Quantcast
Тол таксите щели да оскъпят млякото и хляба само с 2 ст. | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Тол таксите щели да оскъпят млякото и хляба само с 2 ст.

152
Потребителската кошница несъмнено ще поскъпне заради тол таксите.

Заради напрежението в транспортния бранш, който заплашва с протести заради въвеждането на тол системата, властта извади анализ на ценовите ефекти, изготвен от Световната банка. Екип на банката консултира правителството за новия модел на таксуване на тежките камиони и автобуси - за изминати километри. Според изчисленията на консултанта, огласени от Агенция "Пътна инфраструктура", след въвеждането на тол таксите поскъпването на основните храни щяло да е незначително, с до 2 стотинки на 1 кг за брашното, хляба, млякото и безалкохолните напитки, а за стоки като ориза и рибата - с десети от стотинката. Анализът обхваща 19 храни, обичайни за дневното меню на българина. Калкулациите се основават на проектотарифите, за които в момента тече обществено обсъждане, при 6050 км платени пътища.  

Как са сметнати стотинките? Ето разясненията на пътната агенция: 

Средната цена на 1 кг ориз е 2.33 лв. с ДДС. Оризът стига до магазина при  среден пробег 189 км. Сега при таксуването с винетка средните разходи за транспорт са 32.38 лв. на тон, а с тол таксите ще станат 34.64 лв./тон. А тъй като разноските са превоз са малък дял в цената на ориза - около 1.8%, и отражението върху цената му ще е малко - към 0.17%, което прави 0.4 стотинки на килограм.

При хляба поскъпването ще е по-голямо, защото има повече фази на преработка и се трупат повече транспортни разходи. Сега с винетки средният разход за превоз е 83.21 лв. на тон, а с тол таксите ще стане 92.31 лв./т. Но тъй като тол таксата се преразпределя върху целия товар в един камион, увеличението в крайната цена на 1 кг хляб ще е не повече от 1.67%, или 0.023 лв., изчисляват консултантите.

На 5 декември АПИ прави поредно обществено обсъждане на ценовите ефекти от въвеждането на тол системата.

 

ПРИЗНАНИЕ

Пазарът е най-добрият регулатор, в крайна сметка конкуренцията ще определи цените, но е възможно в първите 6-8 месеца някой да опита да „тества пазара“ с по-високи цени, призна Олег Асенов, зам.-председател на АПИ.

Още

Прогноза: За 2022 г. жилищата поскъпват с около 5%

16.08.2022

1033
Нов министър връща старите тол такси за тирове и автобуси

04.08.2022

Обновена

ВАСИЛ НАНЧЕВ

10285
Цените на храните се укротиха в очакване на тревожна есен

07.07.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

7754