Медия без
политическа реклама

Данък сгради и такса смет се вдигат повсеместно

Финансовото министерство и общините гласят "осъвременяване" на данъчните оценки на имотите

12 Дек. 2019МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова
Шефът на сдружението на общините Данаил Панов (вляво) посреща вицепремиера Томислав Дончев, който поздрави новоизбраните кметове.

Данъчните оценки на недвижимите имоти ще се вдигнат съществено. Министерството на финансите (МФ) и Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) вече обсъждат мерки за тяхното осъвременяване. Това ще доведе автоматично до по-високи плащания за апартаменти, къщи, офиси и т.н., дори и местните власти да не повишат самите ставки за облагане.

Работна група във финансовото министерство готви промени в методиката за определяне на данъчните оценки, съобщи в сряда Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател на НСОРБ, по време на годишната среща на кметовете с правителството.

Методиката не е променяна от почти 20 години, заради което масово луксозни имоти в централните градски части и курортите се облагат с прекалено ниски суми, твърдят представители на местната власт. Те настояват да се включат критерии, които да отразяват местоположението на сградата, достъпността до градски транспорт, до публични услуги, до паркове и зелени площи и качеството на строителството. В резултат районирането в градовете също ще бъде актуализирано и ще доведе до покачване на данъчните оценки на жилищата. "Много от общините в момента се опитват да запазят без промяна данъци и такси, други се готвят да увеличават ставки. Но ако през 2020 г.  критериите за данъчната оценка се актуализират, ще има една по-добра правна рамка за правене на данъчната политика“, обясни Панов.

От данъчната оценка все още зависи и размерът на такса смет, което означава, че и този разход ще се вдигне. Така е, защото непрекъснато се отлага новата схема за определяне на такса смет на принципа "замърсителят плаща", според който размерът на таксата ще зависи от количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери, и като изключение в някои случаи определящ ще е броят на живеещите в имота. Кметовете за пореден път успяха да убедят правителството, че промяната на методиката трябва да се направи след преброяването на населението през 2021 г., за да стъпи на актуални данни.  

 

СТЪПКА ПО СТЪПКА

Както стана ясно преди дни, екоминистерството се отказа от рязко повишаване на отчисленията, които всяка община трябва да плаща за депониране на отпадъци през 2020. Догодина сумата трябваше да скочи от сегашните 57 лв. на 95 лв. за тон битови боклуци. Това щеше да доведе до рязко покачване на такса смет в много населени места. "Повишаването на отчисленията за депониран отпадък ще стане на три стъпки, за да е по-поносимо за гражданите. Догодина вноската ще стане 69 лв. на тон, а следващите два години ще се вдига с по 13 лв.", заяви екоминистърът Нено Димов на срещата с кметовете. Той увери, че догодина ще влезе в сила и 50-процентната отстъпка за общините, които са успели да намалят наполовина складираните отпадъци чрез рециклиране и повторно използване. 

 

Още по темата