Медия без
политическа реклама

Барселонагейт зацикли между прокуратурата и КПКОНПИ

Прокуратурата води две преписки по казуса, но резултати от тях няма

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Докато разхожда министрите си с джипа Борисов говори за какво ли не, но не е ставало дума дали вече е викан в прокуратурата за "Барселонагейт".

2 месеца след като се самосезира по скандала "Барселонагейт" прокуратурата още не е приключила проверката. Тъй като това не е от казусите, по които държавното обвинение практикува избирателна публичност, се оказва и тайна какво извършва по проверката и кога се очаква да приключи тя. Не е ясно и дали премиерът Бойко Борисов, който е главен герой в сагата, вече е дал обяснения пред прокурорите.

Скандалът "Барселонагейт" се разрази с нова сила в края на февруари, когато испанският вестник "Ел Периодико" излезе с публикация, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Още през май 2019 г. обаче Елена Йончева, която сега е евродепутат, сезира тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров по този казус. Т.е. прокурорската проверка реално не тече от 2 месеца, а от цяла година.

По-старата проверка, тази по сигнала на Йончева, е във Върховната касационната прокуратура. Според електронното деловодство на държавното обвинение на 22 август 2019 г. прокуратурата е прехвърлила топката към антикорупционната комисия КПКОНПИ, която сега се оглавява от Цацаров. "Очакват се материали от друг орган за решаване на преписката", гласи съобщението в електронния регистър. Преди 10 дни "Сега" попита КПКОНПИ какво извършва по тази проверка и кога се очаква да приключи. Отговор не дойде.

Преписката, образувана след като прокуратурата се сезира сама по испанската публикация, е в Специализираната прокуратура. Регистърът показва, че на 3 април, т.е. месец и половина след старта на производството, спецпрокуратурата е възложила проверката на друг орган. Кой е той обаче от електронното деловодство не става ясно. Може да е отново КПКОНПИ, може да е НАП, или друга институция. 

На въпросите на "Сега", свързани с двете проверки, от пресцентъра на Иван Гешев отговориха с дежурното "като имаме информация, ще ви уведомим".

Преди месец говорителят на спецобвинението Кирил Пейчинов каза пред "Сега", че се снемат обяснения от всички замесени, но не уточни дали прокурорите вече са говорили с премиера Борисов. От кабинета на премиера също не отговориха на този въпрос. Пейчинов допълни, че се събират и документи, включително и по линия на международното правно сътрудничество. Тогава прокурорът препоръча търпение да мине 2-месечният срок на проверката.

Преди месец и НАП започна проверка по казуса.

Националната агенция по приходите най-после е започнала проверка по скандала "Барселонагейт", в който бе замесено и името на премиера Бойко Борисов.   Поводът е сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ за инвестициите на фирмата Emma BGS.

 

Още по темата