Quantcast
Турция забрани излизането нощем през уикенда заради коронавируса | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Турция забрани излизането нощем през уикенда заради коронавируса

Италия планира масова ваксинация през януари, Сърбия затваря кръчмите и търговските центрове след 18 часа
Обновена
1 408
 БГНЕС
Готвачите на вкусотии по улиците на Истанбул задължително носят маски.

От днес Турция ще започне да се прилага забрана за излизане навън през уикендите, съобщи в Туитър турският министър  на здравеопазването Фахреттин Коджа, съобщи в. "Миллиет". Гражданите няма да имат право да излизат навън от 20.00 часа в събота до 10.00 часа в неделя и от 20.00 часа в неделя до 05.00 часа в понеделник. Други мерки в борбата срещу коронавируса, които влизат в сила също тази вечер, предвиждат работно време на търговските центрове, магазините за хранителни стоки и фризьорските салони само в интервала между 10.00 и 20.00 часа. Затварят се кина, концертни зали, театри, спортни салони. От тази вечер рестораните ще предлагат или доставят само храна за вкъщи.
Въвеждат се и т.нар. коридори - лицата на и над 65 години ще могат да излизат навън между 10 и 13 часа, а тези под 20 години - между 13 и 16 часа. 

В края на януари Италия планира мащабна кампания за ваксинация срещу вируса.  "Надяваме се тогава да разполагаме с първите дози от ваксината", заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанца. Сперанца е изтъкнал, че кампанията ще е без прецедент и ще изисква извънредно мобилизиране на ресурси. "Ваксините представляват огромен напредък в историята на човечеството", коментира още Сперанца на фона на видима опозиция в Италия срещу въвеждането им. 

Нови мерки въвежда и Сърбия. Работното време на ресторанти, кафенета и барове, казина, търговски центрове се ограничава до 18 часа. Пътниците в градския транспорт следва да заемат максимум 50% от капацитета на превозното средство. Забраняват се всички публични събития с участие на повече от пет души с изключение на пространства като училища, молове и т.н., където действат други правила за отстояние и максимален брой допуснати. Новите мерки ще са в сила 10 дни и ще бъдат анализирани отново в зависимост от епидомиологичната ситуация. 

Русия отбеляза нови черни рекорди. Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция за едно денонощие се увеличи с 24 822. В понеделник беше съобщено за 22 778 заразени, в четвъртък - около 23 610, в петък - около 24 318. В момента в Русия са болни 451 535 души. Броят на смъртните случаи на ден също расте - 467. Това е нов максимум за цялото време на пандемията. Има и добра новина - броят на изписаните пациенти също се е увечилил - 26 021 на ден. Това също е максимумът от началото на пандемията.

Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди поляците да не пътуват по Коледа, тъй като повечето ограничения за коронавирус ще бъдат удължени, но магазините ще бъдат отворени отново, предаде АФП.

"Моля, не планирайте пътувания", каза Моравецки на пресконференция, добавяйки, че правителството търси начини за налагане на ограничения за движение. Моравецки каза, че театрите, баровете и ресторантите ще останат затворени до след Коледа, а учениците ще продължат да учат дистанционно.

"Ситуацията все още е много сериозна", каза той, изразявайки загриженост от високата смъртност в Полша, но посочвайки, че броят на новите случаи се е стабилизирал. Министерството на здравеопазването в събота съобщава за 574 смъртни случая за 24 часа, което води до общо 13 288 жертви. Броят на новите ежедневни инфекции в Полша е 24 213. 

Моравецки призова поляците да продължат да следват правилата през период, който той нарече "100 дни солидарност", като заяви, че в края на този период "има голяма вероятност да бъде налична ваксина".

Според новите мерки, обявени в събота, заведенията за хранене, фитнес залите и местата за забавления ще останат затворени поне до 27 декември, докато търговските центрове ще могат да се отворят напълно от 27 ноември.

Ключови думи:

Турция, коронавирус, COVID-19

Още

Испания и Кипър вече пускат българи без COVID-ограничения

21.06.2021

Обновена

1785
Русия праща неваксинираните в неплатен отпуск

21.06.2021

2097
България е в зелената COVID зона, но е четвърта по смъртност в ЕС

19.06.2021

2637