Медия без
политическа реклама

Бюджетът плаща 330 млн. лв. извънредно на полицаи и военни

Общите разходи покрай коронавируса възлизат на близо 2% от БВП

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

329,5 млн. лв. ще струва на бюджета извънредният труд на полицаи и военни покрай коронавируса. Това е едно от големите пера в извънредните разходи покрай кризата. България за момента отчита пред ЕК извънредни мерки в размер на близо 2% от БВП без парите от еврофондовете. Има държави като Гърция с много по-сериозни пакети, има и страни, в които мерките се приближават като дял до българския.

Това става ясно от конвергентната програма, която страната ни праща всяка година в ЕК в рамките на европейския семестър. Тази година програмата съдържа специална секция с оценка на проявлението и мерките, които държавата насочва в борбата с коронавируса. 

Парите за извънреден труд в системата на МО и МВР съставляват основната част от разходите за предприетите мерки за ограничаване на вируса. Не е ясно каква част от тези пари вече са платени. Полицаите на първа линия получиха еднократни награди от по 650 лв. на човек, но за тях сумата бе далеч по-малка - 10 млн. лв. Не е ясно дали тези 10 млн. лв. за награди са включени в общата сума от извънреден труд в МВР. Не е ясно и за какво ще получат пари военните, които така и не се включиха в опазването на реда по време на извънредното положение. От документа става ясно, че парите за извънредните отработени часове в МВР и МО ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на други разходи по бюджета. 

Извън перото МВР и МО администрациите ще финансират административни мерки за ограничаване на разпространението на вируса на обща стойност от 170 млн. лв. 500 000 лв. са предвидени за командировки  на служители на РЗИ, 11,5 млн. са разходите за контрол на задължително карантинираните, включително дошли от чужбина, 7 млн. лв. са осигурени за общините за защитни средства и дезинфекция, 5,2 млн. е бюджетът за осигуряване на топла храна и санитарни продукти на на възрастни и социално слаби. Много от мерките са обобщени в графа други с бюджет от 106 млн. лв., без да е ясно какво точно е включено в тях. Така общите разходи за административни мерки стават 500 млн. лв. или 0,43% от БВП. (Парите за добавки от по 1000 лв. за персоналът на първа линия в здравната система не са включни в равосметката, защото сумата за тях от 60 млн. лв. се предоставя по линия на европейските фондове). 

На 1,45% от БВП възлизат мерките в подкрепа на бизнеса и заетостта. В тази сметка влизат  1 млрд. лв. по схемата 60:40, 200-те млн. лв. за безлихвени кредити за хора в неплатен отпуск и самоосигуряващи се със спад в доходите и 500 млв. лв. за необезпечени кредити за малките и средни предприятия с цел осигуряване на ликвидност. 

 

АРШИН

Прегледът на представените в Брюксел програми на други страни показва, че в някои от тях пакетите покрай коронавируса са много по-големи.  

Антикризисният пакет на Германия - с включен федерален и местен бюджети, възлиза на 7,2% от БВП или 454 милиарда евро. 

Австрия отчита 1 % разход от БВП покрай създадения административен фонд към финансовото министерство за извънредни разплащания на министерствата. Бюджетът на фонда е общо 4 млрд. евро. 

Гърция, която направи много повече данъчни остъпки и въведе данъчна ваканция, отчита пакет от мерки в размер на 5,35% от БВП. Тя въведе и обезщетения от 800 евро за хора, минали в неплатен отпуск, както и за самоосигуряващи се, пострадали от кризата.