Quantcast
В света на ГЕРБ тиквите се превръщат в къщи за гости | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

В света на ГЕРБ тиквите се превръщат в къщи за гости

Държавата няма да си върне парите от виновниците. Независимо от това кой какво говори
1 555
 Илияна Кирилова
"Парите не са да се усвояват, а с тях да развиваме дейности, които носят доход", смята земеделският министър Десислава Танева. Подкрепят я и част от управляващите, и част от опозицията, които също се опитват да трупат доход. Но за себе си.

В света на ГЕРБ не ти е нужна вълшебна пръчица, защото всичко е възможно - като например да похарчиш купища европари за собственото си благополучие, а пред хората умилително да твърдиш, че го правиш, за да подобриш жизнения стандарт в бедни общини и да насърчиш туризма. Или пък успешно да се разминеш със санкции, нищо че си ощетил и европейския, и държавния бюджет със стотици хиляди. Така накратко изглежда ситуацията със скандала около къщите за гости, който се точи поредна година, без да се намери виновник за схемата, при която те "работят" като лични имения с китни градини за близки, приятели и роднини на властта.

Каква е схемата накратко - правиш проект за къща за гости и макар да има изискване за средно годишен брой на персонала, инвестиции, нощувки и др., назначаваш формално роднините (или бавачката на детето си) и ползваш имението за личното благо. В един момент обаче те хващат и ако по някаква причина вече не си близък до сърцето на когото трябва, не получаваш индулгенция.

В крайна сметка се вдига лека пушилка от типа на: "Сгрешихме и нашият човек вече не е наш човек" и номерът минава. Или пък ставаш "жертва" за назидание на останалите - както в случая с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който чрез подставено лице си е направил луксозна къща с екстра - минерална вода. Манолев загуби поста си и до момента е и

 

единственият обвиняем по проверката

 

на прокуратурата, започнала през май. По всичко личи, че друг едва ли ще има.

Неотдавна, за да покажат, че работят, от фонд "Земеделие" съобщиха, че са издали актове за глоби за повече от 38 млн. лева. Разплащателната агенция твърди, че са проверени 288 проекта, наложени са санкции в размер от 5 до 100% от полученото еврофинансиране, а основните провинения били неизпълнение на заложения бизнес план и обещани, но неразкрити работни места.

Още през лятото се видя, че Министерството на земеделието предпочита по-скоро да гърми бушони, отколкото да наказва откровените измамници. През юли ведомството на Десислава Танева "разкри" цели 15 нарушители, които ще трябва да връщат 100% от получената субсидия в размер на общо 4.5 млн. лв., или средно по около 300 000 лв. на проект. Причината - те не са работили като туристически обекти.

Засечените нарушения и преди, и сега, засягат само 288 къщи за гости, които все още са в петгодишния срок за мониторинг на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По нея са финансирани общо 746 проекта. Но независимо от съмненията повечето от тях вече са извън срока за наблюдение и

 

нищо не може да се направи

 

В петгодишния срок собствениците им са длъжни да не променят предназначението им, да наемат определен брой хора, както и да спазват заявения бизнес проект.

Скандалът не е от вчера. Още през 2015 - 2016 г. медиите започнаха да надушват корупция и злоупотреби - пари масово получаваха "наши хора", а проектите се превръщаха в поредните кухи инвестиции и на практика изкривяваха статистиката за усвоените средства по програмата. А сред замесените изскочиха куп любопитни имена - на политици (бивши и настоящи) или пък на хора, свързани по някакъв начин със служители на самия фонд "Земеделие", където проектите се одобряват.

За да замажат скандала, министерството и фондът решиха да замразят финансирането на спорните проекти, но, както е видно, това не даде съществен резултат. Сега, няколко години по-късно, единствената последица е оставката на земеделския министър Румен Порожанов през май, който през цялото време повтаряше, че не знае в какво го обвиняват медиите. Самият той не успя да наложи строг контрол на опитите за измами, а на практика

 

нарушенията са ставали пред неговия поглед

 

- той бе дългогодишен шеф на фонд "Земеделие", а впоследствие - и министър.

Стане ли дума за това кой стои зад къщите за гости обаче, Разплащателната агенция изпада в амнезия. Разследванията на "Биволъ" започнаха още през 2016 г. със случая на земеделския шеф Янаки Червеняков. Тогава се оказа, че тъщата му се е сдобила с къща за селски туризъм, която се ползва за семейни нужди. Земеделският началник беше уволнен, възстановен на работа от съда и отново уволнен. В с. Борино пък почти всички къщи за гости са на роднини на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Кметът на Луковит Иван Грънчаров от ГЕРБ трябва да върне 30 000 лева за своята селска къща за гости. "В Ловеч например една от къщите за гости е на родителите на наша служителка, която няма общо с договарянето. Водени са разговори с нея и ще преценим какво да предприемем", обясняваха простодушно от ДФЗ. Друга служителка от фонда пък рекламирала къща за гости в Пазарджик в профила си в социалните мрежи, където публикувала покана. И още, и още...

Така лека-полека излязоха разкритията за роднинските и приятелски връзки в ползването на европомощи по ПРСР и за бума на луксозни вили за лично ползване, финансирани като къщи за селски туризъм. Темата бе подета и от други медии, а общественото възмущение доведе до трусове във фонд "Земеделие", който и до момента не може да излезе от скандала и да промени репутацията си на нещо повече от

 

институция, раздаваща безотчетно пари на хора, свързани с властта

 

От писмото на ДФЗ до "Биволъ" се разбира, че проверките са започнали по нареждане на новия земеделски министър Десислава Танева през юни и че те са обхванали само 288 проекта за селски къщи, тъй като за останалите 5-годишният период на наблюдение вече бил изтекъл. През пролетта се говореше, че над 750 проекта за селски туризъм са получили безвъзмездна помощ и трябва да бъдат проверени. Бройката явно е била редуцирана поради изтичане на мониторинга и нарушителите няма да бъдат наказани.

Целият случай е емблема на безочието и нахалството на чиновници, политици и обикновени измамници. Загадка остава защо до този момент Брюксел все още не вижда как се работи и къде потъват парите на данъкоплатците (без значение от тяхната националност). Явно някак България успява да замаже скандалите пред "европейските партньори", които, затлачени от своята евробюрокрация, са твърде заети да се занимават с родните далавери.

Къщите за гости фатално приличат на "тиквения" бум от преди няколко години. Тогава по официални данни страната ни стана лидер в Европа по производство на есенния зеленчук. Но всичко се оказа бутафория - заради апетитно високите субсидии маса "земеделци" се захванаха с отглеждането на тикви. Но само на хартия. Както работят и част от т.нар. "къщи за гости".

Още

Разпитаха Шолц за данъчни измами с банка "М. М. Варбург"

19.08.2022

499
Агроминистърът щял да засили контрола върху вноса от Украйна

09.08.2022

Обновена

ВАСИЛ НАНЧЕВ

1098
Земята и рентите за ползването ѝ поскъпват с 20%

19.06.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

24032