Quantcast
За 56% от българите кабинетът не се справя с епидемията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

За 56% от българите кабинетът не се справя с епидемията

Пак толкова са и хората, готови да се откажат от права заради вируса
1 657
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

56% от българите не считат, че правителството се справя добре със ситуацията около коронавируса. 32% дават положителна оценка на кабинета, а 11% не могат да преценят. Това констатира проучване на агенция "Галъп", направено в края на 2020 г. и оповестено днес. То обхваща 47 държави.

Сравнението с по-ранни данни сочи, че в хода на 2020 г. се е увеличило разочарованието от властта. "В първите месеци на кризата българското правителство, а и много други по света, получиха силен ситуационен рейтинг, породен донякъде и от страха и неизвестността на новата заплаха. Постепенно, в последните месеци този силен първоначален заряд на подкрепа се изчерпва – и поради привикване със новата ситуация и живот в условията на коронавирус, и поради сериозния ръст на новите случаи в страната в края на 2020 г. Така, ако през април и юни мнозинства от близо три четвърти одобряваха начина, по който правителството у нас се справя с коронавируса, то сега този дял се е стопил до една трета. Ще трябва да се изчака какъв ще е ефектът от спада в случаите на коронавирус, за да се види имали съживяване на показателите", коментира "Галъп".

В момента хората, които считат заплахата от COVID-19 за преувеличена са почти толкова, колкото и тия, които мислят, че е реална (42% на 44%). А на старта на пандемията тезата за преувеличеността събираше значително повече поддръжници. 

Над половината от запитаните българи (56%) изразяват готовност да се откажат от някои от своите човешки права, ако това ще помогне да се спре разпространението на коронавируса. 31% не биха жертвали своите права, дори и за да ограничат заразата. 13% нямат мнение по този въпрос. "Макар че мнозинството у нас все още е склонно да се откаже от свои права в борбата против вируса, забелязва се и сериозен спад на изразената готовност за това, в сравнение с декларираното съгласие през март (83%) и април (78%). Българското общество е и далеч по-неуверено в съгласието си за отказ от човешки права на фона на обобщените за света данни", анализират социолозите. 

ВАКСИНИ

42% от българите изразяват желание да се ваксинират, в случай че има обществено достъпна ваксина срещу коронавируса, която е считана за безопасна е ефективна. 36% по-скоро не биха си поставили такава ваксина. Отговорите у нас са близки до средните стойности за ЕС.

ПРАВА  И СВОБОДИ - ГЛОБАЛНО

Почти трима от четирима анкетирани в целия свят изразяват готовността си да жертват някои от своите човешки права, ако това помага за предотвратяване на разпространението на болестта. Една четвърт споделят обратното мнение. "До 90% от хората в Грузия и Виетнам заявяват, че са готови да се откажат от някои от правата си, за да се борят с вируса, но дяловете са значителни и в Германия, Кот д’Ивоар, Армения, Ирак, Киргизстан, Австрия и т.н. Хората в Русия, Латинска Америка, източната част на ЕС и САЩ не са толкова склонни да се отказват от човешките си права, дори ако това помага да се предотврати разпространението на вируса. Най-големият дял на нежеланието по този въпрос е регистриран в Япония, Мексико, Перу, Палестина и източните страни от ЕС. 

Ограниченията за пътуване очевидно вече се възприемат като „новото нормално“. Повече от три четвърти по света са съгласни или категорично са съгласни, че ограниченията за пътуване между страните са приемливи, за да се борим срещу разпространението на коронавируса. Една пета не са съгласни или категорично не са съгласни", анализира "Галъп".

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

73 000 ваксини очаква България за 2 дни

28.02.2021

Обновена

1818 44
Зелени коридори за ваксини ще има при повече доставки

27.02.2021

1110 19
С 19% се увеличиха хората с COVID-19 в болница за седмица

27.02.2021

Обновена

2244 22

Коментари

Страници

зелен_хайвер

С коя пандемия точно не можа да се справи българското правителство, пък и всички останали? Къде имаше пандемия, че някои така и не разбрахме. Пандемия без доказателства...

sharcc
снимка на sharcc

Е разбира се че е без доказателства.... https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=1818

Това тук не са доказателства, последните 8 седмици от 2020 не са умирали двойно повече хора, това са лъжи, така ти е по - удобно, нали ? Сигурен съм че в твоя живот 1-2 смъртни случая на НЕправилните хора биха били достатъчни да те изкарат извън релси, а тук говорим за хиляди. 

Отровното соло

Ти що не се псовиса, да се отървем от поредния промитак... схарцц ли си къф си...Уви... Лош вирус, не те избра...

nafta

Ти що не се псовиса

Това по оберфобергогердрамхамшнапс фюрер фон Гаден ли беше?

sharcc
снимка на sharcc

Ти що не се псовиса, да се отървем от поредния промитак... схарцц ли си къф си...Уви... Лош вирус, не те избра...

 

Гледай ти да не свършиш така че ще е голЕм, смЕх....

 

https://preview.redd.it/z0cvb9swodh51.jpg?width=960&crop=smart&auto=webp&s=a80a3352e2aace72d1ea0763fc1aa7daea8453c8

зелен_хайвер

Това тук не са доказателства, последните 8 седмици от 2020 не са умирали двойно повече хора

Оправи линка, че не ми дава нищо, да не говорим за някакви доказателства. 

Ти сериозно ли ми даваш НСИ като доказателство за пандемията? Аз говоря за други доказателства.

ARTU

Колко хора умряха заради спрените операции, заради психозата на СМИ, заради неадекватните позиции на НОЩ и заради ограничен достъп до лекар и болници? Къде изчезна обикновеният грип?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Дойдохме си на думата.

"Доброволен" отказ от граждански права.

Под дълбоко "хуманен" предлог.

Ся, ако са верни данните за процента на "доброволците", мисля е ясно що няма Гражданско общество.

Колкото повече ги уплашим, толкова по-склонни ще са да си преотстъпят правата в замяна на някаква илюзорна сигурност.

Това е действащата към момента политика.

Поне става що годе ясен процента на овцете, дето си мислят, че овчаря ги пази от вълците, щото е загрижен за доброто им здраве.

Нашия овчар на всичкото отгоре е и Лъжливото овчарче, та горко им на овцете. 

☺️

sharcc
снимка на sharcc

Нито ти, нито анкетиращите, нито анкетираните са наясно с какво аджеба означава терминът граждански права. Гражданските ти права са правото ти на справедлив процес, лична свобода(какви дрехи да носиш, каква храна да ядеш,къде да живееш, за какъв човек да се ожениш/омъжиш/разведеш и т.н.), право на глас, право на мирен протест. Сигурен съм че ако анкетиращите бяха поставили по този начин въпроса % на тези готови да се откажат от гражданските си права би бил много нисък.Аз например от гореизброените съм склонен да се откажа от минимална част от правата засягащи личната ми свобода, но никое от другите.

 

Това което в момента имаме е напълно рационалното носене на маски, което може да се тълкува като някаква степен на минимално ограничаване на личната свобода, но нищо повече. Все пак да не забравяме че е рационално, защото когато заразата се разпространи и имаме повече хора в болниците, това води до увеличини разходи за здравеопазване, които всички ние после плащаме. Когато се стигне до смъртен случай това води до липси в държавната хазна, които пак отново всички ние трябва да покрием.

 

Загрижеността за личното здраве просто е много удобен sugar-coat на трудното за преглъщане хапче, че реално на никого не му пука за конкретно твоето здраве, а по - скоро за икономическите последици от това 2-3 седмици да си в болница, а не на работа, или така да се стекат нещата че никога отново да не работиш и най - важното да не плащаш данъци. А относно овцете, това са "хората", които нито изпитват някакво чувство на емпатия към другите хора в тази държавата(демек са животни, а не хора, това ни различава от животните), нито имат акъла да осъзнаят по - горе изброените рационални причини за мерките, демек са прости като овце.

 

Ти сега последно от кои мислиш че си ?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

И ти ли на  овчарско куче се правиш?

Тия работи ходи ги обяснявай на другите подлайващи покрай овчаря.

Аз съм  от горските обитатели, не ме мисли.

В кошара не влизам, даже и да ме поканят учтиво.

☺️

ПП

Писах го и съседната одая

Тая вашата порода на овчарските кучета е много ербап, ма когато попадне във вълчи капан, три крака си отхапва и пак не може да се освободи.

Щото ви е много" рационално" мисленето.

 

Каспър

Когато се стигне до смъртен случай това води до липси в държавната хазна, които пак отново всички ние трябва да покрием.

Всъщност с оглед техническото състояние и пробега на смъртните случи, води до липса на разход в бъдеще

 реално на никого не му пука за конкретно твоето здраве, а по - скоро за икономическите последици от това 2-3 седмици да си в болница, а не на работа, не работиш и най - важното да не плащаш данъци.
стигнахме до стадото за стригане и месо

sharcc
снимка на sharcc

Всъщност с оглед техническото състояние и пробега на смъртните случи, води до липса на разход в бъдеще

Точно обратното ! В първите си 18 години само се възползваш от държавните услуги(образование, здравеопазване, инфраструктура и пр.), които се плащат от тези, които към този момент плащат данъци. Ако се гътнеш без да си плащал, значи само си ползвал => сметката е на -.

 

Баба ти меркел да не мислиш че ги прие тия 1 милион бежанци от добро сърце ? Сетили са се че това са 1 милион работоспособни хора, в които не са наливали(те-немците) 18 години пари и че сметката излиза яко на +, защото все пак някой трябва да чисти кенефи и да разнася храна.

 

стигнахме до стадото за стригане и месо

Който е недоволен да е в "стадото", демек обществото, и да го стрижат, да хваща гората. Да ти се е обадил някой от гората да те покани при него на готиното ? Ако не ти се е случило вече, стани ТИ този човек...

 

 

Динозаврите нали знаеш как са измрели ? Рязко са се променили нещата, не са се адаптирали и сега ги няма. В последната година се случва точно същото, рязко се промениха нещата и здравните експерти излезнаха и казаха как трябва да се адаптираме: Разстояние, не си бъркаш в носа/устата/очите, с маска на закрито когато си сред случайни хора, по - често миене на ръцете и без заведения, защото като седнеш на маса и се разприказваш - плюеш... Докато не дойде ваксината и при масова имунизация по - горе изброеното отпада. Всички дето се самоопределят като много woke, на мене ми се виждат като едни динозаври, на които им е трудно да се адаптират, а тоя филм вече сме го гледали и знаем как свършва.

 

Който не се учи от историята, е обречен да я повтори ! Или побългареното "кой не знае - повтаря" за всекиго, което си избере.

Каспър

Всъщност с оглед техническото състояние и пробега на смъртните случи, води до липса на разход в бъдеще
нямах предвид младежите😁
а инак...
Отдавна се сетих и "хванах гората" Сега си обслужвам само гаранционните договори, персоналът е на държавна издръжка(максимално обезщетение), събираме се веднъж седмично на разпивка да не се забравим. Га свърши простотията са добре дошли отново😉

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Стигнахме пак до социалния дарвинизъм.

Оцеляват приспособимите.

Одомашняването/ опитомяването е вид приспособимост.

Работеща.

Но всичко си има цена.

В кошарата си, или в обора, в най-добрия случай в колибката или в скута на стопанката.

Храни те чужда ръка.

Всеки си избира, гората или скута на стопанката.

☺️ 

pataran
тая идиотщина с трите крака ти ли я измисли та я плескаш налево и надесно? наверно ти се чини страшно оригинална, баси тъпотията, овчари, кучета...
Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Стар виц от соца е тоя за овчарското куче.

Явно си го пропуснал.

Подсказва за определен начин на мислене.

☺️

ПП

Всеки ползва различни средства за изразяване.

Кой разбрал, разбрал.

Льо Клер

Правителството може и да не се е справило, но юнак Бойко се е справил с всичко. 🐒

зелен_хайвер

Над половината от запитаните българи (56%) изразяват готовност да се откажат от някои от своите човешки права

Ей тези безмозъчни овце са по-опасни от всяко некадърно правителство и "страшни" вируси взети заедно.

pataran
Седем милиона мрънкялници и само 56%?
зелен_хайвер

Я да видим сега кои агенции, освен "Галъп", ще се включат в психоанализата на световното население😜

Нафарфор

Освен това, че влоши положението да се брои за справяне. Ма то толкоз мой бря! На ино "Винету" толкоз! Що са тез излишни надежди?

Sine_metu

Проучването е преди новата ситуация, че Борисов ни остави без ваксини.

 

Израел - ваксинирани 24,5 процента от населението.

Великобритания - 5,7%

САЩ - 3,2%

Дания - 2,9%

Средно за ЕС - 1,2%

България - 0,2%

 

П.П.

Към „загрижените“ за правата.

Първото право на човека е на живот и здраве, второто - на избор.

Измишльотинките ви са в третата стотица.

Отровното соло

Първото право на човека е на личен избор. Може да избере дали да живее, дали да умре, дали да бъде мъж, жена или жендър и дали да яде боб или леща. И прочее, капиш, айол? Бай ти Муй като те е оставИл без ваксина, мигрирай къмто Изсраел и бъди щастлив там с останалите 24,5 от най-ентеуегентните, че явно принадлежиш към тЕя. Аман от нагли промитаци.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

И като как, аз  дето не искам да се ваксинирам срещу един грипоид, ти преча повече, отколкото ти на мен, в  общото ни правото  на живот и здраве, ако си склонен да обясниш?

☺️

ПП

Понеже обичаш жокери

Ваксинираните също заразяват.

Мариана Кълвачева

Не България, светът отива на кино.

Разбира се, по план.

-

А който вярва на официални данни от статистиката, има сериозен проблем с възприятие на реалността.

Как например ме отчита статистиката, след като цялата фамилия изкарваме ковида у дома, без да излизаме и без да ходим до фъкинг болници и доктори ?

Каспър

Израел....там 1/3 са под 16 години
38 боцкания на сто глави, до довечера ще го докарат до 40
https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
демек половината работа е свършена...и к'во от това
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/israel/
пп
за мен първо е изборът, па каквото избера😁

редник

За 56% от българите кабинетът не се справя с епидемията

 

Мда-а, да видим как е в братски Израел:

 

Израел ваксинира рекордните 224 хиляди души за ден

 

Израел ваксинира 224 000 души за един ден, съобщи днес в Туитър здравният министър Юли-Йоел Еделщайн, цитиран от ДПА. Така общият брой на хората с поставена първа доза на ваксината достигна до 2,4 милиона, а с две дози - 850 хиляди. 

 

https://offnews.bg/sviat/izrael-vaksinira-rekordnite-224-hiliadi-dushi-za-den-744514.html

--------------------------

И друг път съм предлагал - падне ли кабинет в Израел, да ги поканим да ни управляват - те явно знаят как!...

ловkия

Всъщност 56% от 80% дебилни не е никак лош резултат.

Каспър

Днес, до момента - 17:24 наше време, "братята"  +6159... щом ги кефи - да се боцкат😁

Su38

Това което в момента имаме е напълно рационалното носене на маски, което може да се тълкува като някаква степен на минимално ограничаване на личната свобода, но нищо повече.

Явно глупавите хора с големи претенции не са никак малко.

Въпросът е мааалце по-дълбок. Готови ли сте да се откажете от някои от гражданските свободи, ако ви го поискаме под предлог, че се борим с пандемия, извънземни, гниди и пр. И очевидно отговорът е да.

Носенето на маски няма нищо общо със свободата. То беше лакмус дали ще подадем пръст, за да ни налапат ръката. Е, май някои са готови да го подадат....

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш