцне със зъби на клиентите си, че военната му стока трябва да се харчи ..пък с пазенето - всеки да си се спасява по единично

duzov

Ама той май се е изнервил, че не се купува достатъчно  количество американско оръжие?!

skyspirit
снимка на skyspirit

А, който не иска стока - мита, Дизелгейт 2 и т.н. В отговор - глоби на Фейсбук, Айфон, Интел и т.н.

 

А КБЖ се подсмихва.

Iezuit
снимка на Iezuit

Тръм и като поведение, и като приказки е досущ като 12 годишен училищен хулиган...

Доцента

Сега вече разбирам защо Путин се бъркал по изборите в САЩ

дон Базилио
снимка на дон Базилио

за да обсъдят ултиматума на Тръмп

настойчивото предложение 

 

dissidentbg

След краят на Студената война, през 1991г се взема решение постепенно секретни документи на НАТО да бъдат публикувани. Доста са интересни и обясняват развитието и стратегията на НАТО.

На 4-ти април 1949г във Вашингтон е първото събиране и идеята за създаване на отбранителен блок. Името НАТО се появява през ноември 1949г. НАТО е с идея, САЩ да защитават съюзниците (Германия все още не е съюзник) от Западна Европа от евентуално нападение от страна на СССР, защото всички признават, че СССР ги превъзхожда с конвенционално оръжие, а САЩ ще ги пази, защото има атомна бомба.

Скоро след това, когато СССР има атомна бомба, НАТО губи малко от идеята си. Това най-добре проличава по време на войната в Корея. Американците и най-вече главнокомандващият Douglas MacArthur настояват да се ползват поне 60 атомни бомби в Кореа и Китай. Тогава настъпва първото разногласие в редиците на НАТО. Европейските държави са твърдо против това, защото СССР няма да може да бомбардира САЩ, но ще стовари атомни бомби в Европа.

ЧИЧКО СИМИТЛИ

защото СССР няма да може да бомбардира САЩ, но ще стовари атомни бомби в Европа.

 Туполев Ту-4 се произвежда серийно от 1949 г.

Masek
Дончо отменил всички предвидени двустранни срещи с натовци , заплашил , че САЩ ще напуснат НАТО и им дал свободно време за размисъл. Накрая приел единствено Петруха за 20 мин разговор , щото му предстои среща с Путин и иска да чуе лично от Петруха как е хавата . Пасито да търси врачка да бае , щото Дончо ще им бутне яслата като нищо. Ердоган се усети накъде дуе ветеро и започва кооперирано с руския ВПК. Нашенци поне някоя УАЗ-ка и ЗИЛ да запазят .
duzov

По-късно, на пресконференцията в отговор на въпрос ще напуснат ли САЩ НАТО, Тръмп отговори, че би могъл да го стори, но засега не е необходимо, защото останалите лидери поели ангажименти, каквито не били поемали досега.

Те това е пироня! Май сме поели ангажиман да си Овеличим разходите за отбрана, или по-точно, да закупуваме щатско оружие, нищо че е скъпо, пък не дотам качествено. 👼

 

 

П.П. Емотиконите са скапани! Върнете старите!

SSlavov

Мога да изведа САЩ от НАТО, но засега не е нужно

Защо се старае преди срещата - направи толкова много. Маша не дава сигнал за спиране,а той е неуморен и на климатик😰

ЗИП
снимка на ЗИП

Тръмпи кърти, чисти, извозва !

 

:))

 

Как само спича марионетките да кихат.

 

 

Ако не кихнат, като нищо ще се случи това, което чух от един експерт Гърдев :

 

Шевернадзе отишъл на срещата на Варшавския договор през 1991г и казал - "Другари ние напускаме, вие разбира се ако искате може да си останете"....

 

:))))

 

 

Pegpec3aEC

П.П. Емотиконите са скапани! Върнете старите!

Аааа, тия с цункането отзаде не са евроатлантически икони. Може Марийката Габриел да им се е скарала, че така подриват демокрацията. 

Masek
Дончо довършил накрая натовци като им казал : " Путин е мой конкурент. Аз вече говорих за това / бел. че не трябва Путин да се назовава ''враг " , а да се гледа на него и Русия като на конкурент в света / Но може би той ще стане един ден мой приятел." И отпрашил пред погледа на слисаните участници.
skyspirit
снимка на skyspirit

Ако Тръмп наистина е казал това, всичко що е дете на капитан Грант у нас, вече е изпаднало в когнитивен дисонанс. А с години градена стратегия отиде у ряката.

 

Вече усещам паниката на ул.Козяк 👀

ПГеоргиев

Тръмпета хвърля в публиката все що има политически анализатори и коментатори.

Вече никой не може да направи що годе дългосрочна прогноза как ще се развиват нещата.

Ако днес Тръмп е спокоен и уравновесен, то утре изстрелва някаква нова идея и обръща прогнозите с главата надолу.

Еквилибрист някакъв.

Но заявленията му са от типа " Мо'а да кОпам, мо'а и да не кОпам".

NATO-вци са се хванали за главите. Вчера безпардонно прекъсва Столтенберг, кога оня взел да ръси дежурните реплики за евроатлантическа солидарност и партньорство.😂

"Като има солидарност вдигнете процентите, иначе се оправяйте сами."

Има някаква логика в планираните Европейски сили на деветте страни, обсъждани миналия месец. 

Но излязат ли (хипотетично) САЩ от NATO, то тази организация ще просъществува още максимум година-две. А и Столти миналия месец в свое изявление каза, че NATO не е вечна и рано или късно ще дойде време да И се сложи край.

Penchobre

Не може да се отрече, че в думите и действията на Тръмпи има здрав смисъл и много пресметливост. 

Pegpec3aEC

Давай, Дончо, изведи американските войски от Германия. Айде, нали си голям демократ, а германците точно това искат. Germans want Donald Trump to pull US troops out of Germany, poll finds | The Independent

Айде, дрогаре евроатлантици, дет се тупате в гърдите кат Бат ви Боеко, че сте големи демократи, подкрепете гласа народен германски. Ъъъъ, пръц, ама ние сме всъщност платени артисти, играещи ролята на демократи и кот пише в сценария на Вашингтон тва свирим. 

ЧИЧКО СИМИТЛИ

Почти половина немцев хотят, чтобы Янки ушли из страны

Исследование, проведенное по заказу информационного агентства DPA и опубликованное в среду, продемонстрировало что 42 процента немцев будут счастливы, если войска США уйдут из Федеративной Республики. В то же самое время, 37 процентов опрошенных сообщили, что хотят, чтобы американские солдаты остались, а 21 процент затруднились ответить.

В частности, избиратели крайне левой социалистической партии Die Linke и крайне правой партии Альтернатива для Германии высказали пожелание о закрытии Американских военных баз с соотношением поддержавших эту идею 67 и 55 процентов соответственно, заявляя, что Янки должны уйти. С другой стороны, только 35 процентов избирателей Партии Христианских демократов Ангелы Меркель поддержали эту идею.

http://perevodika.ru/articles/1199458.html

Бай Драган

Може би някой днес му е напомнил  юбилейната за Меркел 75 годишнината от Курската битка.

66

Дваай, Дчоно, иевзди аеариимнсткке всойки от Гнемраия.

© Segabg.com 2018

 

И като ги изведе какво? Германците се изпедерастиха. Толку годин леберастия ......

 

 

Играта е САЩ сами ли ще падат в пропаста

или че завлекат и съюзниците.

Пък даже Трумп мое си мисли и че ко ги бутне, че се размине ..... засега

Ко не вдявате за кво иде реч вижте колко произвеждат и колку консумират САЩ

 

66

Моята прогноза съм я казвал.

Първата жертва че е еврозоната.

Голямо  буууум на юг.

 

Zmeja

ЗИП,

Напомням, в неделя Световното по футбол приключва.

Ганий

Много пиша за въздържател, но това е по изключение, както казах.

 

Не се схваща една важна взаимовръзка - САЩ, ООН и НАТО...

 

ООН-то и НАТО-то служат на САЩ да си измива лицето, ръките, ногите и още едно нещо (кх-кх!), когато бомби и провежда своята външна политика.

Просто излишни разходи за грим и пудра, от гледна точка на САЩ,

 

Като си решат нещо, САЩ така и така ще го направят, ма трябва да дигат пушилка в ООН-то (демократичност/законност) и да придават масовост чрез НАТО-то - вижте колко сме много.

 

Без да се стесняваме можем да кажем, че ООН-то и НАТО-то са на издръжка на САЩ и служат за параван при провеждане на американската външна политика.

 

Ако е ударен калемът по следната задача:

 

1) за да избомбим някоя държава ни трябват условни 100 единици разходи за наште въоръжени и пр. сили

 

2) за да избомбим някоя държава ни трябват условни 95 единици разходи за наште въоръжени и пр. сили (т.е. 5% се поемат от балъците в НАТО) + 50 или 100 условни единици издръжка на разни галфони в ООН-то и НАТО-то, т.е. общо харч 145-195 условни единици.

 

то очевидно решението по т.1 е значително по-малко обременяващо за САЩ.

 

------

заб. в този смисъл вж съдбата на СЕАТО, СЕНТО и практиката от последните десетилетия да се прави ad hoc някаква коалиция на пуделите за решаване на конкретни тактически задачи - т.е. тези целеви и временни коалиции на пудели заместват НАТО-то и то вероятно значително по-евтино.

Гарван
снимка на Гарван

Отделно сега има частни армия и "умерени опозиции", които не се отчитат пред никой и за тях не важат съюзи, резолюции и спогодби.

Чудя се македоноидите какво празнуват на тоя фон :)
И за пореден път излиза вярна приказката, че досега не е прокопсал съюз в който ние членуваме :D

protor

Гнилото НАТО преди или след гнилия капитализъм ке падне? В тезисите какво пише?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Накрая приел единствено Петруха за 20 мин разговор

 

Кой е па тоя? 

Асол
снимка на Асол

Окраинският самодържец

AnonimusBG

«Мы сможем ужиться с Россией»: главные заявления Трампа на саммите НАТО

https://www.rbc.ru/politics/12/07/2018/5b4742859a7947136c978f28?from=main

SINDBAD

Президентът Радев първи съобщи вчера, че Тръмп е о.поискал 4% от БВП на страните членки на Алианса да отиват за въоръжаване. "Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера - четири процента. Той си тръгна, след като обяви това", поясни пред медиите българският държавен глава. 

В отговор на искането на Тръмп, Радев подчерта: "НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности" 
От друга страна обаче, "Президентът Тръмп е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна", заяви Радев, цитиран от медиите в Брюксел. 


Според Радев "без САЩ европейската сигурност няма да е същата 

"Мисля, че този натиск ще продължи. НАТО, без способностите на Америка, не може да бъде същата. 

 

http://epicenter.bg/article/Rumen-Radev-i-Donald-Tramp-razgovaryaha-po-vreme-na-diskusiite-za-byudzheta-na-NATO/159074/2/0

inventus

Много добе ще направи президентът Тръмп ако изведе САЩ от НАТО.! САЩ са голяма държава и са си самодостатъчни да си живеят добре и в безопасност без ЕС.Русия също е голяма държава и си е самодостатъчно макар и в малко по малка степен но още в деветдесетте години излезе от Варшавският договор и СИВ / с което предизвика саморазтурянето им/ но сега си е добре даже и по добре без бившите си съюзници.От своя страна ЕС има потенциалът да бъде самодостатъчен но трява още малко да се консолидира и излизането на САЩ от НАТО би било добър тласък в тази посока.Сега е времето!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Абе какво ви става, бе, хора? 

Какво излизане на САЩ от НАТО, какви пет тугрика? 

Няма да има такова нещо. 

Има кръстоносен поход срещу Русия. 

Четете документите. 

Асол
снимка на Асол

Тва е глупаво, щото са една шепа изчанчени и разглезени  готвачи и са мноо далече от формата си отпреди 70 и кусур години, нищо че са същите

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

Нишо подобно, бай Дончо! Прибирайте си го и освобождавайте Европа от НАТО. Турция вече се самоосвободи. Откакто няма Варшавски договор НАТО е куцо магаре за Европа и доресто конче за вас(демек тарикатски Параван). Прибирайте си и Соломонча сПасито, че й голЕм атлантик пича..

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

The Associated Press‏Verified account @AP 2h2 hours ago

BREAKING: Macron says Trump 'never at any moment, either in public or in private, threatened to withdraw from NATO.'

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

The Associated Press‏Verified account @AP 2h2 hours ago

The Latest: Macron denies Trump claims on defense spending.

 

French President Emmanuel Macron has denied President Donald Trump’s claim that NATO allies have agreed to boost defense spending beyond 2 percent of gross domestic product.

Macron said: There is a communique that was published yesterday. It’s very detailed.”

He added: “It confirms the goal of 2 percent by 2024. That’s all.”

AP

66

Юани Тути. На американците им се пече яйце на задника в Пасифика.

Тов Си гледа лошо и подмята каишката на Големия Червен дракон, даже и малкото Кимче не ги ебава .......

 

Предния път, сигурно преди година две казах, че позата разрачени с единия крак задънал в Южнокитайски, а другият в Балтийско море е много неудобна.

Задника некъде в близкияизток виси :D

Д-р Тормозчиян
снимка на Д-р Тормозчиян

Вкратце, Макрон хладнокръвно опроверга лъжите на Тръмп.

 

Сега да видим дали ще има гневни туитове от борда на Тръмповия самолет.✈️

hamel

Тръм и като поведение, и като приказки е досущ като 12 годишен училищен хулиган...

И шо? 😇

ФасолЬ
снимка на ФасолЬ

❗️❗️❗️кажете не на расизма❗️❗️❗️

Гарван
снимка на Гарван

След като Путин бил конкурент на Дончо само представям на евроатлантиците следната ситуация - САЩ напускат НАТО, Русия се присъединява към НАТО и мести централата от Брюксел във Варшава. Шах и Мат! 😁

Плътеник

Тръмпест туит: ИскАх да ни изкарам, ма немах желание.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Тва е глупаво, щото са една шепа изчанчени и разглезени  готвачи и са мноо далече от формата си отпреди 70 и кусур години, нищо че са същите

 

Не ги подценявай! 

И да са такива, политиката им съвсем не е това, което се описва тук в пожелателните постинги на форумците. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

На американците им се пече яйце на задника в Пасифика.

 

Не им се пече в Пасифика, а в производството и най-общо индустрията. 

Но това ще си проличи след 10-тина години. 

Което обаче изобщо не значи, че трябва да развалят НАТО. Този инструмент за глобално влияние и умиротворяване на непокорните все още не е изчерпан. 

eric marsai
снимка на eric marsai

радев и той може, ама е зает с по-важни работи като масовия спорт, а и деси не му дава, иначе щеха да видат те... 

GanюгоТрий
снимка на GanюгоТрий

Рики бЕзПовери, това на кой викаш "кажете не на расизма"?? Африка и Лат. Америка са унищожени ит "нашите", арабите и тях хамен да ги ликвидираме, ама се закучи нещо. Робовладелци с лопата да ги ринеш, ама роби не останаха, пич!

Н16
снимка на Н16

САЩ не успяха нито да сложат военна база в Крим (както в Косово), нито да вземат Сирия. Съответно сега ще трябва да си намалят мераците. Няма да са вече световния жандарм.

bobone

Много много льошо...САЩ могат да напуснат...НАТО. Къде отидоха общите евроатлантически ценности? Тоя Тръмп ще остави НАТО сираче ...😭

С тези си изяви Тръмп със сигурност доказа, че е агент на Масква. Сега ние какво да очакваме?! ЕС да си закупим C 500 след като Турция си закупи С 400.😉

66

След 10 години. Майтапчия. Личи си сега и още как. Все пак сме ко се не лъжа трета година откак МВФ обяви че САЩ са втора икономика.

 

А за Тихия океан .... Още Обонго почна курс натам. В смисъл че е първи приоритет.

Нещата се позабавиха покрай киевската авантюра, но процесът е необратим.

 

Наште полцки и най-паче балтийски братчеди ги чека голем плач и скърцане със зъби.

 

aver4e
снимка на aver4e

А Монката пак ли ще плаче ? Направо ми се къса сърДцето...

Кире
снимка на Кире

Смешна работа е тов. Тръмп. Той дори не може да конкурира качеството на френското оръжие ;) И така, истинският враг на САЩ е Франция, която е подкрепена от Германия, която пък е скачена с Русия. Просто американците изпадат в изолация. Или па ще клекнат. Дончо блъфира като за последно, ама е хванат в крачка от Макрон. 

Su38

Всички тези катализми са симптом на силно разклатена мощ. САЩ не могат да удържат на икономическата конкуренция на Китай, смятат своите съюзници за противници, защото вече нямат възможността да ги контролират на 100% и смятат, че ще бъдат предадени от тях. Думите на Тръмп са само вербално казване на истината.

За всички тези събития имаше симптоми и те бяха казвани тук, във форума. Като се почне от 2007 год. след речта на Путин в Мюнхен, мине се през 2013 г. - "газовата" криза в Сирия и се стигне до септемви-октомври 2015. Говореше ви се, че има нова сила и с тази сила трябва да се съобразяваш, че светът се е променил много и който живее с разбирания от 1989 година, не го чака нищо добро. Многократно повтаряхме "Вы хоть понимаете, чего вы натворили", ама няма кой да го чуе.

За някои днешните събития не са изненада. За изненаданите - добре да премислят действията си и го карат разумно, без самонадценяване.... Защото не сте изключителни.

hamel

Този инструмент за глобално влияние и умиротворяване на непокорните все още не е изчерпан. 

Че кво е НАТО? Плашитакова. След Либия, когато на фтория ден им сфърши джепането, и стреляха по вързана мишена, кого са уплашили? Какво могат?

hamel

Фпрочем, граждане - преди 75 години, по тва календарно време, се състоя най-големият танков дуел. Който фтъкна 76 и 85 мм оръдия на Т-34, където се искаше.

Iezuit
снимка на Iezuit

Многократно повтаряхме "Выхоть понимаете, чего вы натворили", ама няма кой да го чуе.

Не само това! Колко велики речи изпраска Путин - Мюнхенска, Валдайска, Намайненска - анимацийки с 5-6 безаналогови оръжия показа, а еврогейците им е през оная работа - развиват си икономиките и не се занимават с евразйската имеприя! Безобразие!

Su38

Да, но сега някой реве, че руснаците много се били въоръжавали, били много силни - избрали президента на САЩ, едва ли не на половината Европа и останалата част от света, нали?

Ако не им пука, що се занимават с бензиноколонката?
А въпросът не беше за тях, а вас, дето не искате да чуете петела. Казахме ли ви, че така ще стане? Казахме го. Стана ли така? Стана. А какво се мъчите да си втълпите като самоуспокоение, няма значение.

Докато не си извадите главите от онова място, дето слънцето не го грее, ще преживеете много неприятни изненади. Без възможност да реагирате, за съжаление.

hamel

а еврогейците им е през оная работа - развиват си икономиките

А не щат да плащат на Дончо 😎

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Всички тези катализми са симптом на силно разклатена мощ

 

Не мисля, че е това. Симптом са на идването на власт на един неовладян и невеж в политиката човек, който смята, че всичко в света трябва да бъде устроено така, че САЩ да печелят. Е, ще види съвсем скоро как целият свят ще се обърне срещу САЩ. 

Тръмп не го интересуват нито политическият, нито военният аспект на НАТО. Хал хабер си няма с както тази организация се занимава. За него е важно всички страни да харчат колкото САЩ и да купуват американско оръжие. Толкоз. 

Да, ама току-виж започнали да купуват по-малко американско оръжие. Тия работи са по-сложни от нивото на Тръмпю. 

Su38

Самото идване на власт на Тръмп е резултат от загубената мощ. Елитът е наясно, че губи позиции в световния ред, конкурентите стават по-силни, а те се лутат в търсене на противодействие. 

И понеже е изтървана стратегическата инициатива, и понеже смятат, че признаването на фактите води до смърт на тяхната концепция за изключителност, защото слугите са първите, които са готови да им отрежат главите, се лутат като мухи без глави и ще правят проба след проба, която ще се изрази в "грешка след грешка".

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Че кво е НАТО? Плашитакова. 

 

Абе не съвсем. На бърза ръка ще приемат Македония и Грузия. Че и още някоя друга страна. 

hamel

Тути, четох го матряла. Да, звучи страховито. Но, без Америка, НАТО  е ено нищо. Освен тва, документът, сам казваш, че аргументацията му е пълна измишльотина, демек дебелогъзите бюрократи аргументират съществуването си, не съдържа нищо конкретно. Дончо не е склонен да ги угоява - сепак Америка  не е "Родопа".

Асол
снимка на Асол

Е аз какво казах? Че си пазят тлъстите заплатки и екстри..да не мислите, че вършат нещо, а бройката им е по подобие на тази на лежачите в ЕК, продукцията също толкова качествена

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Първо, малък офтопик. 

Призовавам всички да пишем както преди: не под постинга, който репликираме, с помощта на бутона "отговор", а най-отдолу със съответния цитат. 

Така ще можем да следим нормално дискусията, а не да си протриваме показалеца да скролваме като ненормални.

.........................................................

Обърнах внимание върху въпросния документ, защото - за мой срам - досега не бях чел предшестващите резолюции, декларации и комюникета, а само журналистическите подборки и аналитични статии. 

Сега виждам, че всички приказки за някакво леко разведряване, за постепенно намаляване на напрежението, за някаква скорошна сделка и решаване на проблемите са просто оптимистични измишльотини (както играехме като деца на "пожелав-пожелав"), а надигналият се от 90-те години Drang nach Osten на Глобалния Запад се провежда с пълна сила и няма никакви изгледи да бъде прекратен. 

И тук не става дума за желанията на САЩ или на отделни европейски страни. Силите, които стоят зад назначените да управляват ЕС и САЩ чиновници, са си наумили да смачкат Русия. 

.......................

Съвсем друг е въпросът дали са в състояние. Засега не са. И като че ли няма да могат никога. Но походът срещу Русия е на дневен ред с пълна сила. 

Джиджи

А не щат да плащат на Дончо

 

Вчера или днес на срещата на върха на НАТО Дончо бил поискал вдигане на процентите на всяка държава-ченка за отбрана от 2 на 4% /май докъм 2024 г./.

 

А ний ф момента сме биле некъде между 1 и 1.5%.

aver4e
снимка на aver4e

Хамел, целта е никой да не знае и помни Прохоровка, Курск, Орел...4 милиона и 13000 танка, 12000 самолета.

По-важно е да се знае за ЕлАламейн и Ди-дей. Особено второто, когато за пръв път "съюзниците" слязоха на земята, а "кадърните" им командири организираха касапница в която си отидоха мърцина 200 000 млади момчета - американци, канадци и др.

hamel

Да. А тогава е било време, когато с 2-3 изключения, хер Хитлер е бил обединил цела Европа срещу СССР. Както сега, и тогава, цела Европа се е обединила срещу Русия. А след две години ... Още имат болезнености при  некои свивания

66

Между 1 и 1.5 процента ама друг път.

Да сметнат по методиката което използват в САЩ.

Над 2% и то доста над 2%

sim4о

Да извежда!

Македония вече е с нас, ще дойде и Молдова!

 

Много сме , ставаме все по-силни ...

66

Македонци и Албанци.

Гърци и Турци.

ДА се поправя.

Не гей парад ми гей парад де влачат буре с барут.

Това е натото. При това бурето е съвсем до нас.

Iezuit
снимка на Iezuit

А не щат да плащат на Дончо

Е, какво са стотина милиарда зелена шума между приятели!

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Апропо, не знам под коя дописка да го напиша, ама преди часове се развя сирийският национален флаг над площада в град Дераа, където през 2011 г. започнаха организираните от сащисаните протески срещу Асад. 

 

https://russian.rt.com/world/news/535773-armiya-sirii-flag

Даскал Цеко

"мдаа, Дoнчо напуска ОТАН, а Меркел - ЕС. Цирка ще е пълен."

 

За да стане циркът пълен, трябва Путин и Ердоган да си подадат доброволно оставката.

 

Джиджи

Да сметнат по методиката което използват в САЩ.

Над 2% и то доста над 2%

 

Ний сме стигнали над 2%? Не смешите мои тапочки, плийз.

 

Тогаз за какво риве Дончо?

Iezuit
снимка на Iezuit

Особено второто, когато за пръв път "съюзниците" слязоха на земята, а "кадърните" им командири организираха касапница в която си отидоха мърцина 200 000 млади момчета - американци, канадци и др.

 

Съюзниците стъпиха на земята още от 1940 година - когато Нацистка Германия и СССР бяха първи дружки и СССР снабдяваше Хитлер със стратегически суровини и гориво.
Жертвите от Десанта в Нормандия (ранени и загинали) са около 10 хиляди.
Ако искаш да прочетеш за некадърни командири и милиони загробени момчета - прочети за Ржевската Месомелачка.

 

 

aver4e
снимка на aver4e

Верно 10000 са ! КЪМ ПОЛУНОЩ НА 6 ЮНИ !

Само на Омаха са помляни около полвината - за няколко часа от МГ-тата

А нали се сещаш колко време са освобождавали само Нормандия ? Не говорим за Арденските срамотии

Да се чете требе , ако и да си Йезуит !

ИвКо

 Е, ще види съвсем скоро как целият свят ще се обърне срещу САЩ. 

Няма да е съвсем скоро, степента на здръстване е значителна и влияе отрицателно на скоростта. Може би ще започне от следващото поколение политици то от Източна Европа, която не е толкова задръстена, но пък иска да си изживее кефа от опиянението малко по продължително.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Няма да е съвсем скоро, степента на здръстване е значителна и влияе отрицателно на скоростта.

 

Това няма да зависи от задръстването, а от икономическите проблеми, с които ще се сблъскат при възхода на Китай. Налагането на Китай като икономическа свръхсила ще доведе до значителни проблеми както с производството, така и с финансите (апропо, вече първите 4 най-големи банки в света са китайски). 

И тъй като няма да могат да ръфат никого по света, както са свикнали досега, ще трябва да се сръфат сами. 

Плътеник

Жертвите от Десанта в Нормандия (ранени и загинали) са около 10 хиляди.

Лъжа. Не вярвам да е от неграмотност. Щото са нужни два клика.

Ако искаш да прочетеш за некадърни командири и милиони загробени момчета - прочети за Ржевската Месомелачка.

Пак лъжи. И тъпи манипулации. Щото да сравняваш едномесечна операция с тринадесет месеца битки, в които участват 8-10 пъти повече хора, е ... няма да казвам какво, че светът е голям и банът дебне отвсякъде.

Асол
снимка на Асол

Искрено съм учудена, че си губиш времето, освен че даваш възможност за поне още един постинг с подобно съдържание. Все едно не знаеш с кого си имаш работа

Плътеник

С ЙГЕРБ. Те са колкото жертвите на ди-дей-а.

Асол
снимка на Асол

180 000 арденци? Нямат толкова никове във форума

Плътеник

Човекот рече десет иляди. Вервам му като на циганка с метла.

провинциалист 2

И що да напуска таз весела дружинка?

Къде ще намери такива юнаци опианени от радост, че са се срещнали н Него?

Опианени, или пияни, от щастие ....😊

https://www.youtube.com/watch?time_continue=65&v=kDBT5WJm8AY

Асол
снимка на Асол

Направо се търкалям от смях. Тва е уникум!

😃

 

Юнкер как се клати и плете крачката..Ох...

Mexicano

Можете да си говорите вашите про-путински мантри, но истината от саммит-а е следната: Македония влиза в НАТО, Грузия влиза в НАТО. За невярващите - ето пак една статия от типа "два реда сълзи - два реда сополи" от руската преса:

https://lenta.ru/brief/2018/07/12/georgia_nato/

15:30, 12 июля 2018

Грузия вступает в НАТО

Что заявили на саммите НАТО

«Отношения НАТО с Грузией уникальны. Вы — один из наиболее важных партнеров Альянса. И надежный друг. Мы полностью поддерживаем евроатлантические устремления Грузии. Грузия станет членом НАТО. Лидеры государств-членов подтвердили это», — заявил 12 июля на саммите НАТО генеральный секретарь Альянса Йенс Столтенберг.

...вместе с заявлением о готовности принять Грузию в НАТО, генсек Альянса Столтенебрг заявил, что признает Абхазию и Южную Осетию грузинскими территориями."

 

ivm1976
Тръмп нито може да "изведе"(рус.) САЩ от НАТО нито може да ги въведе. Даже и санкциите срещу крадливите чекисти не може да отмени. Само Конгресът!
Iezuit
снимка на Iezuit

Верно 10000 са ! КЪМ ПОЛУНОЩ НА 6 ЮНИ !

Само на Омаха са помляни около полвината - за няколко часа от МГ-тата

 

Точно така, спомена D-day - това са жертвите тогава. За цялата кампания по установяване на плацдарма и започването на настъплението към Райха са към сто хиляди. Това - за месец и половина.
Как се сравнява това число с числото на загинали и ранени руснаци (да не споменаваме пленените) през първия месец и половина на "Барбароса"?

aver4e
снимка на aver4e

Въпреки че не става въпрос за руснаците тук, я земи та сравни мащабите на Барбароса и тези например от 40-та при намачкването до Дюнкерк ! Ако нацитата бяха със същите сили в Нормандия, то янките и бритите едва ли щяха да дебаркират. Т.е. по вероятно щяха да дебаркират обратно в Лонг Айлънд. Целият "принос" на англосаксите е бомбене, бомбене и пак бомбене от въздуха. Бомбене на невинни хора вкл. в София

Mexicano

Туткалчев нещо се изказа за финансите. Ето още една статишка със сълзи и сополи:

"18:11, 12 июля 2018

Назван эффект торговой войны для России

Россия вместе с другими членами БРИКС сильнее пострадает от торговых войн по сравнению со странами ОЭСР и еврозоны.

если уровень торговых барьеров вернется к уровню 1990 года, ВВП на душу населения снизится на 18 процентов в среднем по миру, на 6 процентов в странах ОЭСР (куда не входит Россия), на 4,5 процента в странах еврозоны и сразу на 18 процентов в государствах БРИКС (Бразилия, Россия, Индия, Китай, ЮАР)."

Асол
снимка на Асол

Абе ти не беше ли щастливия Мадуро? Що си се пременил?

66

Езуитщини. срущу англоамериканския десант и "настъплението ком Берлин" :D са изправени пионерски и пенсионерски части.

Всичко читаво е на източния фронт.

И пак се налага като ги нагъват немците да молят оня с мустаците и лулата да ги спасява.

 

Ама и аз кво ли ви войдисвам да разводнявате дискусията.

А тя е дадьош петарка. (5%) Щото утре ще е тва.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

и сразу на 18 процентов в государствах БРИКС (Бразилия, Россия, Индия, Китай, ЮАР)."

 

Е, как ще стане това, като делът на външната търговия в БВП на Русия е много по-малък от този на страните от Западна Европа? 

Как? 

sim4о

88

Вт., 12/07/2018 - 19:34 (нов)

Mexicano

Можете да си говорите вашите про-путински мантри, но истината от саммит-а е следната: Македония влиза в НАТО, Грузия влиза в НАТО. 

И Молдова.

#Кого ще страхува Тръмп, нека си повтаря про-путинските мантри, нека си вярва, че ако излезнат САЩ от НАТО и организацията ще стане по-слаба..

Напротив - алиансът крепне и се развива!

 

вече казах:

 

sim4о

Да извежда!

Македония вече е с нас, ще дойде и Молдова!

Да не забравяме и Черна гора!

Много сме , ставаме все по-силни ...

ivm1976

Чист off-topic на тема "Деди пабидили!"

Отново и отново и отново.

Има прост въпрос.

Когато съюзниците десантират в Нормандия

КЪДЕ се е намирала Червената армия?

ВЪВ или ВЪН от границите на СССР?

Асол
снимка на Асол

Готвила е и провела на етапи две операции - Багратион и Лвовско Сандомирската, а съвсем малко по-късно Яш - Кишиневската.  Нещо като поне 10 нормандии  накуп 🚬

п. п. Не мога да разбера що се напъвате да драскате по тези теми. Един от вашата черга цял безумен труд изписа в този форум и историята не се промени ни на йота

aver4e
снимка на aver4e

Естествено тарикатска постъпка на англосаксите. Фронтът е още в Белорусия/Украйна, но съвсем вече е видно, че руснакът много бързо ще доближи границите на Райха - нещо недопустимо за Хитлер. Ето защо е и цлята им мобилизация именно в този преиод. Всичко читаво е на Изток. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Асол, умереният партньор да не мислиш, че е чувал за тези операции? 

Асол
снимка на Асол

Убедена съм, че не са ги разнищвали по Дискавъри, ама той и Монти не е разбирал какво е туй чудо фронт, га Жуков му го е показвал с картинки

Android

По всичко изглежда, че Тръмп, общо взето, е вече напълно опитомен от американския републикански естаблишмънт.

 

Също така вече е очевидно за всички, че лицето Доналд Тръмп е идиот. Агресивен идиот.Но  републиканският естаблишмънт с характерната за американците прагматичност е намерила решение на този проблем. Като се възползва от тази даденост и направи от идиота Тръмп полезен идиот.

 

Факт е, че Путин първи видя тази възможност и се опита да се възползва от нея. Но възможностите му за въздействие и манипулиране на Тръмп са многократно по-малки от тези на републиканския естаблишмънт. Който традиционно и за съжаление и огорчение на русофилията, е крайно антипутински и антируски настроен. И след преодоляването на първоначалният стрес от необуздания му характер, на Тръмп му е намерена цаката, мястото и ролята. Форумът на НАТО покзава, че той ще играе лошото ченге, доберманът на строг повод. Който, обаче, може и да бъде отпуснат...

 

Та, така ще е. Тръмп ще заплашва, обижда,, може и да шамароса някого, ако има нужда да бъде вкаран в правия път. А тарикатеещите и охранени шарани-евролидери определено имат нужда от една щука в блатцето като него. Която да ги върне във форма и им избие от главите намеренията да играят двойна игра с Русия. Включително нашто президентче и премиерче. НАТО имаше огромна нужда от отрезвяване и стягане на редиците. Види се, Тръмп изпълни прекрасно ролята и задачата си на тази среща - превъоръжаването, предимно с американско оръжие, се ускорява, средствата за отбрана ще растат, и то бързо, източноевропейците са спешени в кратки срокове да се отърват от съветското оръжие (sic!), а приетата единодушно заключителна декларация е доста рязка, твърда и дори "свирепа" спрямо Русия, както забеляза Туткалчев вчера. След всичко това Тръмп тръгна за Лондон видимо доволен от изпълнението на поставените му задачи.

 

П.П. Облаците над Северен поток-2 се сгъстяват и стават все по-тъмни... А пък надеждите на русофилията за разпадане на НАТО се изпаряват като утринна роса в горещ летен ден. Асолките, взиращи се от кея в Поморие за алени платна, даващи началото на десанта на руската морска пехота, най-много да видят флагмана на Шести американски флот USS Mount Whitney, влизащ триумфално в бургаското пристанище.

 

П.П.П. Под "свирепия" към Русия текст на заключителната декларация стои подписът на "вашия" президент, Радев....

.

66

Ъхъ. Затва и тази "деклараация" на конгреза.

Мога само да им кажа.

Донт паник.

Китайският икономически валяк иде :D

fierce 2

до първата зима, в която европата остане на студено

SSlavov

 Облаците над Северен поток-2 се сгъстяват

В момента санкции с/у потока могат да бъдат въведени само след съгласуване с ЕС и сега се подготвят нови закони конкретно за Северния .Германското лоби иска да изключи Украйна,Полша ,Словакия .За зимата хората са си направили теста и Газпром да спре доставките изцяло ,ЗападнаЕвропа няма да пострада ,а само обичайните заподозрени.

Captain Buddy

Нека да припомня, че NATO е създадена (според първият й ген. Секретар Lord Ismay) to keep the the Russians out, the Americans in, and the Germans down,  сиреч САЩ да държат Европа, Руснаците да са вън, а Германците в подчинение! САЩ създаде НАТО, за да държи Западна Европа на каишка и трябва да са луди да напуснат NATO, защото Германците ще се „изправят“, ще „влязат“ Руснаците и Американците ще са вън от Европа.

Тръмп просто плещи глупости като тъпанар. В същност той е един синилен старец попаднал случайно на гребена на вълната за нещастие на САЩ в много неподходящ момент.

NATO е един анахронизъм от времето на студената война, когато със система от военни съюзи САЩ се противопоставяха на разпространението на комунизма в света.

hamel

"...ЗападнаЕвропа няма да пострада ,а само обичайните заподозрени." Няма - изопшто!!! Цената на газа, нема никво отношение към крайната цена на мерцедесите - никво! Купувайте 50% по-скъп газ!

Бе Ваша милост е голема експертиза!  Чайнизите само тфа чакат! Фпрочем, шибаната Чайна и афтонобили произвежда!