Медия без
политическа реклама

Момче загина при удар на три трамвая в София

Десет души са ранени

23 Яну. 2020Обновена

Сблъсък между четири трамвая в столичния квартал "Дружба". Един загинал, шестима ранени!

Posted by Новините на NOVA on Thursday, January 23, 2020

Три трамвая се удариха в София. Инцидентът е станал на бул. „Искърско шосе“ в ж.к. “Дружба“ след спирка на трамвай 20. Сигналът е подаден към 11.30 часа. По първоначални данни на място е загинало момче, пресичало в този момент релсите. В болнично заведение за преглед са откарани десет пътници от последната мотриса, оплакали се от различни наранявания. Всички те са настанени в Окръжна болница, ватманката на един от трамваите е настанена в болница с порезна рана. 

Инж. Иво Василев, зам.-директор на Столичният електротранспорт, обясни, че пешеходецът най-вероятно е слязъл от един от трамваите, след което е предприел неправилното пресичане през линиите.

Сблъсъкът е станал, след като трамвай по линия 20 се удря в предния в колоната от трамваи, от сблъсъка вторият трамвай удря и предния. Вследствие на удара има счупен пантограф, а един от трамваите е и с огънати ламарини. Пешеходецът е пресичал линиите между първия и втория трамвай в колоната и не е видял, че към спрелите трамваи със страшна скорост лети трета мотриса.

Инж. Иво Василев подчерта, че ватманката, която е пострадала при сблъсъка, има 31-години трудов стаж и е изключително опитна. Той уточни още, че тя е почивала на 18 и 19 януари, и че все още не се знае какво е довело до удара в предните мотриси.

Първите два трамвая са спрели, защото са изчаквали повреден трамвай да се отмести на собствен ход. Тогава върху тях връхлита трамвай 20. "Този трамвай е бил в изправност и е имало достатъчно място и видимост от тръгването от светофара, за да може ватманката да види спрелите трамваи. Не е изключено спирането да е станало късно, но какво точно се е случило, ще каже следствието", обясни Василев. По закон трамваите в града могат да се движат с максимална скорост от 50 км./ч. и според Василев тази скорост е можело да бъде развита в участъка от спирката до сблъсъка, тъй като мотрисата е единична. Спирачките й са били изрядни.

Според говорителя на Спешна Помощ - Катя Сунгарска ранени хора от трамвая са настанени в ИСУЛ и "Св. Анна". Последният ранен е закаран към болница с кола на пожарната.

Междувременно от болница "Св. Анна" съобщиха, че двама от пострадалите са приети в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД.Сред тях е ватманът на едната мотриса. Жената е с порезна рана на главата и сътресение на мозъка, настанена е в неврологията. Другият пострадал е мъж с гръдна травма, без опасност за живота. По-късно от болницата съобщиха, че петима от пострадалите са освободени за домашно лечение. Към момента текат процесуални дейности, разследването продължава.

Заради инцидента временно е променен маршрутът на трамваите по линия 20 и 23, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Трамваите от линия 23 ще се движат от „Гео Милев“ до станция Изток, а трамваите от линия 20 се движат от Пета метростанция на ул. „Пиротска“ до „Гео Милев“. В участъка от гара Искър до „Гео Милев“ са пуснати автобуси.

 

Ключови думи:

катастрофа, трамваи

Още по темата