Quantcast
Заплатите на сестрите могат да надскочат лекарските, твърди Ананиев | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Заплатите на сестрите могат да надскочат лекарските, твърди Ананиев

Държавата ще започне да финансира трансплантации и извън ЕС
1912
Илияна Кирилова

"Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците", заяви здравният министър Кирил Ананиев пред Би Ти Ви. Според него такова развитие може да доведе до напрежение между здравните работници.

"Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите", посочи още Ананиев и отбеляза, че неговата работа е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения.

Медицинските сестри трябва да отправят своите искания към ръководствата на болниците, с които са сключили трудови договори и са техни работодатели, допълни Ананиев. Според него това не е "прехвърляне на топката", както го обвиняват протестиращите.

"Всички трансплантационни центрове в Европа отказват да извършват трансплантации на чужди граждани, тъй като няма трупни донори", заяви здравният министър по повод започналия днес протест на пациентите, нуждаещи се от белодробни трансплантации.

"Добрата новина е, че направих предложение за промяна на Наредба 2, която регламентира финансирането на редица заболявания извън задължителното здравно осигуряване, включително и трансплантациите. Това ще даде възможност на нуждаещите се да могат да бъдат оперирани в трансплантационни центрове извън Европа - в САЩ, Русия, Украйна и Китай", каза здравният министър. Той се надявал, че промяната ще мине обществено обсъждане и до две седмици ще бъде факт.

Още

Днес има нов протест в Айтос срещу тежкотоварния трафик в града

19.09.2021

109
Фалшиво ТЕЛК решение струва между 1000 и 1200 лв.

19.09.2021

1630
ГДБОП разби схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения

17.09.2021

Обновена

1701