Медия без
политическа реклама

Любимото на премиера ловно стопанство продава евтино имоти

Търгът за 12 декара в Паламара, която от години се управлява от ДПС и Валентин Златев, изненада областния управител на Шумен

БГНЕС
През 2009 г. премиерът Бойко Борисов лично открива бензиностанцията на "Лукойл" в с. Венец, където се намира ловния парк "Паламара". Валентин Златев също участва в прерязването на лентичката.

Могат ли почти 12 000 кв. м площ и три масивни сгради, намиращи се в популярно ловно стопанство, да струват 81 000 лв.? Могат, ако ги продава държавата и ако кандидатите са неслучайни бизнесмени.

На 1 април 2020 г., съвсем не на шега, Североизточното държавно предприятие обяви търг с тайно наддаване за продажбата на урегулиран поземлен имот от 11 960 кв. м площ, от които 842 кв. м са застроени, в шуменското село Венец, популярно с това, че се намира в ловното стопанство "Паламара". Върху парцела има три сгради - 120 кв. м панелна конструкция, построена през 1984 г., и две масивни конструкции от 120 кв. м и 540 кв. м. Началната цена без ДДС е 81 300 лв.

Ловното стопанство представлява териториално поделение на Североизточното държавно предприятие (СДП-Шумен) и стопанисва 35 409 ха в сърцето на Лудогорието. За управление са му дадени 3 хижи, които са атрактивно място за лов и туризъм. Най-голямата - "Паламара", се намира на 2 км от границите на с. Венец.

През януари 2019 г. областната администрация на Шумен издава акт за частна държавна собственост върху парцела ведно със сградите, след което ги дава за управление на държавното ловно предприятие. Преди месец стопанството изненадващо решава, че не се нуждае от имота.

Решението за продажбата е взето от Управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, под чиято шапка е "Паламара". Търгът обаче става възможен едва след изричното позволение на министъра на земеделието и горите Десислава Танева. То е необходимо, тъй като Законът за държавната собственост забранява ведомствата на бюджетна издръжка да продават държавно имущество, ако им е предоставено само за управление. Изключение се прави за образувани със закон държавни предприятия, които не са търговски дружества. Законът казва, че при тези случаи продажбата става след решение на ресорния министър. Когато данъчната оценка на имота е над 500 000 лв., тогава е необходимо и разпореждане на Министерския съвет.

От областната администрация на Шумен, която по документи се води собственик на апетитния имот в с. Венец, останаха изненадани от продажбата. "Ако аз съм собственик, не го продавам", заяви пред "Сега" областният управител Стефан Желев. "Сега" попита СДП какво налага продажбата, но оттам не отговориха. В управителния съвет на горското предприятие влизат трима души - Веселин Нинов, Момчил Йондров и Бейзат Яхя. 

Яхя е дългогодишен висш функционер на ДПС в региона и е сочен за един от най-влиятелните хора в Североизточна България. Освен това е личен приятел с бившия шеф на "ЛУКойл" Валентин Златев. Докато председателства управителния съвет на Горското, Бейзат Яхя е и три мандата поред председател на общинския съвет в с. Венец. След местните избори през 2019 г. обаче е изключен от движението за уронване на престижа на партията. Местни жители на селото твърдят, че Яхя е станал твърде близък с ГЕРБ, поради което бил изгонен от ДПС.

 

ИМАМ ЧОВЕК

Тъй като имотът на стопанство "Паламара" се намира на хубаво място, непосредствено до ловните резиденция и парк, а и заради огромната си площ от почти 12 дка, заедно с постройки, стои въпросът дали 81 300 лв. не е ниска цена за продажба. Още повече, че депозитът за участие в тайното наддаване е 8130 лв., което предполага малко кандидати, ако не само един. Лицензираният оценител, изготвил оценката на имота ведно със сградите, се казва Симеон Бънков. Справка на "Сега" показа, че той е свързан с УС на държавното горско предприятие и в частност с Бейзат Яхя. И двамата са управители в сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара". В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков.

Симеон Бънков е изготвил оценката за продажбата и на друг имот, предоставен за управление на ловното стопанство "Паламара". През 2018 г. е обявен търг за хижа "Станата" - вилна сграда, построена през 1975 г, със 137 кв. м площ. Ловният дом тогава е оценен на 65 000 лв. без ДДС. Не е ясно как е възможно имот със 7 пъти повече застроена площ и 12 дка земя да се продава само с 16 000 лв. по-скъпо.

 

ИMAШ ИНТЕРЕС

Материален интерес към апетитния парцел на ловното предприятие "Паламара" би имал човек със сериозни бизнес начинания в с. Венец и околностите. На това описание безспорно отговаря бившият шеф на "ЛУКойл" Валентин Златев. Фирма, управлявана от неговия баща Васил Златев - "Тера Тур Сервиз", която развива туристическия бизнес на семейството по Черноморието и в Правец, стопанисва ловния парк от 2009 г. Тогава дружеството сключва договор за съвместни дейности с държавното предприятие. Клаузите по този договор обаче не са публично достояние.

Показателно е също, че на сайта на фирма "Тера Тур Сервиз" има меню с условията за настаняване в хижите на ловните стопанства "Правец", "Несебър" и "Паламара". В скрито меню дори е качен "ценоразпис за ловен туризъм на ТЕРА ТУР СЕРВИЗ в ДЛС "Паламара" за периода 2016-2017 г.". Оказва се, че малко хора могат да си позволят лукса да ловуват дивеч в границите на парка и да отседнат в ловната резиденция или в някоя от хижите. Пакетната цена за ловуване на дива свиня чрез гонки с включена организация излиза по 500 евро дневно за всеки ловец. Цената дори не включва месото от отстреляните животни и ловния билет. Нощувките в резиденция "Паламара" са между 150 и 200 евро. Ловните трофеи пък могат да надхвърлят 12 000 евро.

Освен това Валентин Златев е инвестирал във фирмата "Венец ойл" и единствената бензиностанция в с. "Венец" е на "ЛУКойл". Към момента дружеството е заложено за 4 671 270 лв., а като длъжници са записани Бейзат Яхя, който управлява Горското, и неговият син. Функционерът на ДПС и бившият шеф на петролната рафинерия многократно са демонстрирали близко приятелство. През 2008 г. Златев е кум на сватбата на сина на Яхя, а тогавашният кмет на София и настоящ премиер Бойко Борисов гостува на тържеството. Три години по-късно, когато общинският съвет на с. Венец се председателства от Бейзат Яхя, Златев става почетен гражданин на селото.

 

НАЕМ НА ПРИЯТЕЛ

Озадачаващо е, че в същото време, в което ловното предприятие "Паламара" иска да продаде огромен имот и няколко масивни сгради в с. Венец, то сключва 15-годишен договор за наем на 321 кв. м в офис сграда с кафе-бар в същото село. Наемодателят - фирмата "Б-НАС" ЕООД, изобщо не е случайна. Тя е еднолична собственост на Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на ДПС. От 2007 до 2015 г. той също е общински съветник на движението в местната община.

Справка в имотния регистър сочи, че сградата, която ловното предприятие наема през 2018 г. за следващите 15 години, е била собственост точно на "Тера Тур Сервиз" на Валентин Златев. Той я продава на фирмата "Б-НАС" само 4 месеца преди да се сключи договорът със стопанството "Паламара". Две години по-рано пък право за пристрояване на сградатата получава Бейзат Яхя. Преди няколко месеца той е продал въпросната пристройка на "Б-НАС", като материалният интерес на сделката е 23 200 лв.

 

ОБЩИНА ЗА ЛИЧНА УПОТРЕБА

И двамата функционери на ДПС - Бейзат Яхя и Назиф Сейфула, които препечелват по един или друг начин от държавното горско стопанство, са били общински съветници в с. Венец дълги години. Справка в имотния регистър обаче показва, че това не ги е спряло да купуват ниви от общината. Яхя, например, е купил голям брой общински поземлени имоти и през двата си мандата като председател на общинския съвет. Сейфула пък е пазарувал общинска земя през 2008 г.

 

ЛЮБИМО МЯСТО НА ВЛАСТТА

Ловното стопанство "Паламара" и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов. Преди седмица в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала "Хемус". Очевидец твърди, че на 24 и 25 април премиерът, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в "Паламара", където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от "Сега" дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: "Не. Отдавна не ловувам". От СДП-Шумен не пожалаха да кажат дали премиерът е посещавал хижите.

През годините обаче премиерът е показал, че ловният парк и с. Венец не са му чужди. През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в селото да седи до настоящия шеф в Горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя.

През 2013 г. пък избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство "Паламара".

Още по темата