Медия без
политическа реклама

Стара Загора парцелира парк и летище насред тихите улици

Две спорни предложения лансира управата на Стара Загора. Те трябва да бъдат гласувани от общинския съвет, който най-вероятно ще заседава следващата седмица. И двете касаят парцелирането на атрактивни имоти. Нямат общо с извънредното положение, освен в едно направление – можеха да предизвикат протести, ако хората имаха право на събирания. Сега, разбираемо, вълненията са единствено в социалните мрежи.

Едното предложение касае парк „Загорка”. Той се намира в съседство с местността Бедечка, около която в последните години се разгоряха доста страсти. Двете зони образуват голямо общо зелено пространство. Сега общинската управа смята да обособи в отделни парцели части от „Загорка”, а и да сменя предназначението им. Кметът Живко Тодоров се е мотивирал, че действието се налага с с цел благоустрояване. Гражданската организация „Запазете Бедечка” обаче реагира:

„Докато няма възможност за протести, а съдилищата не работят,

в дневния ред на Общинския съвет отново се появи нещо, което кметът преди време беше оттеглил. Казано просто: план за парцелиране на парк „Загорка“. Доколкото се вижда: от парка е "отрязан" парцел за парк-хотела, а прекрасната поляна до „Лидл“ също се предлага да става отделен парцел; двата имота на северния бряг на езерото, които вече си имат и огради, явно искат и получават и улица наместо пешеходна алея. Пита се: защо е нужно парк да се дели на парцели?

За да може утре някой да се разпорежда с тях ли?

Защо единствената в града подобна поляна, идеална за събития и отдих, вече няма да е само зона за озеленяване, а ще е със смесено предназначение? Законът нали казва, че зоните за озеленяване остават зони за озеленяване? Някой иска да разширява там спортни терени ли? Чудесно, но не е ли достатъчно да се поднови досегашният спортен терен там? Защо се допуска автомобилно влизане откъм парка за двете сгради над езерото? Защо паркингът над хотела навлиза в гората? Защо не се казва нищо за зелените площи над хотела и езерото – те също са парк според Общия устройствен план на града?!

Защо и в гората се появяват някакви интересни нови очертания?

И още много въпроси. Ясни и непротиворечиви са забраните в българското законодателство за подобни действия и планове в паркове. Ако днес ни е забранено да се разхождаме в красивите ни паркове, утре ще са ни по-необходими от всякога”.

Второто предложение касае неработещото от 13 години летище Стара Загора. С терените там се разпорежда Държавната консолидационна компания. Тя иска да изгражда производствена и складова база върху тях. Заради тези намерения Тодоров предлага изменения в Общия устройствен план - промяна на предназначението и разделяне на отделни имоти. Според бившият главен архикет на града Веселин Беров обаче това е път към „безвъзвратно ликвидиране” на летището. А според него то трябва да се възстанови, с които ще донесе огромни икономически и социални ползи за региона.

Любопитно е, че преди четири месеца министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че държавата не се е отказала от летището. Той каза тогава, че трима потенциални инвеститори били заинтересовани да го развиват.