Медия без
политическа реклама

ГЕРБ предлагат по-строги мерки за изгаряне на отпадъци

17 Февр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ивелина Василева

ГЕРБ предлагат абсолютни всички инвестиционни предложения, които касаят инсталации за изгаряне на отпадъци, да минават през задължителна оценка на въздействието на околната среда. Досега тя се налагаше единствено за инсталациите, които работят с над 100 тона на ден боклук, заяви председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева пред БНТ. 

Василева коментира, че в тяхното предложение включват и така нареченото експериментално изгаряне, което се е случвало през изминалите две години единствено с едно съгласувателно писмо от министерството. "Видно е, че завишаването на контрола изисква по-сериозни крути мерки, това предприехме заедно с колегите, още по-строго от съществуващото, включително и от европейското законодателство, така че да подсилим превантивния контрол още на най-ранна фаза, да има възможност за пълен анализ на потенциално въздействие върху околната среда, становища на всички компетентни органи и разбира се много важно участие на обществеността в обществени обсъждания, изразяване на мнения и становища", каза още Василева.

Тя е категорична, че ГЕРБ са готови "да разгледат всички разумни предложения, които ще доведат до по-ефективен контрол, защото е видно, че през последните години той е бил отслабен". "Това, което е важно, е да се установят незаконните практики, те ще бъдат санкционирани, най-важно е да не бъдат допускани, защото всичко, което касае околната среда, влияе и върху здравето на хората и в този смисъл изключително важно е фокусът да бъде върху контрола", допълни Василева.