Медия без
политическа реклама

Хилари Клинтън предупреди за бъдеща руска намеса в US изборите

23 Юли 2018
ЕПА/БГНЕС
Дан Коутс в Белия дом.

Бившият държавен секретар на САЩ и опонент на Доналд Тръмп в последните избори за президент на САЩ Хилари Клинтън предупреди, че руски агенти ще опитат да повлияят на частичните избори за Конгрес на САЩ през ноември, като атакуват избирателната инфраструктура - сървърите, които обработват резултатите, и действията на машините за гласуване. Клинтън заяви това в реч в събота на фестивал в Сентрал Парк в Ню Йорк.

Тя критикува и поведението на президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата му с руския държавен глава Владимир Путин в Хелзинки миналата седмица и определи като "дълбоко тревожен" факта, че Тръмп не е критикувал Путин за руска намеса в президентските избори през 2016 г.

Междувременно директорът на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс заяви, че по никакъв начин не е искал да прояви неуважение към президента Доналд Тръмп с „неловката“ си реакция в телевизионния ефир на новината за планирана втора среща с руския президент Владимир Путин след Хелзинки. По време на форума по сигурността в Аспен, Колорадо, преди дни, когато тв водещата Андреа Мичъл от Ен Би Си каза, че Тръмп планира нова среща с Путин, Коутс първо каза: „Кажете го пак, добре ли чух?“. След това се засмя и добави: „Това ще трябва да е нещо специално“.

 

РАЗКРИТИЯ

Обвинената в шпионаж руска гражданка Мария Бутина през 2015 г. е участвала в две срещи между гостуващи руски представители с тогавашния вицепрезидент на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишър и тогавашния заместник-министър на финансите, отговарящ за международната дейност Нейтан Шийтс, разкри вчера Ройтерс, като се позова на свои източници.