Quantcast
Великобритания спира добива на шистов газ чрез фракинг | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Великобритания спира добива на шистов газ чрез фракинг

1173
Pixabay

От днес Великобритания налага мораториум върху добива на газ чрез фракинг (хидравлично разбиване) в Англия, съобщи правителството. Аргументът е, че при използването на този метод има риск от "недопустими последици" за местното население чрез предизвикване на земни трусове, съобщиха осведомителните агенции.

Правителството на Борис Джонсън е показвало, че подкрепя добива на шистов газ като един от начините за намаляване на зависимостта на страната от внос на природен газ, с който се отопляват около 80 на сто от британските домакинства, отбелязват агенциите. Срещу фракинга обаче са природозащитници, според които този метод противоречи на обещанието на Великобритания да постигне до 2050 година нулеви въглеродни емисии. Днешното съобщение за замразяване на фракинга, което е промяна в политиката на правителството, се обяснява и с факта, че Джонсън се готви за нови парламентарни избори на 12 декември, отбелязват медиите.

Мораториумът ще остане в сила, докато не се появят нови убедителни доказателства за безопасността на този метод, се казва в съобщението на правителството.

Решението се свързва с инцидент от август, когато при разработването от британската компания Куадрила на газово находище недалеч от Блекпул, Северна Англия, в околността бе регистрирано земетресение с магнитуд 2,9, разлюляло някои къщи. Това предизвика вълна от обществено недоволство. След разследване на инцидента британският регулатор OGA, отговарящ за добива на петрол и газ, заяви, че засега не е възможно да се предрече точно дали са възможни земни трусове, свързани с фракинга.

Още

Стачка на машинистите блокира транспорта във Великобритания

26.11.2022

283
Летищата във Великобритания смекчават ограниченията за ръчен багаж

24.11.2022

6317
Шотландия не може да проведе нов референдум за независимост

23.11.2022

1799