Quantcast
Здравният министър предложи локдаун от 27 ноември | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Здравният министър предложи локдаун от 27 ноември

С нито една мярка не трябва да се прекалява, нужен е баланс, заяви Борисов на среща с НОЩ преди Ангелов да обяви исканията си
Обновена
21 483
Брифинг в Министерския съвет

Брифинг в Министерския съвет с участието на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов. Какво беше обявено - вижте: https://bit.ly/3lWsXvu

Posted by bTV Новините on Monday, November 23, 2020

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов предложи локдаун в страната от петък, 27 ноември. Това стана на извънреден брифинг и след среща на Националния оперативен щаб при премиера Бойко Борисов. Заради строгостта на предложените мерки те ще бъдат първо обсъдени в Министерския съвет и след това оформени в заповеди, каза министърът. Предложенията му до голяма степен се покриват с това, което преживяхме през пролетта, но без да се затварят градовете и да се слагат КПП-та. Борисов не даде знак, че ги приема, а половин час преди брифинга отново призова да не се прекалява с нито една мярка.

Предложенията на министъра са следните:

- Удължаване срока на извънредната епидемична обстановка с 4 месеца до края на март 2021 г.;

- Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и др. във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси; преминаване в електронна среда на обучение за всички;

- Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества;

- Продължаване на забраната за посещение в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар вариете и бар клубове;

- Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе сладкарници, барове и др. Те могат да работят само с доставки по домовете;

- Преустановяване работата на всички нехранителни магазини, вкл. търговски центрове и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, застрахователи, банки и доставчици на платежни услуги;

- Преустановяване на вътрешните и външни екскурзии. Няма ограничения в дейността на обществения транспорт.

"Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни. Преди да съм министър на здравеопазването, аз съм лекар. За мен най-важното е опазването на живота на хората. Готов съм да поема всякаква отговорност и риск. Не искам и не мога да приема, че има по-висша ценност от живота. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари, на учители. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Много лекари са болни, техните близки са болни, много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията им в името на живота на пациентите. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата", мотивира се здравният министър.

"Ние не налагаме локдаун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота. Дори да мислим различно, дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Защото само живите и здравите хора могат да вдигнат една държава в каквато и криза да се намира. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи", обърна се към хората министърът.

Ангелов даде надежда, че при добри резултати може да има отхлабване на мерките за Коледа. "Ако мерките дадат резултати, ще направим всичко възможно, на базата на анализи, за Коледа да обмислим отхлабването на тези мерки. Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след около 21 дни - такива са данните на науката. Искам да дадем на системата поне месец, за да можем да направим оценка преди Коледа", заяви Ангелов. Мерките ще дадат най-рано резултат след осем дни, а реално можем да очакваме резултат след две седмици до 21 дни, уточни той.

На въпрос при какви обстоятелства ще се облекчат мерките, здравният министър обясни: "Важно е да дадем глътка въздух на здравната система. Много важни са, освен броя на заболелите, броят на постъпващите в лечебни заведения, броят на починалите лекари, здравни работници, учители, млади хора".

"Дума по дума ще анализираме всеки един детайл с всички секторни министри. Това е рамката, която даваме, тя е подобна на всички европейски държави, при които имаме увеличена заболяемост", каза министърът и коментира, че очаква подкрепа от колегите си в правителството. В Европа това се нарича индекс на строгост - той обобщава всички мерки, които се вземат. Резултат дават мерките с индекс над 70%, обясни Ангелов. Според него с предложените мерки ще надминем 65-70%, т.е. можем да очакваме резултат. Той увери, че затваряне на градовете с КПП-та няма да има, тъй като тази мярка е доказала, че не работи, особено при дифузно разпространение на болестта.

На въпрос какво се е променило спрямо миналата седмица, та изведнъж животът стана по-важен от икономиката, Ангелов отговори: "Промениха се числата". За миналата седмица са докладвани 23 569 нови случая, което е нарастване на седмичния брой заразени със 102%. Заболяемостта в България е рекордна - 666.5 на 100 000 души към момента, като по този показател се намираме на 11-о място в ЕС/ЕИП, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На регионално ниво имаме големи различия. В Кърджали е 137 на 100 000, но в три области случаите надхвърлят 1000 на 100 000 души - София, Габрово и Кюстендил.

В болница се лекуват 5950 души, 408 пациенти са в реанимация. Над 2000 са активните случаи сред медицинския персонал, обяви шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. България е трета в ЕС/ЕИП по смъртност за изминалите 14 дни след Белгия и Чехия, показва справка на сайта на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. У нас смъртните случаи са 17.4 на 100 000 души. Кунчев обаче пропусна да говори за броя на жертвите, като на последващ въпрос защо се измъкна с оправданието, че се подготвяли данни за брифинга в четвъртък.

Проблемът с коридорите за възрастни така и не намери консенсус, затова ще остане само сутрин, като ще обсъдим часовете, каза Ангелов. PCR тестът е условие за постъпване в COVID структура в лечебното заведение, никога не е бил условие за постъпване в лечебно заведение, продължава да твърди той. Все пак и тази заповед ще бъде променена по ред медицински причини, които показват, че при наличие на типична клинична лабораторна находка, наличието на PCR тест невинаги е необходимост, обясни министърът.

 

Борисов: С нито една мярка не трябва да се прекалява

 

На фона на посланието на министъра, премиерът Бойко Борисов не излезе от рамките на обичайния рефрен, че икономиката трябва да работи. След срещата с Националния оперативен щаб, но преди брифинга на здравния министър, той написа във "Фейсбук":

"Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично в момента. Винаги на първо място, във всяко едно наше действие са стояли животът и здравето на българите. Радвам се, че имаме и много оздравели. В същото време следим и процента на заразените. С нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс. За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помагаме на бизнеса, дори за закупуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения –за всичко това трябва да имаме работеща икономика. Обсъждаме актуалната обстановка със здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб. Всеки доклад на лекарите се анализира внимателно".

От публикувано видео от обръщението на Борисов към щаба не личи, че той подкрепя мерките. "Проблемите ни са два - огромна част от хората го карат леко. Минават две седмици, връщат се и казват на своите приятели, съседи, колеги: "много леко". Затова 50% казват, че са против мерките. Чисто политически много от колегите първи започнаха с локдауна веднага - обръща се Борисов към здравния министър и другите. - Гледате индекса, но гледайте и броя на оздравелите и колко са се върнали. Гледайте и като общо число смъртността 2019, 2018, 2017. Аз съм абсолютно съгласен с вас, че здравната ни система се бори героично в момента. Затова и имаме по 1200-1300-900 оздравели. Действително проблемът е с хората със съпътстващи заболявания, по-възрастните. Аз го изкарах много тежко и още си го усещам, че съм тежко засегнат. Но огромна част от младите хора не го усещат така". На финала на записа премиерът поръчва: "С нито една мярка не трябва да прекалим. С нито една мярка не трябва да тревожим хората. Защото обездвижването, стоенето вкъщи, чисто на психиката им влияе".

 

НЕРЕШЕНО

След като седмици наред не успяваше да убеди болниците да изпълнят разпорежданията да заделят 10, а после и 20% от леглата си за COVID-19, миналата седмица здравният министър спусна ново разпореждане - да се обособят чисти болници във всеки областен град, където да се лекуват хора без коронавирус, макар че в настоящия хаос е все по-трудно да се правят каквито и да било промени. Затова и тази заповед по-скоро няма да бъде изпълнена. За София например чистата болница трябва да бъде ИСУЛ, но в нея по данни на НЗОК от 15 ноември има 69 пациенти с коронавирус и не е ясно те къде ще отидат. Срокът за определяне на чисти болници беше краят на миналата седмица, но няколко области обявиха, че не могат да се справят със заповедта на министъра.

"Целта на тази заповед беше да гарантираме равен достъп на всеки гражданин до лечение, независимо дали е с COVID или не", обясни днес Ангелов. Той призна, че не е толкова лесна задача обособяването на чисти и заразени болници. Затова по-скоро ще се върви към отделянето на COVID зони и където е възможно да разделим потоците на пациентите, каза министърът. Това обаче би следвало да е факт от началото на епидемията.

Другите нерешени въпроси са свързани с електронните направления и известяването за карантина с есемес, но те не бяха коментирани днес. Известяването с есемес бе регламентирано в закона за здравето, но само на първо четене, а в момента РЗИ уточнява какво точно да пише в съобщението. Е-направлението пък уж е готово, но необходимият за въвеждането му анекс към националния рамков договор още не е подписан. Там е много вероятно подписването отново да се отложи, тъй като след като се постигна труден консенсус за е-направленията, възникна спор около цената на PCR тестовете - част от същия анекс. Касата се опитва да коригира цената, на която плаща - 60 лв., вероятно в посока нейното намаление, тъй като според управителя Петко Салчев и 60 лв. са много за тест, чиято доставна цена е 17-25 лв. Другите участници в преговорите обаче са категорично против. Така плавно въвеждането на е-направление за тест се отлага за края на годината, за когато има и висящо обещание от ГЕРБ да се въведе електронна рецепта.

202

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ангелов: Английският щам се повлиява от ваксините

23.01.2021

Обновена

3522 63
За 56% от българите кабинетът не се справя с епидемията

22.01.2021

1647 39
Япония вече обмисля олимпиада през 2032 г.

22.01.2021

Обновена

ЯВОР ЕВТИМОВ

1976 8

Коментари

Страници

Solace

На който брифинг ще каже, че издав 76-а заповед за последните 10 дни?

hamel

И да не бързаме, щото утре в 9:00, ще издаде 77-та.

Aniki

според редица хора, ако намираш това за неправилно си "мангъровец" или казано с други думи - безотговорен

радо_сарбов

"Ние не налагаме локдаун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си."

Прехвърляне от болната глава на здравата.

От такива "специалисти по всичко" друго не се и очаква.

ЛАФЪРДИЕВ

ТОЙ, ОЙЙ,ОЙЙЙ, ОЙЙЙЙ:
" Как не ви е срам, бе? Как не ви е срам!? Как не ви е срам, бе! Няма да бъде затваряна държавата. Напротив. Сега като ръководител се чувствам най-сигурен. Знам к'во е първата седмица, к'во е втората, кога е тежко. Знам, че здравите трябва да работят, заразените да се карантинират, болните веднага да се лекуват.... Имаме ли всичко осигурено за следващите месеци? Имаме. Гладен няма да остава никой. Ваксините почват... (закашля се) прощавайте, да излизат. Февруари, март, април - ше изправа е така държавата (вдига длан нагоре). Не се подвеждайте по лъжците!"
Да сравним справянето на Швеция 192 439 инфектирани и 6 225 починали (при популация малко над 10 милиона) със справянето на "дисциплинираната и затваряна" Белгия 540 605 инфектирани и 14 839 починали (при популация 11.6 милиона).
Института РОБЕРТ КОХ - Приетите тежки мерки не работят! От 2 ноември Германия е в локдаун. Но тази събота - 21,11, заразените за 24 ч. са 22 964 със 500 повече от съботата - 14,11.

BL.N.Lmt

🇧🇬🏴‍☠️От цялата тази :) "Колумбиана" /Да ме прощават Клумбийците защото не го заслужават това! /🏴‍☠️ Най яко кърти "мифки" Корнелата с подопечното и БСП.

🍒Значи отива Корнелия Нинова да се "цани" Санитарка във ВМА. Във цялото БСП няма нищо, тотална празнота и ето, защо да не изпратим Корнелата във ВМА. По времето на социализма или там квот е било щот и досега не е ясно, Лекарите и др. бяха изкарвани на полето да прибират селскостопанската продукция по задължение всяка година. Ясно сега Корнелия Нинова поднови забравените соц. практики и всички сме на шест 🍒🍒🍒🍒🍒 :) А за неграмотния охранител на Тодор Живков просто немам думи 🏴‍☠️🇧🇬

 

 

BL.N.Lmt

🇻🇳Not all things are equal in this world, here are facts for Vietnam - Covid-19 virus,

Total Confirmed Cases - 1 312

Total Deceased - 35

Total Recovered - 1 151

Total Tested people - 1 339 465

Population 2019 census,

96 208 984🇻🇳

 

 

 

 

 

BL.N.Lmt

🇻🇳For Viet Nam the Data is not per million. This is all the cases for Vietnam 🇻🇳 

Хулиган

Ако докара санитарите да сложат усмирителни ризи на лицето със сериозни психически отклонения Бойко Методиев Борисов и на още няколко особено изявени от кабинета Му, брифингът ще бъде доста полезен за здравеопазването.

След като не беше наложена карантина, когато е трябвало...

http://www.drago.info/index.php/2020/04/17/karantina/

Льо Клер

според управителя Петко Салчев и 60 лв. са много за тест, чиято доставна цена е 17-25 лв. Другите участници в преговорите обаче са категорично против.

 

Пазарлък пред ковчега! 💀

dobadoba

Само за протокола:

Слушах Валерката по ТВ-то.

Не говори за пълен ЛокДоун като пролетта, настоява за затваряне на училищата.

⚓️

fraxinus

Валерката е наясно че ако учениците и студентите не ходят на училище, ще обръщат повече внимание на неговия бизнес.

ПероВТ

17,4 на 100 000 ако сме 7 милиона. Без двата милиона емигранти които се отчитат в други национални статистики, сме 5 милиона, а значи  негативните ни показатели са с близо 30% по-негативни.  Крайно време е статистиката ни да отчита тази реалност, за да се знае къде точно сме.

Льо Клер

Сигурно ще разкаже някоя много смешна шега, която е научил в джипката?

Мариана Кълвачева

Колебаят се. Дали да затворят или не.

Ако затворят, тогава гавазите му кого ще рекетират ?

ХЕИ, МЕИ, НАП, МАП, НОИ, МОИ и който се сетите, всеки зяпнал да пише актове и да налага глоби. Защото администрацията с това се храни.

Ха да видим, кой първи ще стане излишен, бизнеса ли или проверяващите.

Irresistible
снимка на Irresistible

Току-що нови мерки бяха обявени в Люксембург.

 

Затварят се за 3 седмици всички публични места, където хората са без маски (ресторанти, кафенета, барове, фитнеси, казина и пр).

Вкъщи не може да се канят повече от двама гости.

 

Целта е да се избегне пълна карантина, като същевременно болниците могат да работят нормално, т.е. да правят планови операции и да обслужват нековидни пациенти.

 

Horesca is closing until the 15th - so that's bars and restaurants.

There will be new rules for canteens as well.

Outdoor sport activities are allowed, max 4 people however.

Maximum TWO guests in private sphere, including children and infants. 

Indoor sport and fitness to close.

Cinemas, casinos, and indoor playgrounds will close.

https://today.rtl.lu/news/luxembourg/a/1618191.html

JB Hyde
снимка на JB Hyde

Нерде Люксембург нерде Луковит...

 

Васик

От обявен краен срок миналия понеделник електронното направление се отлага за края на годината? Както и предполагах, държавата не иска тези направления.

За работното съвещание на НОЩ ще кажа само, че то не е нищо друго освен плацебо мярка. Виждате, че там няма таблети, компютри, секретарки - събират се за две минути, за да се направи снимката. Така е било от самото създаване на НОЩ. Ефектът на това плацебо вече се изчерпа и предвиждам, че до няколко дни Борисов ще нападне остро президента, за да отклони вниманието на хората от епидемията.

bay Dragan

Във Филаделфия,  УСА където новоносителите на вируса на калпак са два пъти по-малко от нас, децата от 3 години нагоре са задължително с маски и в града се влиза с отрицателен тест за Ковид. Още от пролетта се работи от дома.

Снощи гледам внукът/4г/ играе и тича с маска. Та това е за брифинга във Форума

Не знам за мерките другаде.

vrana2

 Всички да се тръшнете болни, Мутрата няма да постави животът и здравето на българите, пред личния си интерес. .

Epikur

 

 Как ли е решено  извънредната обстановка да продължи до края на м. март 2021 година?  Тогава, когато трябва да има редовни избори ! ?

vrana2

   Притесняваш се, че ще гласуваш по пощата?

Epikur

 

  Не, никак не се притеснявам, дори го искам и препоръчвам. Наред с електронното гласуване. Обаче управляващите като чуят за тези възможности, все едно ги карат да ядат гущери.

SINDBAD

учебните заведения- локдаун, дискотеки и нощни клубове- уелкъм!!

 

Е, така се прави- без образование- МОЖЕ, бе нощен живот и чалга- какъв живот ще е това!!

 

Тъпомера на малоумието вече нищо не засича- СЧУПИХА го, за да не МУ счупят държавата!!

PlaNed
снимка на PlaNed

Дрогаре, Ричар и рицарчетата му не харесват това и синьор Прани гащи е в пат!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Праните гащи са пълни не с лук, ами с кръчми и хотели.

mi6osp.

Пак полумерки,  които ще дадат околонулев резултат при ръста на новозаболелите и нулев за увеличението на натиска върху медицинския персонал в болниците.

Световният опит показва, че само спазен  пълен локдаун намалява новозаразените  до двойно за две седмици. 

 

Flamand

- Нощните заведения и дискотеките остават отворени;

- Преустановяване на работата на ресторанти, кафе сладкарници, барове и др. Те могат да работят само за доставки по домовете;

Айде някой да намери логика в тая малоумщина! 

Печатна грешка, която вече е поправена:

- Нощните заведения и дискотеките остават затворени;

Обаче все пак даде възможност на няколко мрънкящи да се олабят.

pasamaz

Няма такова перде .... наглец !

mercury
снимка на mercury

Не се разбира предложените мерки до края на декември (до Коледа) ли са, или до края на март. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш