Медия без
политическа реклама

Борисов: Има ли надежда? Няма! Положението е "Чук и танц"!

В пространно включване в 22 часа премиерът съобщи какви са бъдещите планове за борба с епидемията от коронавирус. По същество - ще се правят контролни изследвания на таргет групи от полицаи и шофьори с оспорваните бързи тестове, за да се види дали имат вече антитела и дали са прекарали безсимптомно заболяването. Това ще даде насоки на Щаба и правателството как да действат занапред. Всъщност без да го артикулира ясно, Борисов се намеси в изострения спор между щаба и медицинския съвет за т.нар. бързи тестове. Щабът, както заяви проф.Мутафчийски, смята, че те имат само търговска стойност, тъй като са едва 30% надеждни. Но съветът настоява да се правят. Затова тази вечер са решили да направят поне два пъти изследвания на таргет групата от шофьори и полицаи с бързи тестове, докато се появят надеждните. Това се очаква да е факт в края на май.

Борисов обяви взетите нови решения за ограничаване на коронавируса на днешната видеоконферентна връзка Европейски съвет, който завърши късно вечерта.

"Говорихме за коронавируса, външните граници на ЕС и отношенията с Турция. Аз накрая казах: Колеги, разболяват се хора, умират хора. Има ли лекарство – няма, има ли ваксина – няма. Има ли надежда – няма. Нито един от тестовете не е надежден. Разбрахме се ЕС да препоръча мерки за всички държави членки. Както помогнахме на Албания,  да помогнем и на Хърватия. Говорихме за предпазните облекла. Българските са от високо качество, виетнамските се  мокрят”, каза Борисов. И допълни, че утре(петък) ще има тристранка, за да се приеме формулата 60:40 за финансиране на бизнеса от държавата и фирмите.

“Българските пенсионери ще получат близо 50 милиона за коледните (?) празници. Положението е “Чук и танц.” Тъй му казват докторите”, рече премиерът. Всъщност новият термин е на известния блогър Томас Пуейо. Смисълът е, че с карантината като с чук се удря кривата на заразата, а вирусът си танцува отдолу.

“Намерихме прекрасно решение, за да спре темата за бързите тестове. Мерките ни помагат да овладеем кривата, за да не стига до пик и да се напълнят болниците. Ще направим хиляда бързи теста на определени групи - шофьори, полицаи и други, както препоръчва СЗО. Тогава от тази представителна извадка ще разберем. Ще разберем колко са заразени, колко са прекарали болестта без да разберат. След две седмици пак ще им направим тест, за да разберем с колко са се увеличили заразените и колко са се излекували. Статистиката ще ни каже след колко време ще дойде пикът, след колко време ще дойде платото. С това ще изчезне въпросът дали трябва да тестваме 100 000 или 300 000. Поръчали сме 1 милион теста. Но след време ще трябва да тестваме по 25 000 на ден през април и май. Имаме 2000 дарени теста, за да не мисли някой, че от тях може да направи пари”, продължи премиерът.

За България не се предвиждат никакви средства, каза той в отговор на журналистически въпрос. “За никого не са предвидени никакви средства. Всяка държава сама решава своите въпроси. Първо ще се намерят решения за Еврозоната, за която толкова много плашеха в България. Държавите, които не са в Еврозоната, ще могат да си печатат пари. България няма да може да прави и това. Към днешната дата няма проблем с парите. Но ще трябват трилиони за възстановяване на икономиките. Днес германските заводи за автомобили спряха, а после спряха и българските заводи, които правят части за тях. Според мен 10-14 дни ще се водят двустранни разговори с държавите донори. Трудно ще се организира финансирането. Когато техните работници - в Германия, Италия, Франция и др. - спрат да работят, не може да се говори за допълнителни пари. Европейската солидарност съществува, защото имаме фондове, от които харчим пари за апаратура и пр., но въпросът е как след това при липсата на европейски бюджет за дълъг период ще бъдат осигурени пари. Зелените коридори за товарния транспорт съществуват и работят все по-добре,” разясни Борисов.

Борисов каза, че "след удара в гърба" от президента Румен Радев (ветото над текстове от Закона за извънредното положение) вече не разговаря всекидневно с него.

"Никой не може да каже колко ще трае кризата. Представяме си месец-месец и половина, защото така ни се иска", продължи той.

На въпрос кой ще плаща осиуровките по формулата 60:40, той каза: "Утре ще дебатираме. Всяка стотинка пресмятаме. Колко години се криха осигуровки, колко години се правеха на сив сектор, колко години не си плащаха? Кой му е виновен, че се е крил от държавата и е плащал осиуровки върху минимална заплата?"

“Оказа се, че има 400 000 европейци на туризъм - в Мароко, Кабо Верде... Ще товарим където има европейци да ги прибираме,” каза той по повод блокираните хора в чужбина, които не могат да се приберат.