Медия без
политическа реклама

Еврейският конгрес поздрави Гешев за действията срещу Луковмарш

18 Февр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Иван Гешев

Световният еврейски конгрес (СЕК) поздрави главния прокурор Иван Гешев за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и опитите за налагане на езика на омраза от страна на Българския Национален Съюз "Еделвайс", съобщиха от прокуратурата. Както е известно, през миналия месец Гешев разпореди да се направи проверка на "Български национален съюз - "Еделвайс", който е организатор на траурното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, известно като Луковмарш. По-късно бе отправено искане към Софийски градски съд (СГС) за прекратяване на дейността на БНС. От обвинението подчертаха, че организацията носи белезите на паравоенна, неонацистка структура.

Г-н Марам Щерн, вицепрезидент на СЕК, подчертава, че искане към СГС показва "ясно и конкретно усилията на действащата към момента българска администрация в борбата с нарастващите крайнодесни и антисемитски течения в Източна Европа".

"Луковмарш играе ролята на годишен празник на омразата, превръща България в събирателен пункт на търсещите обединение крайнодесни групи. Също така членовете на БНС подкрепят отричането на Холокоста и по този начин подценяват смелостта и куража на българите, рискували, за да спасят еврейските си съграждани.., което  осквернява паметта на тези „праведници сред народите", се казва в писмото от СЕК.

Както е известно, заявената инициатива за 22 февруари за Лукоммарш е забранена със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Още по темата