Quantcast
Вече всеки пети тестван за COVID-19 e положителен | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Вече всеки пети тестван за COVID-19 e положителен

Столичната РЗИ направи компромис за семинарите в новите ограничения за София, които влизат в сила от утре
Обновена
4 126
 Илияна Кирилова

Вече всеки пети българин, който се тества за COVID-19, e положителен. Това показват данните за последното денонощие на Единния информационен портал. От 17 981 теста положителни са 3469. Това е над 19%. 6865 от тестовете са PCR, а 11 116 - антигенни, За сравнение може да се отбележи, че само преди три месеца и половина положителните проби бяха едва 2%, и то при по-малко направени тестове.

За втори пореден ден новозаразените са над 3450. Ако във вторник те бяха 3471, то в сряда те са 3469, т.е. само с 2-ма по-малко. Починалите са 93, като 91.40% от тях не са ваксинирани. Починалите с коронавирус досега са 21 906.

 

Първи компромис с новите ограничения за София

Валящите от всички страни възражения срещу новите ограничения, които влизат в сила в София от утре, доведоха до първи компромис. Столичната РЗИ актуализира заповедта си, като разреши провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения и др. Те ще могат да се провеждат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат и не повече от 30 участници, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м и носене на защитни маски за лице от всички участници. Освен това и за тях ще важи възможността да нямат никакви ограничения, ако всички участници имат зелени ковид сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Всички ограничения, които влизат в сила в столицата от 14 октомври:

 

Бебе на 1 година и 9 месеца е сред жертвите на вируса

Сред починалите през изминалото денонощие е и малко дете на 1 година, стана ясно от изнесените данни. Момиченцето е страдало от сърдечно, хронично белодробно и хронично неврологично заболяване. Пред "Пловдив 24" шефът на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив проф. Карен Джамбазов обясни, че детето е било от Ардино, на година и девет месеца. "Детето е било с множество вродени хромозомни аномалии. Прието е със сатурация 37 и веднага е поставено на дишане", допълни той.

 

Още данни

В болница са настанени вече 5646, като 485 са в интензивно отделение. Новопостъпилите за лечение за денонощие са 787, като 91,49%  са без ваксинация. 

Оздравелите за последните 24 часа са 1169.

За последното денонощие са поставени 7669 ваксини, като общо поставените дози до момента са 2 601 548. До момента са поставени 5669 бустерни дози. 

Най-много нови случаи има в София-град - 951, Пловдив-288, Варна-255, Бургас-210. В останалите области новозаразените са, както следва: Благоевград - 130; Велико Търново - 82; Видин - 80; Враца - 78; Габрово - 73; Добрич - 84; Кърджали - 25; Кюстендил - 65; Ловеч - 48; Монтана - 99; Пазарджик - 82; Перник - 85; Плевен - 56;  Разград - 43; Русе - 86; Силистра - 216; Сливен - 109; Смолян - 31; София област - 173; София град - 951; Стара Загора - 131; Търговище - 28; Хасково - 59; Шумен - 37; Ямбол - 55.

 

Осем клиники в „Пирогов“ са преобразувани в Covid отделения

Осем от клиниките в най-голямата спешна болница „Пирогов“, са преобразувани в Covid отделения. Към днешния ден 188 са пациентите в тези отделения, 30 от които в реанимация, съобщават от болницата. Нито един от болните не ваксиниран.

В осемте клиники се лекуват пациенти със средно тежки към тежки симптоми. В момента свободни са само 6 реанимационни легла, 2 от които са предвидени за деца.

От болницата изразяват опасение, че съвсем скоро може да нямат възможност да приемат пациенти в реанимация, затова от утре ще увеличат интензивните легла с още 5.

Болницата продължава да приема и пациенти с други заболявания, но сигнализират за недостатъчен медицински персонал, който да се грижи не само за пациентите с Ковид, но и за останалите.

 

Пациентка запали стая в Covid отделение в Русе

Пожар се е разразил в една от стаите на Ковид отделението в УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" към 4 ч тази сутрин, предава БНТ.

Инцидентът е причинен от пациентка, поставена на двоен източник на кислород, която е свалила маската си. След това жената е взела запалка, с която е започнала да търси изтърван предмет под леглото.

Близостта на огъня до кислорода е възпламенила маската и е предизвикала пожар. Благодарение на бързата и адекватна реакция на дежурния екип от лекар, две медицински сестри и санитар, пожарът е овладян бързо, чрез пожарогасителите в лечебното заведение и вода.

За навременната реакция е помогнала и пациентка от съседното легло, която моментално е дръпнала въженцето на алармената система за връзка с персонала.

В помещението са обгорели част от леглата, стените и уредите. Четиримата пациенти, настанени за лечение в стаята, не са засегнати. Те са изведени от персонала в други помещения и в момента са в стабилно състояние.

Пожарната е извикана своевременно от екипа на Спешно отделение, пристигнала е навреме, навреме са пристигнали и служителите от Второ РПУ. На място е пристигнал и зам.-кмета на гр. Русе Димитър Недев.

Ръководството на болницата обмисля да издаде заповед при постъпване в лечебното заведение, на пациентите да не се разрешава да носят запалителни средства. Днес ще се издаде такава извънредна заповед, съобщиха от болницата пред БНТ.

От УМБАЛ "Медика Русе" напомнят, че с кислорода трябва да се внимава много, защото въпреки, че е животоспасяващ газ, той и активно поддържа горенето.

Още

МЗ: Следващите няколко дни ще са ключови

27.10.2021

1572
МЗ пусна поръчка за 400 000 теста за учениците
Служебният кабинет развърза кесията заради бума на Ковид-19

27.10.2021

667