Медия без
политическа реклама

София ще има електронна система в градския транспорт най-рано след 2 г.

Въвеждането на електронни билети ще струва близо 88 млн. лв.

Снимка: Архив
Идеята за изработване на електронна система за таксуване в градския транспорт на София беше лансирана още през 2006 г. Тогава екипът на ГЕРБ смяташе, че може да я внедри за една година срещу 10 млн. лв.

В най-оптимистичен план пътуването в градския транспорт на София с електронен билет ще може да е факт до две години. Преди 4 дни от Центъра за градска мобилност обявиха кой ще изгради така наречената тикет-система за електронно таксуване на пътниците. Ако офертата на спечелилия конкурса за това бъде обжалвана обаче, внедряването й ще остане за неясно бъдеще. Обжалвания на поръчката забавиха с месеци събирането на офертите, а самата система се обещава от поне 10 години.

Членовете на комисията, разгледала и оценила офертите за избор на изпълнител на обявената през март обществена поръчка за доставка, внедряване и поддръжка на интегрирана автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в градския транспорт в Столична община, традиционно са се спрели на най-евтиното предложение. То е за 87 897 780 лв. и е на българо-турския консорциум „Си Ен Ес - София Тикетинг Систем“, който обединява компаниите “Компютърнет Сървисиз“ ООД, „Асис Електроник Ве Билишим Системлери“ и „Тикси“ АД. Някои от дейностите по изграждане на системата ще поеме и подизпълнител - „Макстел“ ООД. 

"Тикси" АД се занимава с разработване и поддръжка на софтуерни продукти, компютърни мрежи и др. "Компютърнет Сървисиз“ ООД - с информационни услуги, сервизна дейност, софтуерни продукти, търговия с електронна и компютърна техника, и др. Турската компания „Асис Електроник Ве Билишим Системлери“ предлага решения за електронно таксуване в градския транспорт.

Оферти подадоха общо 10 фирми и консорциуми, включително от Испания, Южна Корея, Полша и Чехия. Четирима участници бяха отстранени заради пропуски и неясноти в подадените документи, както и несъответствия с посочените изисквания на поръчката, обясняват от ЦГМ.

Според заданието в срок от 24 месеца консорциумът трябва да монтира повече от 15 000 устройства на над 1350 превозни средства от 4 типа транспорт, да осигури монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи и да поеме обучението на 3000 служители на дружеството и транспортните оператори. В задълженията му влиза и поставянето на видеонаблюдение във возилата. След като изгради системата, „Си Ен Ес- София Тикетинг Систем“ ще трябва да я поддържа 8 години. Консорциумът ще получи 5.85% от приходите от продадените карти и билети през нея, но не повече от 10 млн. лв.

НЕЯСНО

Все още няма яснота как ще се таксува пътуването в градския транспорт след въвеждането на електронната система. Това решение тепърва предстои да бъде взето от Столичния общински съвет. Очаква се членовете му да изберат дали да се плаща на разстояние, или на време. Хартиените билети ще продължат да съществуват, но ще се чекират в превозните средства, както в момента билетите за метрото.