Quantcast
Джулиани: Сорос е назначавал US посланици в Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Джулиани: Сорос е назначавал US посланици в Украйна

1 716
 ЕПА/БГНЕС

Милиардерът Джордж Сорос стои зад назначаването на четирима посланици на САЩ в Украйна, сред които и на Мари Йованович, заяви в интервю за списание „Ню Йорк“ Рудолф Джулиани, който е адвокат на американския президент Доналд Тръмп. „Сорос постави всичките четирима посланици там. И той наема агентите на ФБР“, заяви бившият кмет на Ню Йорк.

Джулиани добави, че Сорос „контролира“ Йованович. Според него медиите изпълняват заповедите на 89-годишния милиардер от унгарски произход, като разказват фалшиви истории за него.

Мери Йованович, която бе отстранена от посланическия пост без обяснение, бе сред основните свидетели по време на публичните изслушвания в разследването за импийчмънт на президента Тръмп. По време на показанията си заяви, че се чувства "заплашена"от Доналд Тръмп. Йованович бе посланик в Киев в периода между август 2016 г. и май 2019 г.

Според демократите, които стартираха продецурата за отстраняването на президента от власт, уволнението на Йованович е създало благоприятни условия Тръмп да поиска от държавния глава на Украйна разследване на политически опонент. Това е трябвало да стане по нерегламентран канал, за който основно се е застъпвал адвокатът на Тръмп Руди Джулиани. 

В САЩ в момента е в ход процедурата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп заради злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. Той е заподозрян, че за лични политически цели е настоявал украинските власти да разследват Хънтър Байдън, работещ за енергийната компания „Бурисма“. Неговият баща Джо Байдън е претендент за номинацията на Демократическата партия на изборите за президент в САЩ догодина.

Още

За първи път в историята Русия се оплака в ЕСПЧ

22.07.2021

2081
УЕФА разреши на украинските отбори да имат карта с Крим на екипите

17.07.2021

2013
ЕС удължи санкциите срещу Русия

12.07.2021

641