Медия без
политическа реклама

Започва производството на предпазни маски и облекла у нас

Здравните власти обмислят нова клинична пътека за лечение на коронавируса

11 Март 2020Обновена
Илияна Кирилова

Предложените мостри от български фирми за производство на защитни облекла са покрили всички изисквания и производството започва. Поръчани са 70 000 предпазни облекла и още толкова маски, като те ще бъдат предназначени за медицинския персонал, който се грижи за заразени с коронавируса, съобщи здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от БГНЕС. Подробностите около поръчката са били обсъждани с двете фирми цяла нощ, като се очаква предпазните средства да са готови в скоро време, допълни Ананиев, без да посочва конкретен срок. Междувременно Институтът по отбраната към военното министерство представи респираторните маски, които ще се ползват от медицинските специалисти. При тези маски вдишването е през филтри, а издишването - през самата маска. 

Рано тази сутрин в България пристигна и доставка от дарени от Турция лични предпазни средства срещу коронавируса, които бяха договорени по време на срещата на премиера Бойко Борисов с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган, втори три пристигна по-късно през деня. 

Турция дарява на България медицински маски и други предпазни средства, а също и диагностични тестове за новия коронавирус COVID-19. Става въпрос за респираторни маски с висока степен на защита (20 000 броя), защитни очила (100 000 броя), операционни маски (500 000 броя), защитни облекла (100 000 броя), предпазни калцуни (30 000 броя), операционни ръкавици (150 000 броя).  Тези предпазни средства са предназначени за здравните работници и ще стигнат за около един месец, заяви д-р Бойко Пенков. Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева уточни, че в Белодробната болница в София вече са доставени предпазни средства, които да обезпечат нуждите на здравното заведение. 

Здравните власти обмислят и създаването на нова клинична пътека за лечение на коронавируса, така че да могат да се разплатят с лечебните заведения. Ще се търси начин и за компенсиране на финансов недостиг заради затваряне на звена и връщане на планови пациенти, коментира зам.министър Начева. За извънредните разходи може да се използва заложения резерв по бюджета на здравната каса, който е в размер на 100 млн. лв.  

Мерки са взети и в социалната система, коментира министър Деница Сачева. Още в неделя са изпратени инструкции до домовете за стари хора свижданията да бъдат преустановени. „Утре до края на деня сме поискали справка от всички общини за нуждите от санитарни предпазни средства и материали, включително дезинфектанти, за да можем да направим съответната заявка и към Министерство на здравеопазването по отношение на предпазните материали. От МТСП сме осигурили всичко необходимо за Агенцията за социално подпомагане, за Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда офисите, включително регионалните“, коментира Сачева. 

Междувременно стана ясно, че е установен първи случай на коронавирус и в съседна Турция. Заразеният е местен гражданин, състоянието му е стабилно и е поставен под карантина. Така само Косово и Черна Гора остават страните в Европа без регистриран covid-19 на своя територия. 

 

Още по темата