Quantcast
Еврейският конгрес поздрави Гешев за действията срещу Луковмарш | СЕГА
facebook
twitter

България

Еврейският конгрес поздрави Гешев за действията срещу Луковмарш

829
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Иван Гешев

Световният еврейски конгрес (СЕК) поздрави главния прокурор Иван Гешев за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза от страна на Българския Национален Съюз "Еделвайс", съобщиха от прокуратурата. Както е известно, през миналия месец Гешев разпореди да се направи проверка на "Български национален съюз - "Еделвайс", който е организатор на траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, известно като Луковмарш. По-късно бе отправено искане към Софийски градски съд (СГС) за прекратяване на дейността на БНС. От обвинението подчертаха, че организацията носи белезите на паравоенна, неонацистка структура.

Г-н Марам Щерн, вицепрезидент на СЕК, подчертава, че искане към СГС показва "ясно и конкретно усилията на действащата към момента българска администрация в борбата с нарастващите крайнодесни и антисемитски течения в Източна Европа".

"Луковмарш играе ролята на годишен празник на омразата, превръща България в събирателен пункт на търсещите обединение крайнодесни групи. Също така членовете на БНС подкрепят отричането на Холокоста и по този начин подценяват смелостта и куража на българите, рискували, за да спасят еврейските си съграждани.., което  осквернява паметта на тези „праведници сред народите", се казва в писмото от СЕК.

Както е известно, заявената инициатива за 22 февруари за Лукоммарш е забранена със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Още

Борисов се възмути от "радиомълчанието" за руските шпиони

20.03.2021

Обновена

6285
Въпрос към Гешев: Защо не е проверен частният асансьор на Цветанов

09.03.2021

6950
КС ще се произнесе за спецпрокурора, който ще разследва главния

09.03.2021

189