Медия без
политическа реклама

Пикът на коронавируса у нас се очаква по Великден

За съжаление пикът на разпространение на коронавируса у нас се очаква около Великден. Ситуацията около срока на противоепидемичните мерки е динамична и може да претърпи промяна, обяви в предаването на bTV "Лице в лице" началникът на кризисния щаб генерал Венцислав Мутафчийски. Тази година празникът се пада на 19 април.

21 са потвърдените заразени с коронавирус за деня. Кърджали и Хасково са новите градове, в които се регистрира вирусът. От новите случаи 14 са в София, в Смолян - 2, в Плевен - 1, във Велико Търново - 1 и във Варна - 1, съобщи на редовния си брифинг началникът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Така общият брой на заразените стигна 264.

Изписаните след две отрицателни проби вече са 8. Заразени са и двама военослужещи, евакуирани от мисията в Косово, те ще бъдат настанени във ВМА. Има и заразен военнослужещ в Румъния, настанен е в болница в Букурещ. В "Пирогов" има един интубиран пациент, в болницата "Св. Ана" интубираните са двама - на 75 и 54 години. Към болниците в София с регистрирани случаи се присъедини и Инфекциозна болница.  

По-рано днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за удължаване на противоепидимичните мерки до 12 април. 

В началото на деня бе отчетен един нов случай на диагностициран с COVID-19. Болният е от София и не е настанен в болница. Така общият брой на заразените в страната нарасна до 243, съобщи още ген. Мутафчийски. Въпреки че за последните няколко часа е констатиран само един нов случай, той уточни, че няма шанс епидемията у нас да се размине без да отчете пик. Пробата на едномесечното бебе, прието в инфекциозна клиника в Пловдив заради съмнение за коронавирус след контакт със завърнали се от Италия роднини, е отрицателна. 

В „Пирогов“ има четирима интубирани в тежко състояние и 7 в добро състояние. "Сред интубираните има един човек, който е в много тежко състояние. Във ВМА имаме двама болни, които бяха на ръба на дихателната недостатъчност, засега удържат положението", съобщи Мутафчийски с уточнението, че всички пациенти в тежко състояние имат съпътстващи болести. Междувременно от Столична община съобщиха, че заради потвърдени случаи на вируса в Пета МБАЛ приемът на пациенти се преустановява, с изключение на отделението за диализа. Вътрешното отделение, пулмологията, спешният кабинет и реанимацията са под карантина, болните в тези отделения ще се изписват след отрицателен резултат за коронавирус.      

Напълно излекуваните и изписани до момента са четирима човека. "Има 8 души, които напират да бъдат изписани от ВМА, но още не са изчистени от вируса", коментира ген. Мутафчийски. По негови думи първите диагностицирани у нас в Плевен и Габрово вече са здрави, но още не са изписани, тъй като вирусът е в тялото им. "Обсъждаме да се изработи стратегия за тези лица, които са здрави, но с вирус. Кога можем да преценим, че те са стабилни, няма опасност за здравето и могат да бъдат вкъщи. Ще дойде време, в което няма да можем да си позволим да стоят здрави хора в болниците, а други да умират пред тях", разясни председателят на кризисния щаб.

Ген. Мутафчийски обясни също, че вирусът вече има вътрешна циркулация у нас. За вчерашния ден са изследвани около 350 души. Тестват се предимно хора, които са със заболявания. Той призова лекарите от цялата страна да тестват масово хора с респираторни заболявания, каквото нареждане има от Световната здравна организация.

От оперативния щаб разясниха и математическия модел, разработен от БАН, според който на всеки 11 души, заразени с коронавирус, се откриват двама. Ген. Мутафчийски е категоричен, че това е задоволителен резултат в тази ситуация. 

„Маските категорично трябва се поставят на болни лица, защото по този начин се предотвратява при кихане, кашляне да разпространяват аерозол, в който вируси …и за медицински персонал, който работи непрекъснато в такава среда. За останалите граждани - ако се чувствате сигурни по този начин, могат да носят маски, но да знаят, че не са защитени 100% .Да, за собствено успокоение….Но ако има болни, дори и да не са с коронавирус, отговорни пред другите хора ще бъдат, ако носят маска“, коментира още ген. Мутафчийски.

Попитан дали България ще последва примера на Румъния, която започна масово тестване за коронавирус в Букурещ, ген. Мутафчийски изтъкна, че предстои да видим какъв ще бъде резултатът. Той даде пример с Германия, която първоначално предприе подхода с бързите тестове, но сега съобщила, че се отказва от него.

Той допълни, че има голям наплив от дарители. Вчера лице е заявило, че ще дари 1 000 000 лв., но ген. Мутафчийски не пожела да го назове, тъй като още дарението не извършено.