Quantcast
Прокурор осъди прокуратурата за 30 000 лв. | СЕГА
facebook
twitter

България

Прокурор осъди прокуратурата за 30 000 лв.

Стойчо Ненков получава обезщетение, защото бе безрезултатно разследван във връзка с аферата "САПАРД"
1 466
 Архив СЕГА
Стойчо Ненков

Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратурата е спечелил дело срещу държавното обвинение и трябва да получи обезщетение от 30 хил. лв. Поводът за иска на Ненков по Закона за отговорността на държавата е делото, което се водеше срещу него покрай аферата "САПАРД", пише lex.bg.

Искът на Ненков е за 100 хил. лв., но Софийският градски съд (СГС) оценява вредите, причинени му от воденото и прекратено разследване, на 30 хил. лв. 

В началото на 2013 г. прокурор Ненков беше обвинен в престъпление срещу правосъдието, а срещу него започна и дисциплинарно производство, защото няколко месеца по-рано беше оттеглил протеста на свой колега срещу оправдателните присъди на втора инстанция срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари от САПАРД. Тогава прокуратурата твърдеше, че той е осуетил делото, за да избави двамата от наказание.

След това процесът срещу Стойков и Николов беше възобновен, но в края на 2016 г. окончателно приключи с оправдателни присъди. Същата съдба има и делото за източване на 14,5 млн. лева от САПАРД, което стигна до специализираните съдилища, но и там всички подсъдими бяха оправдани. По това дело остава да се произнесе само върховният съд. 

Делото срещу Ненков приключи още през лятото на 2014 г., когато прокуратурата го прекрати поради липса на престъпление. След това той беше възстановен на работа, но повече от година и половина беше отстранен от длъжност и не получаваше заплата. В иска си срещу прокуратурата Ненков пише, че е останал без доходи за година и осем месеца, изпитал е силен стрес и унижение и му е била нанесена тежка психическа травма. Обвинението било широко отразено в медиите, което имало изключително негативно влияние върху професионалния му авторитет и доброто му име.

Прокуратурата е оспорила иска, като се е аргументирала и с това, че увреждането било по вина на Ненков, защото с оттегления протест сам е дал повод срещу него да бъде образувано дело. Съдът не приема тази теза.

Според съдия Маргарита Апостолова от СГС, негативните последствия за Ненков са по-големи, тъй като е магистрат и никога не е бил осъждан, а обвинението е било за тежко престъпление. "Общественото очакване към лицата, осъществяващи определени професии - магистрати, полицаи, военни и др., във връзка със спазването на морално-етични принципи, почтеност и отдаденост е завишено, като подозрения, засягащи тези им качества, са от естество да уронят съществено професионалния им имидж", казва в решението си съдия Маргарита Апостолова.

При определянето на размера на обезщетението СГС коментира и обстоятелството, че случаят е широко отразен, защото се е отнасял за делото за САПАРД, което е било следено при широк медиен и обществен интерес. Но съдът констатира, че разследването срещу Ненков е приключило в разумен срок, макар през това време той да е бил без доходи, след което се е върнал на работа, а по време на разследването е бил с най-леката мярка за неотклонение – "подписка". Затова и за справедливо обезщетение е определено 30 000 лв. Решението не е окончателно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд.

 

Още

Георги Свиленски от БСП осъди прокуратурата за над 20 000 лв.

19.05.2022

Обновена

2481
Прокуратурата обвини бащата на футболиста Георги Йомов

18.05.2022

Обновена

1515
Съдия осъди прокуратурата да му плати 300 000 лв. обезщетение

22.11.2021

17034