Quantcast
Все повече хора под 65 г. карат тежко КОВИД-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Все повече хора под 65 г. карат тежко КОВИД-19

При 1000 души в болница системата ще бъде силно затруднена, предупреди главният здравен инспектор Ангел Кунчев
5 296
 Илияна Кирилова
Доц. Ангел Кунчев

В последните дни делът на положителните проби се задържа на около 5% от направените тестове. От 2-3 седмици има подмладяване на засегнатите, като половината от хората, които стигат до болнично лечение, са на възраст под 65 години. България доближава момента, в който системата ще бъде затруднена, но тежките мерки едва ли ще се върнат наесен.

Това коментира тази сутрин пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Кунчев е единственият видим представител на националния оперативен щаб, който взема отношение по епидемията в последните седмици. През това време България се изкачи на едно от първите места по брой потвърдени случаи на 100 000 души население, все повече държави се затварят за българи, но нито кабинетът коментира ситуацията, нито НОЩ.

В последните дни има стабилизиране, броят на тестовете се движи между 3 и 5 хиляди според броя на хората, които се изследват по желание, коментира Кунчев. Той изтъкна, че вече не заемаме трето място в Европа по брой заразени на 100 000 души население, а сме на пето място и пред нас вече е Испания. Справка в статистиката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към днешна дата показва, че броят на заразените на 100 000 души население у нас за последните 14 дни е 46.1, докато в Испания вече е 49.2, в Румъния достигна 69.4, а в Люксембург продължава да е 214.9.

"Много рязко повишаване имаше не само у нас, а на целите Балкани. Черна гора едва ли не беше обявила, че се е справила, а там сега е 250 заболеваемостта (на 100 000 души - б.р.). Освен Румъния и Испания, Южна Германия също показва някои доста високи стойности. Доста е динамично. Има вълна, но колкото повече хора събираме на едно място, колкото повече не се спазват мерките, толкова повече стават случаите", коментира Кунчев. Той открои, че в последната седмица са засегнати офиси и работни места, като огнищата са не повече от 5-6, но започва разпространение на коронавируса и сред контактните на тези служители.

Определено има подмладяване на засегнатите в последните 2-3 седмици, каза още здравният инспектор. Близо 50% от новите засегнати и от тези, които постъпват в болница, са под 65-годишна възраст. Все по-често срещаме случаи със сериозна клиника, без придружаващи заболявания и в по-ниски възрасти, посочи той. Няма обаче голяма разлика при броя на хората, които са в интензивни отделения и интубирани.

Кунчев коментира и една от опорните точки на медиците, които изразяват алтернативно мнение - че хората умират от съпътстващи заболявания, а не от КОВИД-19. "Има много точно изследване в Англия - 92% от тези, които влизат с КОВИД, умират от КОВИД, загиват от това вътресъдово съсирване, което не е само в белия дроб, а във всички вътрешни органи. КОВИД е сериозно заболяване, а не настинка, смъртността при него е 5-6 пъти по-висока отколкото при обикновения грип", посочи той. Според него у нас има сходни наблюдения - и в Александровска, и в "Пирогов", откъдето вече са минали над 300 пациенти в тежко състояние. "Изводите са, че умират от усложненията от КОВИД, а не от придружаващите заболявания", обясни Кунчев.

Като представител на НОЩ, здравният инспектор не смята, че ще се върнат твърдите мерки наесен, защото обществото няма готовност да ги приеме наново, а и икономиката отново ще претърпи неминуеми загуби. "Бихме могли да мислим само ако стане драматично увеличение и системата не може да поема новите случаи. Ние сме близо до тази граница - 699 са в болница. Стигнем ли 1000, това ще затрудни много системата. Не цялата, естествено, а отделни места, както стана във Видин, в Пазарджик, сега в Добрич, Варна", коментира Кунчев.

Кунчев увери, че към момента системата се справя, но предупреди, че когато се запълнят наличните легла и тези, които са предвидени като допълнителен резерв, това ще създаде проблем. В тази връзка важни са не толкова положителните тестове - то е ясно, че има масова циркулация на вируса и много хора ще се срещнат с него. Въпросът е колко хора ще влизат в болница, защото не бива да допускаме хора да останат без медицинска помощ, коментира той.

Преди епидемията в болниците у нас имаше 740 инфекциозни легла и 2063 легла за интензивно лечение. Всички лечебни заведения бяха задължени да разкрият допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID-19 и така капацитетът бе увеличен на 7391 легла за по-леки случаи и 1324 за тежки случаи. След май обаче доста от отделенията се върнаха към нормалния си режим на работа.

43

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

73 000 ваксини очаква България за 2 дни

28.02.2021

Обновена

1919 50
Зелени коридори за ваксини ще има при повече доставки

27.02.2021

1111 19
С 19% се увеличиха хората с COVID-19 в болница за седмица

27.02.2021

Обновена

2245 22

Коментари

Страници

geni1

Вече не съществува обществен договор !

 

Вече не същетсвува закон, който да се зачита и спазва !

Може да си заврете предложенията където знаете !

 

ОСТАВКА!

СЪД !

ЗАТВОР!

Каубой
снимка на Каубой

Радефф на въжето! За комунягите лустрация И лагери! Всички от язовир ОПринка на шлеп и по дунава у Русофилстан!

Forza NATO

Кой предложи, той заложи.

 

Дай пример с млъкването, щото не е като да си говорител на истината от последна инстанция.

ковид_19

Ужас! Четох, че Ковид-19 причинявал и косопад! Темето ми олисява, а нямам никакви симптоми. Май съм го прекарал на крак и сега виждам резултата. Ще наблюдавам дали и Гришо ще оплешивее (той има пари да си присади коса, та не му е много важно)

 

https://bgnesagency.com/lifestyle/covid-19-причинява-косопад/

Johnny2965

Косата да Ви е проблем!

Purple__Haze

КОВИД-19 причинява и приапизъм.

joshzack

КОВИД-19 причинява и приапизъм.

Хммм, виж ти, виж ти... Един полезен страничен ефект да има от тази инфекцийка...

Каубой
снимка на Каубой

Дай БОже, ама надали...

д-рХ

В държава управлявана от мутри, няма как главния санитарен инспектор да не е главна мутра.

Та, мутрата Кунчев, е изсипал куп лъжи отново.

лъжа:

хората, които се изследват по желание

лъжа:

колкото повече не се спазват мерките, толкова повече стават случаите

дебела лъжа:

смъртността при него е 5-6 пъти по-висока отколкото при обикновения грип

И това е интересно

699 са в болница. Стигнем ли 1000, това ще затрудни много системата.

Е, хипохондриците все ще свършат.

То не е лесно да лежиш в болница, колкото и да те е страх...

Щото числото на хората в интензивните отделения си е все същото - около 30.

И при 100 човека на легло и при 700...

 

cymen

La mafia e bianca

 

Как се разбира, че един лекар лъже - отваря си устата.

mi6osp.

Според изследване на американски лекари, при 80% от преболедувалите COVID-19 се констатират възпаления в сърцето.

По-рано бяха констатирани възпаления в мозъка, в тестисите  

Тези възпаления са открити и при боледували в лека форма. 

cymen

Ти не разбра ли, че господ е българин. Още 2008-ма сме го изкарали и сега сме рахат.

Звън®
снимка на Звън®

Негово Генералство проф. д-р Мутафчийски и останалите цивилни гарги от НОЩ, масово се залюбиха със сестри и санитари от първа линия. Остана сам-самин инспектор Кунчев, последният симеоновградски мохикан, който неуморно е по дирите на Ковид. Според Кунчев, серийният изнасилвач Ковид започва да налита все по-често на лица под 65 години. Инспекторът споделя, че вчера само случайността му е попречила да го арестува. Преди това успява чрез СРС-та да засече как престъпникът си уговаря среща с 47 годишната вдовица Флосхилда, мецосопрано, живееща в района на Руски паметник. Инспектор Кунчев се дегизира като разносвач на пици. Взема със себе си и следовото куче Синегдоха. Поради задръстване около "Петте кьошета", Кунчев и кучето пристигат десетина минути след като Ковид е напуснал жилището на вдовицата. Намират я да лежи гола и блажена върху розови сатенени чаршафи, все още потръпваща от триебалови оргазмени вълни. Кунчев разгръща походната си лаборатория, маскирана като чанта за разнасяне на пици. Веднага прави на жертвата два PCR теста. Първият показва, че мецосопраното е бременно. Кутчев мигновено се свързва се с проф. Кантарджиев, който съветва инспектора да направи на пострадалата един по-бавен и по-страстен тест. Кунчев запрята ръкави, съблича се и... Какво ще открие инспектор Кунчев с втория си тест върху 47 годишното мецосопрано? Ще научите ако следите програмите на Севда ТВ.

Ace Ferrengo Ce...

👍 Моля, постарай се инспектората да не хване и още нещо срамно.

Agent_Provocateur

аман от лъжи, България е на 85 място по случаи на 100.000 души - https://www.worldometers.info/coronavirus/

 

продължавайте да плашите хората за да ги стресирате и да им падне имунитета

 

продължавайте да искате маски за да има къде вирусите да се въдят на топло и влажно

 

продължавайте да искате да спазваме физическа дистанция, за да ни падне имунитета

 

продължавайте да искате да си стоим в къши за да ни падне имунитета

 

ако продължавате така, скоро и деца ще се разболяват

 

аман от лъжци

galia2

Няма лъжа. На четвърто място в ЕС сме по брой нови случаи през последните 14 дни на 100 хил. души.

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

 

6perc2

Тва е някаква специална статистика. На 4-то място за последните 14 дни, на 3-то за последните 2 дни, а ако вземем един конкретен ден, то според него сигурно ще сме на първо място. Това е спекулиране с данните.

 

Важно е цялата картина, а не по дни, по седмици и ползване на цифрите, според както ни изнася.

Luckbox

Викаш важна е цялата картина и не било важно колко заболели има последните 14 дни. Ми ок, тогава ти ако си печелил по 2 000 лв на месец преди 4 месеца, а последния месец са ти намалили заплатата и печелиш по 700 лв на месец, пак ли ще гледаш ''цялостната картина''. 

Баси и глупостите, честно. Много ясно, че е супер важно какво се случва последните 2 седмици, а не какво е станало преди месеци. Това говори за тенденция, за посока на разпространието, на базата на тези данни се изчислява и капацитета на здравната система и дали може да се справи, кога да се разкриват нови легла за лечение, колко медикаменти, оборудване и т.н. Ама ок, щом ти казваш, не е важно. 

ковид_19

Ами не виждаш ли? Намираме се в устойчиво плато с 200-300 случая дневно. Което е добре. В Русия се радват, че са стигнали платото с 6-8 хил. дневно. 

galia2

Няма спекулиране с данните. Има няколко показателя, които се използват за международни сравнения и броят на новите случаи през последните 14 дни на 100,000 души е един от тях. Подобен показател е и брой на смъртните случаи през последните 14 дни на 100,000 души. По този показател сме на трето място в ЕС. Румъния и Швеция са преди нас.

mi6osp.

Хъм, устойчиво плато???

И къде ще е това плато, ако погледнете графиката на ежедневните нови случаи за последните два месеца.

Имаме типично експоненциално нарастване.

При какви нива и кога ще минем към плато, никой не може да предвиди. 

Su38

Имаме и експоненциално нарастване на броя тестове.

Така че няма силно изменение на инфекциозната обстановка.

tina_TI

Аз пък съжелявам докторите за тая помия, която се излива върху главите им. Ще ни се върне, само  че и на невинни хора.Много е несправедливо нашето общество. Какво  ще стане , ако докторите хвърлат оставки.

Едни си веят задниците по булевардите други се пържат в инфекциозните и интензивни отделения.

Хора спрете се, ако се чувствате недосегаеми идете  в курортите , хотелите , туризма е застрашен, вие може да го спасите. Направете нещо добро, държавата ни е застрашена.

ковид_19

А не е ли по-добре да призовеш Бойко и Гешев да си подадат оставките ако са загрижени за народното здраве?

Случаен787

Кунчев да обясни  защо  Гърция, Унгария и Словакия имат по 20-30 случая, а България по 200-300 заразени при толкова кадърен главен държавен здравен инспектор.

ковид_19

И редовната сводка от Беларус:

 

29 ИЮЛЯ 2020

15:03

Количество подтвержденных случаев коронавирусной инфекции COVID-19 в Беларуси достигло 67 518 (+152 за последние сутки), скончалось 548 человек (+5), сообщило Министерство здравоохранения.

За сутки прирост инфицированных увеличился — в предыдущие сутки было 115 новых случаев и пять смертей.

Минздрав отмечает, что с начала регистрации в стране COVID-19 выздоровело и выписано 61 442 пациента (за последние сутки 773). Таким образом, излечился 91% заболевших.

Проведено 1 278 583 теста на коронавирусную инфекцию, в том числе за прошедшие сутки — 8501.

------

Техният пример показва, че се намират на устойчиво ниско плато, защото не са го сдържали и в резултат на което сега са по-добре от нас. А при нашият случай платото е по-високо от беларуското именно заради сдържането до м. май. Сега нещата изплуват като коркова тапа натискана във вода. После и ние ще минем на ниско плато. Но едно нещо ми прави впечатление: Процентът на излекуваните в Белорусия минава 90 %, докато у нас е малко над 50 %. Питам се на какво се дължи това? На по-добра беларуска здравна система?

Случаен787

Противоепидемични мерки се пишат от счетоводители,  под диктовкатата на ресторантьори  с одобрението на един безгръбначен държавен здравен инспектор, чието единствено задължение  трябваше  да бъде опазването на общественото здраве.

Agent_Provocateur

За всички неразбрали - ето я официалната статистика: https://www.worldometers.info/coronavirus/

 

Ако направим статистика за изгодните ни дни 12, 19, 26 ще получим резултат в пъти по-нисък от статистиката за неизгодните ни дни 9, 21, 22.

 

Статистиката има смисъл не за последната седмица или две, а за дълъг период от където да се види тенденцията. За целта в линка горе има графики

 

Още нещо важно: в България дневно умират около 300 души. Хайде сега смятайте колко умират с вируса 

 

В началото цифрите бяха ниски, защото се правеха малко тестове. Като се разбра, че ще раздават пари от Европа, започнахме да правим много тестове за да вдигнем цифрите та белким вземем повече пари за крадене. 

galia2

А това е официалната за ЕС. 

https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

Ace Ferrengo Ce...

Ми не знам кои са изгодните дни ама се питам защо не сме затворили границата за румънци ??!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш