Медия без
политическа реклама

ЕК потвърди конфликт на интереси при чешкия премиер Бабиш

02 Дек. 2019
EPA/BGNES

 Одит на Европейската комисия потвърди, че чешкият министър-председател е в конфликт на интереси поради предишната си бизнес империя, която е вложил в доверителни фондове, съобщава Euroactive, като се позовава на информация от електронното издание на чешкото списание Respekt, съобщи "Фокус".

Европейската комисия заяви, че е изпратила резултатите от одита на чешките власти, но съобщи, че съдържанието е поверително, защото одитната процедура е в ход.

Говорител на чешката холдингова компания "Agrofert" заяви, че компанията няма информация за резултатите от одита. Компаниите от групата на "Agrofest", които са ядрото на активите на Андрей Бабиш, са оценени от списание "Forbеs" на 3,5 млрд. долара и са едни от най-големите получатели на субсидии от Европейския съюз за земеделие и инвестиционни проекти.
Те се управляват от два доверителни фонда от 2017 г., като споразумение е направено, за да може Бабиш да отговори на местния закон за конфликт на интереси. По-рано той повтори в телевизионен дебат, че е изпълнил всички законови задължения.
Предварителният одит, който изтече през юни, навежда на мисълта, че страната може да бъде изправена пред задължението да върне милиони евро помощ от ЕС, предоставени на компаниите от "Agrofest". Протестите срещу Бабиш от лятото, които бяха възобновени през ноември, настояват да се разкрие конфликтът му на интереси и да подаде оставка.