Quantcast
Кризата може да скара Борисов и Пеевски | СЕГА
facebook
twitter

Видео

Кризата може да скара Борисов и Пеевски

Ако изолацията продължи повече от 3 месеца, няма да има актуализация на пенсиите, заяви доц. Красен Станчев в "Тук и сега със Светла Петрова"
17 230
Красен Станчев в "Тук и сега със Светла Петрова"

гост: Красен Станчев - икономист

Posted by вестник Сега on Wednesday, April 8, 2020

"Ако кризата продължи повече от три месеца вероятно ще се наложи не само да се отложи планираната актуализация на пенсиите, но и да се увеличи пенсионната възраст с 2 години", това прогнозира доц. Красен Станчев в предаването "Тук и сега със Светла Петрова". 

Добра идея е махането на корпоративния данък поне за пет години, смята Станчев. Подобна мярка би освободила 2.7 млрд. лв и с тези пари работодателите могат да направят само две неща - инвестиции или да ги дадат на работниците. Парите от фонд "Безработица" също могат да отидат при работодателите - за да задържат хората си, предложи още Красен Станчев.

Въпреки, че не вижда дори елементарно усилие на правителството за облекчаване на бизнес средата, Станчев не очаква рязък ръст на лошите кредити. Ситуацията в момента е тежка, 91 на сто от фирмите са с намалени приходи, над 150 000 души ще бъдат безработни. 

Смяната на ръководството на Българската банка за развитие е единственият начин тази банка да продължи да работи, убеден е доц. Станчев, който напомни, че досега тази банка е работила само с една дузина VIP клиенти. "Дори и да не беше изтекла информация за скандалния заем, смяната на Мавродиев щеше да се случи", твърди Станчев. Той напомни, че при криза винаги има разместване на пластовете - и на правителствено, и на стопанско ниво - затова няма причина да не очакваме нещо подобно и сега. "Може да очакваме смяна на приятелите", прогнозира Красен Станчев, коментирайки отношенията между Бойко Борисов и Делян Пеевски. 

Желанието на земеделския министър Десислава Танева да отдели половината от площите във веригите магазини за български стоки е идея, която ще има "невероятно лош ефект", убеден е Станчев. Според него, Танева не знае какво е маркетинг в търговски обект. 

Още

Битката за централната банка - да сменяш "коне" насред реката

10.04.2022

МИЛА КИСЬОВА

2037
Александър Кьосев: Народът се превърна в население

24.06.2020

5975
Минчо Спасов: Божков и Борисов трябва да лежат в съседни килии!

17.06.2020

13495