Quantcast
САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

САЩ се притеснили за 50-те си ядрени бомби Б-61 в Турция

Американският министър на отбраната иска обяснение от Анкара за заплахата да спре достъпа до двете стратегически американски бази
26949
БГНЕС

САЩ искат обяснение от Турция за заплахата да спре достъпа им до две стратегически военни бази, използвани от тях, заяви американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от БНР. „Ще затворим базата Инджирлик, ако е необходимо. Ще затворим и радарната база Кюреджик, ако е необходимо. Ако санкциите бъдат приложени, ние ще дадем отговор по правилото на реципрочността“, каза турският президент Реджеп Ердоган в телевизионно интервю само преди дни.

Американските военновъздушни сили използват базата в Инджирлик за атаки срещу позиции на Ислямска държава в Сирия, а в другата база се намира основна радарна станция на НАТО.

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че е разбрал за заплахата от вестниците и поиска да говори с турския военен министър Хулуси Акар. „Трябва да говоря с моя колега от Турция и да разбера какво точно имат предвид и колко са сериозни“, каза той.

Наличието на американски ядрени бомби в Турция никога не е било признавано официално от Пентагона, но се счита, че във военновъздушната база Инджирлик има 50 гравитационни ядрени бомби Б-61, които са считани за тактическо оръжие и се изстрелват от летателен апарат, а не с ракета. Теоретично САЩ имат контрол върху ядрените оръжия, но няма система за сигурност, която да е непробиваема, особено на чужда територия. През октомври вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Пентагонът преразглежда дали ядрените бомби в Турция да бъдат преместени, но не е ясно дали това вече е направено, разказва още БНР. 

Американският министър на отбраната Марк Еспър отказа да коментира американските оръжия в Турция, но отправи ясно послание, че ако тази заплаха е сериозна, това се превръща в проблем за НАТО и за ангажимента на Турция към Алианса. „Няма да коментирам къде Съединените щати имат разположени оръжия. Мисля, че тук въпросът отново е каква е посоката на Турция по отношение на НАТО и редицата действия, предприети от Анкара, независимо дали е покупката на С-400, задържането на натовските планове за отбрана на Европа и други.

 

 

Още

Стотици обикновени литовци събраха милиони за боен дрон за Украйна

28.05.2022

1752
Блинкен: Китай е по-голяма заплаха от Русия в дългосрочен план

27.05.2022

Обновена

2579
Германия договори със САЩ доставки на газ за 15 години

27.05.2022

6484