Медия без
политическа реклама

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18 Дек. 2019
Снимка: БГНЕС

"Каквото и да става, хората на културата и на изкуството не бива да казват "няма пари". Това е срамота. Те трябва да правят всичко възможно да излизат на сцена, да създават произведения, да помагат с труда си. Дори съжалявам, че говоря за това, защото заговори ли актьор за условията, в които твори, това е фатално. Актьорът трябва да говори само за работа и творчество, и за отношенията в сферата на изкуството, друго не бива", заяви в интервю пред БГНЕС Мариус Куркински. 

"Когато има страх и вълнение значи се работи със сърце, с огън, с разум, ако щете и с воля. Това е изпитание. Маниашки звучи, но като работиш в театъра, така трябва да бъде", каза той в навечерието на своя сборен моноспектакъл "Мариус 50" в "Арена Армеец". Представлението, в което Куркински е режисьор, изпълнител и автор на сценичния вариант, вече бе показано във Варна, Пловдив и Бургас. В София то ще се играе на 21 декември от 20 ч. 

"Мариус 50" съдържа откъси от девет моноспектакъла на Куркински от "Дон Жуан" (1993) до "Черното пиле". В него не влизат единствено  "Евангелие на Матея" и "Песен на песните". Художник е Милен Борицов, музика – Емилиян Гацов. Продуцент на спектакъла е Кирил Кирилов, продуцентска къща "Ажур Пико".

"Всички откъси, които изпълнявам, създават един образ какво съм аз в момента. Като че ли превеждам хората през различни територии от мен, от съзнанието ми, от душата ми. По-скоро отразявам сегашното ми състояние", каза Куркински. "Мислех си, че ми е лесно в театъра, мислех, че ще направя един сборен моноспектакъл, но се оказа много трудно това преживяване. Като задача, режисьорска, актьорска и сценарна. Кои моменти да избера... Получи се така, че не избрах най-атрактивните, а полъха от тях, следствието от тях – къде на моята душа й е било най-леко. Това, според него е най-важното, да покажа кога ми е било най-леко на душата, а не изстъпление.

"Невъзможно е да я изпълня цялата (зала "Армеец" – бел. ред.), но си казах, че искам там да бъде. Не от грандоманщина, а да поканя повече хора, които искат да дойдат, да видят какво се е получило с мен и с тях през годините. Искам да видя дали това по-голямо място ще се превърне в театър, в тишина, в споделени класически текстове. Това е важен опит за мен и публиката. И във Варна, и в Пловдив усетих, че това се получава. Колкото повече хора има, като че ли се увеличава силата на словото", каза Куркински.

От „камбанарията” на юбилея актьорът сподели, че през годините хората са били различни, по различен начин са усещали какво се случва в обществен план. „Сега обстановката е съвсем друга. Като че ли хората са отрезвени, разбрали, че не предстои кой знае каква сериозна промяна в социален аспект и че всичко ще трябва да бъде търсено в личен план – в малки общества, семейни кръгове, лично спасение, човешко, в отношение към ближния. Тъй като съм с публиката през всичките тези години, аз усещам какво става с нея, усещам какво става с хората в страната, усещам как се променя тяхното настроение – кога са в еуфория, кога са в очакване, кога са в отчаяние. През всичките тези години преминахме заедно през тези етапи, за което им благодаря”, каза Куркински.

Тази есен Куркински представи и своя режисьорски дебют в киното "Засукан свят" - засега с една-единствена прожекция на "Киномания" в зала 1 на  НДК.

 

Още по темата