Quantcast
Програмисти: НАП неправомерно налага лицензиране на фирмения софтуер | СЕГА
facebook
twitter

Вие сте тук

23 постове / 0 нови
Последно съобщение
СЕГА администратор
Програмисти: НАП неправомерно налага лицензиране на фирмения софтуер

Защо Националната агенция по приходите (НАП) на практика налага лицензионен режим на софтуерите, с които работят фирмите. Според Наредба 18 компютърните програми, които обработват информация за продажбите, трябва единствено да се обявяват пред НАП, която ги вписва в регистър. Това недоволство изразиха програмисти и представители на бизнеса на проведената във вторник дискусия с финансовия министър Владислав Горанов по проблемите, които създава отложената с 6 месеца Наредба 18. 

"НАП прави проверки на софтуерите, което е много повече от декларативен режим. На практика е въвела регистрационен и дори лицензионен режим", обяви Иван Аржентински от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). 

Представителите на различни браншове, които участваха в дискусията, изразиха недоволство, че Наредба 18 съвсем не е за касовите апарати и налага изключително сериозна регулация на фирмения софтуер. "При което го прави по един остарял и ненадежден начин, като налага на фирмите рязко да променят бизнес процесите си. Не може да искаш от всички да прилагат ресторантския модел на работа", посочи Аржентински.

Според него с изискванията си НАП е причина българският бизнес да загуби конкурентоспособност пред чуждестранните си конкуренти не само заради сериозните инвестиции, които трябва да вложи в нови фискални устройства и в компютърни програми, но и заради времето, което изисква изпълнението на новите правила.

"Вече две години фирмите са поставени в стресов режим. Вместо още в началото да беше даден преходен период от година и половина, сроковете бяха накъсвани по за три месеца", каза Аржентински. На всичко отгоре НАП забранила да се правят тестове на новия софтуер, който се внедрява, с което още повече затруднила фирмите.

"Нямаше да е така, ако някои ваши колеги не програмираха софтуерите с всякакви възможни опции", отговори финансовият министър Владислав Горанов. По данни на НАП в търговската мрежа инспекторите често се натъкват на манипулиран софтуер, който не отчита всяка продажба. "Надявам се, че ще дойде време да си имаме доверие", каза Горанов. 

В момента в регистъра на НАП са вписани 900 софтуера за управление на продажбите, т.нар. СУПТО, отчете шефката на НАП Галя Димитрова. Още 130 са в процес на проверка, като 80 от тях били подадени в последната седмица. От началото на август всички фирми в страната трябва да използват софтуер за управление на продажбите, който е посочен в регистъра на НАП„

От Асоциацията на индустриалния капитал настояват да се разшири достъпът до алтернативните на СУПТО режими. Засега освободени от регистриране на СУПТО са само електронните магазини и фирмите, които използват сложни ERP-системи за управление на бизнеса си, но при условие, че продажбите им в брой са под 5% от целия оборот.  Според АИКБ обаче много малко фирми може да се възползват от това облекчение. От БСК настояват да се изчисти дефицията за СУПТО, за да няма различно тълкуване от данъчните, според които това е всяка автоматична обработка на данни, свръзана с продажби.

Към статията във в. СЕГА