Quantcast
Учителите са доникъде с ваксинацията срещу COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Учителите са доникъде с ваксинацията срещу COVID-19

Образователната система се готви да посрещне нова вълна недостатъчно защитена
Обновена
2 256
 Илияна Кирилова

Образователната система изостава сериозно по линия на ваксинацията срещу COVID-19. Нивата на покритие с ваксини в детски градини и училища са ниски и системата се готви да посрещне нова вълна недостатъчно защитена. Това показват последните актуални данни на образователното министерство за темпото на ваксиниране в учебните заведения.

Едва 3% от детските градини и 4% от училищата отчитат над 70% ваксиниран персонал, сочат данните от началото на юли. Масово картината е обратна – в почти 2/3 от училищата ваксинираният педагогически и непедагогически персонал е под 30%, този праг не са успели да минат и 75% от детските градини.

Данните за преболедувалите показват, че малка част от персонала може да разчита на изграден имунитет. От началото на последната учебна година до 30 юни, т.г. болестта са минали 10% от педагозите и над 7% от педагогическия персонал. Много е вероятно тази статистика да не е точна заради липсата на достъпни тестове в началото на пандемията.

Просветното министерство отчита тези ниски нива и се опитва да повиши интереса към ваксинирането с информационна кампания и други насърчителни мерки. Ведомството вече даде първите 10 свидетелства за образователни институции, минали прага от 70% ваксиниран персонал, в сила са и два дни допълнителен отпуск за учители, които се имунизират. МОН ще прави ново проучване за ефекта от кампанията в края на август.

Новият оперативен план за справяне с пандемията предвижда затваряне на училища и градини при най-тежката зона за заболеваемост, като за градините се допуска учебният процес да продължи, ако персоналът е ваксиниран на 100% и децата са с родителите със сертификат за ваксинация или преболедуване. Множество проучвания показаха, че провежданото дистанционно обучение не е добра алтернатива за дълъг период от време - голяма част от учениците присъстват формално, губят се навици за общуване и работа в екип, контактът с учителите не е пълноценен.

Ваксинацията при друга приоритетна група – здравната система, върви по-добре. Процентът ваксинирани здравни работници е нисък – 22 %, но при лекари и медицински сестри нивото достига 70%, коментира преди дни съветникът на здравния министър Стойчо Кацаров проф. Мира Кожухарова.

 

ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ

През последното денонощие са поставени общо 2331 дози, сочат данните на Единния информационен портал. Така напълно ваксинираните хора станаха 1 037 146. Новите случаи са 176, а нивото на заразяване - 2,73%. Най-много новозаразени има в София - 53, следват Варна и Бургас с по 28 и 13 случая. 1059 души са в болница, 99 от които са в интензивно отделение. Починалите са трима.

 

В туристическия бранш, подобно на образователната система, ситуацията също не е розова:

 

Още

Броят на ваксинираните скочи рекордно до над 23 000 за ден

21.10.2021

Обновена

6454
Вузовете ще получат 6 млн. лв. за системи за киберсигурност

20.10.2021

73
Учителите без зелен сертификат могат да преподават дистанционно

19.10.2021

1375