Медия без
политическа реклама

Къща със статут на културна ценност в София е в опасност

Предстои поредната груба намеса в образец на ранния модернизъм

22 Март 2020
Снимка Фондация Български архитектурен модернизъм
Засега в екстериор сградата е запазена в своя оригинален вид (с изключение на подменените дворна и входна врати и облицования цокъл).

Планирано е надстрояване с цели пет етажа на къща със статут на културна ценност в София, ни информираха от фондация „Български архитектурен модернизъм“. „Предстои поредната груба намеса в автентичен образец на ранния модернизъм в София” предупреждават от фондацията. 

Сградата на ул. „Мизия” №9 в София (дом на проф. Симеон Велков, един от ярките представители на баталната живопис у нас) е планирана през 1931 г. и е сред най-ценните ранни образци на модернизма в България. Още по-значима я прави положението ѝ на свободностояща жилищна сграда в столицата от период, в който се налага сключеното застрояване. Това е позволило на архитекта да развие хармоничната и добре премерена композиция от обеми на сградата, предразполагаща към различни гледни точки. Такава примери не са най-често срещани от междувоенния период в София, а до днес са запазени съвсем малко.

Къщата е декларирана като културна ценност от местно значение с писмо № 1818/11.04.1989 г. За съжаление тази юридическа защита не се оказва пречка за действия на инвеститорите, които ще доведат до необратима загуба на автентичността на къщата. В случая, както личи от публикуваните в сайта на район „Средец“ документи, проектът е съгласуван с Министерство на културата. 

Според фондация „Български архитектурен модернизъм“ изпълнението на публикувания проект би било груба намеса в композицията на сградата и би заличило голяма част от характеристиките, които са причина сградата да е културна ценност.

Припомняме, че статутът „културна ценност” не попречи на друг инвеститор да съгласува проекта си с МК и през април 2017-а да събори друга емблематична сграда в София - Двойната къща на бул. „Евлоги Георгиев”.