Медия без
политическа реклама

Депутати бранят съдиите от обиди и тормоз

Магистратите задължително ще връщат жалби с цинични изрази и заплахи

27 Яну. 2020ТАНЯ ПЕТКОВА
Илияна Кирилова

Съдиите ще са задължени да връщат искови молби, когато в тях се съдържат обиди, заплахи, груби или нецензурни думи. Това предвиждат изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), внесени от шестима депутати от левицата. Целта на поправките е, доколкото е възможно, да се намалят както хулите и директните заплахи срещу магистратите, така и срещу ответниците. 

"Съдия получава дадена искова молба и от нея може да се ориентира какво може да очаква от онзи, който я е отправил. В нея, ако има написани нецензурни изрази и обиди, той ще е длъжен да я върне", обясни пред "Сега" депутатът Крум Зарков, който е и основен автор на промените.

В тях е предвидено още, че връщането на молбите не се отнася за случаите, когато обидите и циничните изрази представляват част от обстоятелствата, на които се основава искът. Против връщането на исковата молба на това основание да може да се подаде частна жалба, е записано още в предложенията

"Става въпрос за достъпа до съд. Материята е много деликатна, работих дълго време по нея", обясни Зарков. Магистратите били засипани със заплахи от рода - "ако не дадете ход на жалбата, знам къде живееш и ще те съсипя.” Дори имало и "професионални жалбоподатели", които едва ли не всеки месец питали едно и също нещо.

"Употребата на недопустим съдебен език не разкрива просто и само липсата на възпитание у извършителите на подобни действия, съответно подателите на подобни актове. Ползването на такъв език и последващото непристойно поведение в съдебната зала при разглеждане на делата може да се определи като грубо неуважение към правосъдието, защото то противоречи на самата идея за търсене на защита от съда. Често използването на непристойни изрази е показателно за случаи, при които страната всъщност не търси реална защита и съдействие за упражняването на свои права, а действията й по сезиране на съда основно са насочени към причиняване на вреда на насрещната страна или към нарочно затруднение на работата на съда", аргументират предложенията си за изменение на ГПК депутатите от БСП.

Крум Зарков коментира още, че целта е да се решат конкретни проблеми в съдебния процес, но в никакъв случай да няма ограничаване на правото на защита, което е и основно конституционно право.

В мотивите към законопроекта се дава пример и международна практика - съдът в Страсбург обявява за недопустима всяка жалба, в която се използва обиден език, тоест "написана е на особено неприятен, обиждащ, заплашителен или провокативен език – независимо дали той е насочен срещу ответната страна или съда“.

В ГПК и сега има забрана за злоупотреба с процесуални права, но тя е доста обща. "Смятаме, че внесеното законодателно предложение предлага ефективно средство за контрол върху тази забрана в случаите на процесуални действия, отправени до съда, при които страната използва хулителни, заплашителни или цинични думи, включително сезиране на съда с искове, съдържащи подобен недопустим език, и ще го улесни при осъществяване на същинската му дейност – да осигурява защита при накърнени права и интереси и да въздава справедливост", казват от левицата.