Медия без
политическа реклама

“Завръщане“ на Ники Илиев е най-гледаният български филм за 2019

03 Яну. 2020
снимка: архив на продукцията

С 91 018 зрители „Завръщане“ на режисьора Ники Илиев е най-гледаният български филм за 2019 г. Той е спечелил 797 609 лева от продадени билети. Във филма участват Александър Кадиев, Бойко Кръстанов, Орлин Павлов, Диляна Попова, както и Стефан Данаилов - в последната си кратка роля преди кончината си през ноември.

Плътно зад него по зрителски интерес се нарежда „Доза щастие“ - по истинската история на Весела Тотева, който е видян от 89 877 души и е инкасирал малко над 730 хил. лв. В ролята на младата жена, която се бори със зависимостта си към хероина, е нейната пораснала дъщеря Валентина Каролева. Режисьор на филма е Яна Титова. "Доза щастие" продължава да се прожектира и през 2020-а, така че може и да задмине по общ сбор "Завръщане". И двата филма са създадени изцяло с частно финансиране, без субсидия от НФЦ.

Трети е спорният филмов дебют "Уют" на Камен Донев с близо 75 хил. продадени билета, а четвърти - „Диви и щастливи“, гледан от над 60 хил. души.

През 2019-а на екран бяха показани общо 19 нови български филма, което е рекордна продуктивност за последните години.

Сред световните премиери най-гледан у нас през годината е бил новият "Цар лъв" (292 000 зрители), следван от "Отмъстителите: Краят" и "Замръзналото кралство 2". Новият "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" е видян от над 72 000 души само в премиерния си уикенд в края на декември, той вероятно ще се нареди сред рекордьорите на 2020 г.

Още по темата